Özel Güvenlik İçin Yaş Sınırı Var Mı?

Özel Güvenlik İçin Yaş Sınırı Var Mı?
09.12.2021 16:30
Son dönemlerde özel güvenlik mesleğine ilgi gittikçe artmaktadır. Özellikle banka, site, AVM girişlerinde, fabrikalarda sıklıkla görev alma imkanına sahip olan özel güvenlik görevlileri bazı şartları taşımak zorundadır. Belirli bir eğitim ve sınav sonunda alınan belge ile görevlendirilen özel güvenlikçiler için yaş sınırı da aranmaktadır. Özel güvenlik sınavları kaç ayda bir yapılır? Özel güvenlik sınavında kaç doğru yapmak gerekir? Özel güvenlik olmak istiyorsanız yazımızı mutlak okumalısınız.

Son dönemlerde iş ilanlarımda sıkça yer alan özel güvenlik kamu kurumları ve özel sektörün en fazla gerek duyduğu meslekler arasındadır. Her gün hızla büyüyen sektör çeşitli alanlarda istihdam sağlamaktadır. Site, AVM, banka, fabrika gibi pek çok alanda özel güvenlik birimine ihtiyaç duyulmaktadır. İlanlara detaylı bir şekilde bakıldığı zaman birçoğunda yaş, boy ve kilo sınırı aranmaktadır. Özel güvenlik silahlı ve silahsız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Özel güvenlik olarak görev almak isteyen kişiler kesinlikle 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Silahlı özel güvenlik olmak isteyen kişiler 21 yaşında ve en az lise mezunu olması gerekmektedir. Silahsız özel güvenlik görevini üstlenecek olan kişiler ise 18 yaşında ve en az ortaokul mezunu olması şarttır. Özel güvenlik mesleğinde üst sınır olmaması da pek çok kişi için sevindirici bir haberdir. Yani isterseniz ve şartları sağlıyorsanız ayrıca sağlığınız da yerindeyse 60 yaşında, 50 aşında da özel güvenlik olarak görev alma imkanına sahipsiniz. Ancak bazı firmalar ilanlarında belirli bir yaş sınırı belirtmektedir. Genellikle 35 yaşın üzerinde yer alan bireyler özel güvenlik için tercih edilmemektedir.

Özel Güvenlik Sınavları Kaç Ayda Bir Yapılır?

Özel güvenlik görevi yapabilmeniz için belirli kurslara gidip, eğitim almanız şarttır. Alınan eğitim sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olan kişiler özel güvenlik belgesi alabilmektedir. Sınav Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafında belirlenen tarihler arasında yapılır ve sınav takvimi bu iki kuruluş tarafından belirlenir. Yılda 6 defa yapılan sınavlarda belirli bir başarı yakalayan kişiler sertifikalarına ulaşabilmektedir. Özel güvenlik kartı sahibi olan kişiler devam eden yıllar içinde kimliklerini yenilemek zorundadır. Kimlik sürelerinin bitişine en az 6 ay en fazla 1 yıl olan kişiler kimlik yenileme işlemlerini yapmalıdır. Kimlik yenilemek isteyen kişiler güvenlik eğitim kurslarına giderek müracaat etmeleri gereklidir. Tekrar alınacak olan eğitim sonrasında yapılan sınav ile adayların özel güvenlik kimlikleri yenilenmektedir. Kimlik yenileme işleminde bulunacak olan kişiler nüfus cüzdan fotokopisi, özel güvenlik kimlik kartı ya da sertifika fotokopisi, 4 adet vesikalık fotoğraf, ikametgah belgesini kayıt oluştururken evraklar arasında kuruma teslim etmelidir.

Özel Güvenlik Sınavında Kaç Doğru Yapmak Gerekir?

Özel güvenlik sınavları 100 puan üzerinden değerlendirilen sınavlardır. Özel güvenlik sertifikasına sahip olmak isteyen kişiler sınavdan en az 60 puan almak zorundadır. Sınavda her soru bir puan üzerinden değerlendirilmektedir. Buna öre özel güvenlik sınavına giren kişilerin en az 60 soruya doğru cevap vermesi beklenmektedir. Ayrıca silahlı özel güvenlik belgesine sahip olmak isteyen atış sınavlarına da girmek zorundadır. 60 puan barajı aranan sınavda 30 puan atıştan 30 puanda yazılı sınavdan verilmektedir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir