Araç Muayenesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araç Muayenesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
08.09.2021 16:01
Motorlu olan araç ve taşıtların trafikte seyir ederken teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilebilmesi belirli zaman aralıklarında yapılmasına araç muayenesi denmektedir. Araç muayenesi nedir, nasıl olur, başka ilde yapılır mı? Araç muayenesi erteleme oldu mu, araç muayenesi için gerekli ekipmanlar neler? Araç muayenesi girdikten sonra kaç gün içinde yapılmalıdır, araç muayenesi önce vergi borcu ne kadar?

Motorlu olan araç ve taşıtların trafikte seyir ederken teknik şartlara uyup uymadığının tespit edilebilmesi belirli zaman aralıklarında yapılmasına araç muayenesi denmektedir. Araç muayenesi bu nedenle belirlenen bu zaman aralıklarında yapılmalıdır. Bazı özel durumlara bağlı olarak muayene zamanı gelmeden önce özel muayene yapılabilmektedir. Bu özel durumlar kazaya karışan araçların yetkili zabıta görevlisi tarafından gerekli görülen araçlara verilebilmektedir. Araç muayeneleri yapılmaması durumlarında veya zamanı geldiği halde yaptırılmadığı tespit edilirse para cezası uygulanmaktadır. Para cezasının yanı sıra araç trafikten men edilir ve en yakın muayene istasyonuna gönderilir.

Araç Muayenesi Nedir?

Trafikte herhangi bir sorun teşkil etmemek ve trafiğin doğru bir şekilde akmasını sağlamak için araç sahipleri belirli görevleri üstlenmektedir. Araç sahiplerinin üstlendiği bu görevler arasında motorlu taşıtların karayolları üzerinde güvenlik ve sağlıklı bir şekilde hareket edebilmesi için belirli sürelerle Trafik Muayene İstasyonları’na gitmeleri vardır. Aracın muayenesi geldiği ve belirlenen zamanlarda istenilen şekillerde yaptırılması gerekir. Trafik Kanununun 34.maddesi gereğince de zorunlu kılınan ve trafiğe çıkan motorlu veya motorsuz taşıtların yolcu ve trafik güvenliğine uygun nitelikler taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesini araç muayenesi kapsamına girmektedir. Trafikteki araçların var olan kusurlarının giderilmesi veya kazalara sebep olabilecek arızaların önüne geçmektir.

Araç Muayenesi Nasıl Olur?

Araç muayenesi işlemine gidilmeden önce hazırlanması gereken ve kontrol edilmesi gereken konular vardır. Bu konular arasında şunlar yer alır ve araç muayenesi bu şekilde yapılmaktadır;

1.      Online randevu veya telefon aracılığı ile randevu alınması gereklidir.

2.      Aracın herhangi bir ceza veya borç durumu varsa kontrol edilmelidir. Borçlu olan araçlarda muayene işlemleri başlatılamamaktadır.

3.      Muayeneye girmeden önce aracın egzoz gazı emisyonu ölçümünün geçerli olup olmadığı kontrol edilmelidir.

4.      Muayeneye girmeden önce gerekli olan belgelerin araç sahibinin yanında bulunması gereklidir. Bu belgeler arasında ruhsat, trafik sigortası, vekalet durumu, LPG’li araçlarda yer alan etiket bilgileri

5.      Üçgen reflektör, ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı, stepne gibi ekipmanlar

Araç Muayenesi Başka İlde Yapılır Mı?

İsteyen herkesin aracını istediği ilde rahatlıkla muayene yaptırabileceği TÜVTÜRK Genel Müdürü tarafından yapılan açıklamada belirtilmiştir. Fakat Trafik Kanunu’nun 35.maddesi gereğince ve araç muayenesi hakkındaki yönetmeliğin 8.maddesinde belirtilen esaslara göre muayeneden geçemeyen araçlar, kendilerine tanınan 1 aylık süre içerisinde aynı ildeki sabit muayene istasyonuna gitmek ve muayenelerini orada yaptırmak zorundadırlar.

Araç Muayenesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Araç sahibinden muayene istasyonunda çeşitli belgeler istenmektedir. Araç sahipleri bulunması istenen belgeler arasında ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi ve ruhsatın sahibi olan araç sahibi gerçek kişi ise T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet gibi belgelerden birisini bulundurmak zorundadır.

Araç Muayenesinde Erteleme Oldu Mu?

TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklama sonrasında 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli olan düzenlemenin tüm araçlar için geçerli olduğu açıklandı. Araç muayenelerinde gecikme süreleri için bir sınır olmadığını duyuran TÜVTÜRK, muayenesi 1 ay geciken veya 5 veya 10 yıldır muayeneye gelmeyen araçların düzenlemeden faydalanabileceğini duyurdu.

Araç Muayenesi İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

·        Büyük sargı bezi

·        Hidrofil gaz steril

·        Üçgen sargı

·        Antiseptik solüsyon

·        Flaster

·        Çengelli iğne

·        Küçük makas

·        Esmark bandajı

·        Turnike

·        Yara bandı

·        Alüminyum yanık örtüsü

·        Tıbbi eldiven

·        El feneri

·        Üçgen reflektör

·        Yangın söndürme cihazı

·        Stepne

Araç Muayenesi Girdikten Sonra Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

Araçlar muayeneden girecekleri veya muayeneden geçemedikleri taktirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. 1 aylık süre içerisinde eksikleri tamamlamak gereklidir. 1 aylık süre geçildiği taktirde araca tanınan ücretsiz muayene tekrar hakkı kaybedilmektedir. Kaybedilen hak sonrasında ücretli-genel muayene yapılması gerekli olacaktır.

Araç Muayenesi Önce Vergi Borcu Varsa Muayeneden Geçer Mi?

Araç muayenesinin yapılabilmesi için gerekli koşullar arasında vergi borcu olmaması vardır. Aracın trafik cezası, vergi borcu, OGS geçiş borcu var ise TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında muayene işlemleri yapılmamaktadır. Muayeneye gidilmeden önce araçların vergi ve ceza borcu olup olmadığı sorgulanmalı ve borç varsa ise ödenerek muayeneye gidilmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir