Pilotluk en çok hayal edilen meslekler arasında yer alması ile birlikte oldukça meşakkatli bir meslek olduğunu da belirtmek gerekir. Bu noktada pilot olma hedefine sahip insanları öncelikle gerekli eğitimlerden geçmesi gerekmektedir. Farklı özel pilotluk kursları ve pilotlukla ilgili bölümler bittikten sonra gerekli yeterlikleri göstermeniz dahilinde pilot olmak için yeterli donanıma sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Pilot olmak isteyen kişileri beceri, zeka ve stres yönetiminin de yüksek olması oldukça önemlidir. Pilotluk eğitiminde başarıyla tamamlandığı takdirde mesleğe başlama yolunda ilerleyebilirsiniz. Fakat öncelikle bu işin başında mesleği yapabilmek için lise eğitimini tamamlamış olması öncelikli kriterdir. Ayrıca çeşitli özel pilotluk kursları sayesinde de pilot olma şansınız çok daha fazla artışa geçecektir.
Pilot Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?
Pilot olmak için öncelikle belli uçuş eğitimleri almalı ve uçak kullanabilmek konusunda donanımlı olmamız gerektiğinden en az lise mezunu olacak kadar bir eğitiminizin olması şarttır. Fakat havayolu işletmelerinin çoğunlukla üniversite mezunu pilot alımını tercih ettiği de burada önemli noktalardan biridir. Yani kısaca lise mezunu olanların Hava Yolları'nda pilot olarak çalışabilmesi şansı düşük olmaktadır. Üniversite mezunları arasından da genelde teknik eğitim alanların çok daha fazla tercih edildiği görülebilmektedir. Pilot olmak için üniversitede pilotaj bölümü tercih edebilir ve liseden de matematik fen bölümünde yani sayısal bölüm sonuçlarıyla bu bölümü tercih edebilirsiniz. Yani kısaca lisede sadece sayısal okumanız ve üniversitede de pilotaj bölümünü seçmeniz yeterli olacaktır.
Pilot Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?
Pilot olmak için genelde üniversitede pilotaj bölümünü okuyan kişilerin pilotluk konusunda çok daha fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bu sebeple pilotaj bölümüne okuyabilmek için devlet üniversitelerinden alınacak taban puanının 523 puan civarında olduğu söylenilebilir. Vakıf üniversitelerinde ise pilotaj bölümü okumak için burslu olarak 219 puan, KKTC üniversitelerinde de pilotaj bölümü okumak için alınacak en düşük puan 191 puan civarında olduğu bilinmektedir.
Pilot Olmak İçin Sağlık Şartları Nelerdir?
Pilot olmak uzun süre havada kalmayı ve gerekli donanımlara sahip olmayı gerektirdiğinden herhangi bir sağlık sorunu problemi aslında uçakta bulunan diğer yolculara da etkileyeceğinden sağlık şartlarının sağlanması pilotluk için oldukça önemlidir. Bunun için rapor alabilmek adına gerekli muayenelerden geçerek şu noktalar üzerinde durulur:
· Pilot olmayı engelleyecek genetik hastalığı bulunmak
· Kronik depresyon ve kronik bozukluklar
· Pilotaja aykırı yara veya ameliyat izi bulunmak
· Motor kabiliyetlerini önleyecek ilaçların yan etkileri bulunması
· Genel sağlık durumumuz ve psikoloji durumunun yeterli olmaması
Gibi durumlar bulunan kişiler pilotluk için uygun adaylar değillerdir. Bu noktada ayrıca muayene edilirken pek çok etapta sağlık durumunuz ayrıntılı olarak incelenerek uygunluk durumunuz test edilir.
Pilot Olmak İçin Gözlük Engel Mi?
Pilot olmak için sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan havacılık tıp merkezleri üzerinden sağlık raporları alınması gerekir. Bu sebepten dolayı sağlık koşulları arasında göz sağlığı ile ilgili kısımlarda yer almaktadır. Göz sağlığı problemlerinin pilot olmayı engellememesi içi + dereceler hipermetropi - dereceler miyop olmak üzere pilot adayının göz numarasını + 5 ve -6 dereceyi aşmayacak şekilde göz problemleri pilot olmak için bir sorun teşkil etmemektedir. Bu noktada gözlük kullanan pilotların lisansını VDL ibaresi eklenirken bu sebepten dolayı da sürekli olarak en az 2 gözlük taşımaları gerektiği pilotluk için şart olan bir meseledir. Yani kısaca gözlüğün pilotluğa engel olmadığını söyleyebiliriz.