Güvenli Fren Nedir?

 Güvenli Fren Nedir?
24.09.2021 18:00
Araçlarda ki güvenlik sistemleri ve teknolojileri son yıllarda büyük sıçramalar yaparken, markalar araçlarını günümüze uygun tasarlamaktadırlar. Güvenli fren nasıl yapılır, fren mesafesi nedir, doğru fren kullanımı nasıl olur, direksiyon fren kullanımı nasıl yapılır, güvenli fren sistemi nedir, güvenli fren çeşitleri nelerdir? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Araçlarda ki güvenlik sistemleri ve teknolojileri son yıllarda büyük sıçramalar yaparken, markalar araçlarını günümüze uygun tasarlamaktadırlar. Araçların hasar almaması ve kazalarda insanların zarar görmemesi için araçlar güçlendirilirken, hava yastıkları ile de zararların önüne geçilmeye çalışılıyor. Birçok farklı güvenlik sistemi ile donatılan son nesil araçlarda, fren sistemi de çok önemli bir yere sahiptir. Fren sistemleri çarpma ya da kazaların önüne geçerken, sürücü ve yayalar için hayati bir yere sahiptir. Fren her araçta olup, taşıtın hızını düşürme adına ya da aracı durdurmaya yarayan bir siste olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde birçok fren sistemi geliştirilmekte olup, bu frenler sürücülere kolaylık sağlamaktadır. Otomobile oturduğumuzda, ayaklarımızın ön tarafına konumlanmış, üç adet pedaldan ortada ki olarak karşımıza çıkmaktadır. Trafikte güvenli fren yapmak ve bu pedalı iyi bir şekilde kullanmak, pek çok oluşuz durumu savuşturur.

Güvenli Fren Nasıl Yapılır?

Yeni nesil araçlarda artık otomatik olarak bulunan fren sistemleri, birçok sorun altında tam performans verir. Bu sistemleri araçlarınıza ekleyip, daha güvenli sürüşler yapabilirsiniz. Trafikten hızınızı kontrol altına alabilmek için geliştirilen fren sisteminin doğru kullanımı önemli bir yere sahiptir. Yolu doğru okumanız halinde frene çok ihtiyaç duymasanız da bazı durumlarda bu frenleri uygulamak zorunlu olmaktadır. Çok yüksek hızlarda iseniz, aniden frende yüklemek kazaya sebebiyet verirken, bu yerine aşamalar şeklinde hızınızı düşürün. Doğru takip mesafesini koruyarak, fren yapma kabiliyetinizi artırırsınız.

Güvenli Fren Mesafesi Nedir?

Sürücü kurslarında ya da trafik ve ilk yardımı dersi almış kişiler, güvenli fren mesafesini bilmektedir. Bu mesafe olayına dikkat edilmesi durumunda, kazaların önüne geçebilmek mümkündür. Güvenli fren mesafesi birçok faktörden etkilerken, yolun yapısı, aracın hızı, lastiklerin durumu, frenin durumu, bunu belirler. Sağlıklı bir araç şehir içinde 15 metre mesafe ile öndeki aracı takip etmeliyken, karlı havalarda bu biraz daha artırılır.

Doğru Fren Kullanımı Nasıl Olur?

Özellikle frenlerden yüksek performans almak için, bakımları aksatılmamalı ve arızaları giderilmelidir. Kaygan zeminlerde çok fren yapmamak gerekirken, süratliyken de frene birden basmamak gerekip, yavaş yavaş hız azaltılmalıdır. Takip mesafesini koruyarak da fren yapma alanını korumalısınız. Bu çarpışmaları engellemektedir. Bazı güvenli fren sistemleri araca takarak da frenlerinizi iyi hale getirebilmeniz mümkündür.

Direksiyon Fren Kullanımı Nasıl Yapılır?

Araçlarda fren kullanımı çok önemliyken, bu pedal bizi olumsuz kazalardan kurtarmaktadır. Frenlere her ortamda sonuna kadar basılmazken, hız yavaşlatma yapılmalı ve direksiyon iyi hareket ettirilmelidir. Direksiyon yaptığınız frenlerle doğru orantılarda olmalı olup, fren sistemi tekerleri kilitleyeceği için direksiyon dikkatli hareket ettirilmelidir.

Güvenli Fren Sistemi Nedir?

Fren sistemi her araçta bulunurken, bu sistem çarpmalar ve kazaları engellemekte olup, aracın güvenlik sistemi içinde yer almaktadır. Güvenli fren sistemi ise geliştirilen ve araca takılabilen yeni nesil sistemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu fren sistemleri pedala basıldığı zaman olayı çabuk algılar ve tam kilitlenme yapar. Bu sistemler çarpmaları çoğu zamanda engellerken, ani duruşlara yardımcı olur.

Güvenli Fren Çeşitleri Nelerdir?

Artık tüm araçlara daha iyi duruş için güvenli fren sistemleri takılmakta olup, bunlar sayesinde pek çok kazadan kurtulmak mümkündür. Ani bir olay karşısında tam bir durma sağlayan bu fren sistemleri, hidrolik, havalı, ABS, ASR, ESP, EBD, BAS, MSR ve Manyetik frenleri olarak karşımıza çıkmakta olup, araç için güvenlidir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir