Oyun Terapisti Ne Demek? Oyun Terapisti Ne İş Yapar?

Oyun Terapisti Ne Demek? Oyun Terapisti Ne İş Yapar?
03.02.2022 14:00
Çocuklarla psikolojik sorunların bir çözüm yönetimi olarak uygulanan Oyun terapisi yeni bir meslek alanı. Oyun terapistliği ile ilgili merak edilen birçok bilgi bulunuyor. Oyun terapistliğinin meslek kodundan, oyun terapistlerinin ne iş yaptığına kadar pek çok soru merakla takip ediliyor.

Oyun ve çeşitli oyuncaklar aracılığıyla çocuklarına kendine özgü ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel işlev türüne oyun terapisi denir. Oyun terapistleri veya sanat terapisi çocuklar için güvenli bir ortam yaratmak üzere eğitim alırlar. Bu şekilde çocukları istedikleri gibi oynamak için cesaretlendirirler. Terapi esnasında çocukların duygusal problemlerini ifade etmede yardımcı olacak çeşitli oyuncaklar kullanırlar ve çocukların hayal güçlerini esas alırlar. Oyun terapistleri travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, dürtüsellik, okuma bozuklukları, sosyal içe kapanıklık, güven eksikliği, depresyon gibi sorunlar yaşayan çocukların psikolojik tedavi süreçlerinde yardımcı görevi üstlenirler.

Oyun Terapisti Nasıl Olunur?

Oyun terapisti olmak için Üniversitelerin 4 senelik eğitim veren Psikoloji veya Rehbelik ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerini bitirmiş olmak gerekiyor. Bu bölümlerin mezunları Oyun Terapisti eğitimi almalılar. Söz konusu eğitimleri aldıktan sonra kurumlarda Oyun Terapisti olarak çalışabilirler. Oyun terapisti olmak için etkin dinleme becerisine sahip olmak, empati yeteneğine sahip olmak, ön yargılı olmamak, farklılıklara karşı saygı duymak ve etkili iletişim tekniklerine hakim olmak gerekiyor.

Psikoloji ya da Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanını bitirmemiş, Oyun Terapisi adı altında MEB onaylı sertifika eğitimi almamış, etik ilkelere bağlı kalmayan ve psikolojik danışmanlık prensiplerine hâkim olmayan bireyler oyun terapisti olarak çalışamazlar. Oyun Terapisti olmak için; T.C. vatandaşı olmak, Psikoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü bitirmek, oyun terapisi eğitimi almak, etik ilkelere bağlı olmak, sözlü ve yazılı sınavlarda başarılı olmak, yüz kızartıcı suçlardan ceza almamış olmak gerekiyor.

Oyun Terapisti Meslek Kodu Nedir?

Üniversitelerin 4 senelik eğitim veren Psikoloji veya Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları MEB onaylı Oyun Terapisi eğitimi aldıktan sonra alanda çalışmaya başlayabilirler. Oyun terapistleri Rehabilitasyon Merkezleri, Psikolojik Danışmanlık Merkezleri ve Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında çalışabilirler. Oyun terapistlerinin piyasa değerlendirmesi altında diğer danışmanlara göre bir miktar daha fazla ücret kazandıkları biliniyor. Bu açıdan oyun terapisi alanına rağbet son dönemlerde artmış durumda. Oyun terapisti meslek kodu ise alanda çalışmak isteyenler için büyük bir merak konusu. Oyun terapisi meslek kodu; 2635.15’dir. Profesyonel meslek grupları altında yer alan oyun terapistliği alanında eğitim almak isteyen binlerce danışman var.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir