Körlük Nedir?

Körlük Nedir?
27.08.2021 12:30
Körlük gözün görme yetisinin yüzde yüzünü ya da büyük bir bölümünü kaybetmesidir. Bizler de körlük belirtileri, körlük çeşitleri, körlüğe çare var mı?, körlük maaşı ne kadar?, körlük engel oranı nedir?, körlük neden olur?, körlük yapan hastalıklar, körlük yüzde kaç rapor sayılır? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Körlük gözün görme yetisinin yüzde yüzünü ya da büyük bir bölümünü kaybetmesidir. Görme işlemi insan hayatını idam ettirmesi için önemli faktörler arasında yer almaktadır. Körlük gözümüze gelen ışınların saydam tabaka süzülerek göz bebeğine gelmesi, gelen ışınların ve görüntülerin görme sinirleri aracılığıyla beynin görme merkezine iletememesi ile oluşmaktadır.

Körlük Belirtileri Nelerdir?

Geçici de olsa görme kaybı insanın yaşam standartlarını düşürmektedir. Bazen kişilerde geçici körlük durumu oluşuyor ve bu durum körlük belirtisi mi? Ya da Gözlerim az görmeye başladı kör mü oluyorum? En çok sorulan göz soruları arasında yer almaktadır. Peki ya körlük belirtileri nelerdir? Çift görme, renkleri soluk görme ve gözde ışık çakmaları gibi durumlar körlük belirtisidir. Bu tür belirtilere rastlandığı zaman, zaman kayıp etmeden göz hekimine başvuru yapılması gereklidir.

Körlük Çeşitleri Nelerdir?

Körlük genel olarak görme eksikliği ile ortaya çıkar. Bu eksiklikle körlük değişik seviyelerde görülmektedir. Görme, gözün yeteri kadar ışık alamaması ve retinaya çarpan ışığın beyne görme sinyalini iletememesi sonucu oluşur. Körlükte göz kusuru olup körlük 3 çeşittir. Tam körlük, Renk Körlüğü ve gece körlüğüdür. Bu yazımızda körlük çeşitlerinden kısa bahsedeceğiz;

·       Tam Körlük

Tam körlük adından da anlaşıldığı gibi gözün görme yeteneğinin tamamının kayıp etmesi ile oluşmaktadır.

·       Renk Körlüğü

Renk körlüğü gözün tam anlamı ile görme işlevini kayıp etmesi değil gözün belirli renkleri ayırt edememesidir. Bu körlük türü erkleri kadınlardan daha fazla etkiler

·       Gece Körlüğü

Gece körlüğü olan kişiler geceleri ya da ışık kaybı olduğu zaman ortaya çıkmaktadır. Genel olarak tam olarak görme eksikliği ile sonuçlanmaz.

Körlüğe Çare Var Mı?

Körlük yaşayan kişilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konu körlüğe çare var mı? Ya da Kör olduğum çaresi nedir? Evet körlük çok zor bir durum olup kimi insanda doğuştan gelirken kimi insanda sonradan meydana gelmektedir. Peki ya körlüğün bir çaresi var mı? Bu yazımızda bu sorunun cevabını vereceğiz. İnsan gözünün arka kısmındaki ağtabakası ve görme sinirlerinin hasar görmesi ile ortaya çıkan körlük probleminin bir tedavisi yoktur, körlük tedavisinin tek yok canlı dokuların kendini onarmadır.

Körlük Engel Oranı Nedir?

Ülkemizde körlük oranı diğer ülkelere nazaran daha azdır. Körlük doğuştan ve sonradan oluşmaktadır. Körlük, Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı orandan ülkemizde 8.5 milyon engelli vatandaşımız olduğuna varsayarsak, görme engelli vatandaşlarımızın oranı %0,4’den azdır. Ancak Körlük engel oranı ise kişinin uzman hekimler tarafında muayene edilip ve muayene sonrası heyetin belirleyeceği orana göre değişiklik göstermektedir.

Körlük Neden Olur?

Körlük gözümüze gelen ışınların saydam tabaka süzülerek göz bebeğine gelmesi, gelen ışınların ve görüntülerin görme sinirleri aracılığıyla beynin görme merkezine iletmemesi ile oluşmaktadır.

Körlük Yapan Hastalıklar Nelerdir?

Körlük sonradan da oluşan bir göz hastalığıdır. Peki sonradan oluşan bu hastalığa yol açan sebepler nelerdir? Bu yazımızda körlüğe neden olan hastalıklardan bahsedeceğiz. Körlük sonradan da olduğu için körlüğü tetikleyen belli başlı göz hastalıkları vardır. Bu göz hastalıklarının başında Trahom, Cüzzam, Şeker hastalığı (diyabet),Glokom, Katarakt, Retina Dekolmanı, Doğuştan (konjenital) bu hastalıklar körlüğü tetikleyen göz hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu göz kusurlarından biri ya da bir kaçı oluştuğu zaman uzman göz doktoruna başvurulmalıdır.

Körlük Yüzde Kaç Rapor Sayılır?

Körlük konusunda sorulan sorular arasında yer alan körlük oranı yüzde kaç rapor alır? Körlerin göz raporu yüzde kaç? Görme yeteneğini kayıp eden insanlar için en net rapor oranı doktor meyanesinden sonra ortaya çıkmaktadır. İki gözde göreme kaybı var ise bu heyet tarafından verilen rapor ile ortaya çıkarken tek göz kaybında heyet tarafından verilen rapor onu yüzde 32’dir. Engelli ya da malulen emeklilik için bu oran değişmektedir malulen emeklilik için bu oran yüzde 40 olmalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir