Prim İle İkramiye Arasındaki Fark Nedir?

Prim İle İkramiye Arasındaki Fark Nedir?
23.12.2021 16:30
İş hayatında bir hayli duymaya alışkın olduğumuz prim ile ikramiye arasındaki farkın neler olduğu merak uyandırıyor. Prim iadesi için nereye başvurulur? Prim haczedilebilir mi, caiz midir ve yatmazsa ne olur? Tüm merak ettiklerinizi sizler için araştırdık

Ayrı ayrı bakıldığında ilk olarak primden bahsedecek olursak eğer prim esasında bir işçinin diğer işçilere oranla iş dinamikleri içerisinde daha aktif olması ve buna ek olarak daha fazla satış ya da proje yaparak ödüllendirildiği bir ek ödemedir. Burada işçinin performans değerlerine bakılır ve buna göre ay sonunda kendisine garanti edilmiş ödemeleri ile beraber ödenen ekstra ödemelerdir. İkramiye ise bir çalışanın garanti ödemesi yani aylık maaşına ek olarak özel günlerde verilen ve şirket inisiyatifinde olarak verilen bir ödeme şeklidir. İş yılının sona ermesinde, kurban bayramı ve Ramazan bayramında, yılbaşında ikramiyeler verilebilir. Bu ikramiyeler işçilerin motivasyonunun artırılması, teşvik edilmesi amacı ile verilirken ekstra bir ücret kapsamında değerlendirilmektedir. Genelde işçilerin uzun yıllar boyu aynı kurumda istikrarla çalışıyor olması ikramiye konusunda etkilidir.

Prim İadesi İçin Nereye Başvurulur?

Prim iadesi yaptırılmak istediğinde pek çok çalışan ve emekliliğine gün sayan kişiler neler yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. Çoğu kişiyi yakından ilgilendiren prim iadelerinde 1260 günden daha fazla yatırılmış bir sigorta ödemesi söz konusu ise prim iadesine başvuru yapılması gerekmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan vatandaşların ilk olarak yapması gereken en temel şey il ya da ilçelerinde yer alan SSK’ya gitmektir. Ayrıca yine il ya da ilçelerde bulunan il ve ilçe müdürlüklerine başvurulması şartı aranmaktadır. Buradaki yetkili kişilere söz konusu durumunuzu anlatmanızla beraber izlemeniz gereken tüm adımlar tarafınıza iletilecektir.

Prim Haczedilebilir Mi?

Eğer bir borç nedeni ile davalık olmuşsanız ve bu dava üzerinizde halihazırda açık bir şekilde işlemeye devam ediyorsa aklınıza ilk gelecek şey elbette primlerinize olabilecek hacizlerdir. Dediğimiz gibi eğer bir davanız söz konusu ise bu durumda maaşınıza haciz gelecek, banka kartlarınız bloke edilecek ve resmi olarak gelen diğer tüm gelirlerinize el konulabilecektir. Fakat primler bu haciz işlemlerinizde etki altına girebilen bir meta değildir. 6772 sayılı Kanun nezdinde bir çalışanın çalışma primlerine karşı herhangi bir haciz getirilememektedir.

Prim Caiz Midir?

Geleceği garanti altına almak ve sigorta yaptırmak aslında dinen caiz olarak görülmemektedir. İslam’da garanticilik bulunmaz. Fakat günümüz yaşam koşullarında kişiler belli bir yaştan sonra iş yerlerinde çalışamayacaklarından, iş bulamayacaklarından dolayı ileri yaşlar için yatırım yapmakla mükelleflerdir. Bu nedenle bazı hocalar bu konuda açıklama yapma ihtiyacı duymaktadırlar. Eğer mevcut yasal düzen içerisinde, herhangi bir hile yapmadan prim yatırılıyorsa ve herhangi bir sahteciliğe kaçılmıyorsa prim caiz olarak gösterilebilir.

Prim Yatmazsa Ne Olur?

Bir işçinin ileri yaşını ve sağlık giderlerini garanti altına alan primlerin söz verilen maaş üzerinden yatırılması gerekmektedir. Günümüzde pek çok işveren bu zorunluluktan kaçınmaya çalışsa da aslında ciddi birer yaptırımı bulunmaktadır. İşçi haklarını koruyan bu sistem içerisinde eğer prim ödemelerinde bir eksiklik olursa ya da hiç yatırılmazsa işçinin işverene dava açma hakkı söz konusudur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir