Bitkilerin dünyası çok geniştir. Biyoçeşitlilik inanılmaz seviyelere ulaşıyor ve hangi bitkinin hangisi olduğunu karıştırmak çok kolay. Sanılanın aksine ortanca Asya'da doğmuştur ve aslında yaprak döken bir çalıdır. Ve yaklaşık 43 çeşit var. Çiçekler güzel kümeler halinde büyür. Ortanca çeşitli renklerde gelir. Ayrıca, benzersiz ve heyecan verici bir koku yaratırlar. İlginçtir ki, ortancanın rengi türüne değil, bitkilerin topraktan aldığı besinlere bağlıdır.
Ortancanın çiçek bakımının nasıl olması gerektiği konusunda şu ifadeleri kullanmak yerinde olacaktır; gelişimleri için, kısmen gölgeli alanları tercih eden ortanca ekim alanına dikkat etmek önemlidir. Ortanca çiçekleri organik maddece zengin, humuslu ve iyi drene edilmiş topraklarda iyi yetişir. Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında genel amaçlı gübreler kullanılarak sağlıklı çiçekler yapılabilir. Ortanca çiçekleri, kış aylarını onları dışarıdaki soğuktan korumak için onları gizlemek için harcamalıdır.
Ortanca Bakımı Bahçede Nasıl Olmalıdır?
Ortanca bakımını bahçede yapmak istiyorsanız; bahçede ekim yapacağınız yere ve toprağa oldukça dikkat etmeniz gerekir. Bahçede yapılan ortanca ekimi sonrasında, zararlı böceklerden korumanız oldukça önemlidir. Eğer zararlı böcekleri ortancanızdan uzak tutmazsanız; ortancanızın büyümesinin durması, solması gibi durumlar mümkün olmaktadır. Ayrıca sürekli güneşte kalması durumunda, ihtiyacı olan bütün suyu sağladığınıza emin olun.
Ortanca Bakımı Saksıda Nasıl Olmalıdır?
Saksıda ortanca bakımı için en önemli püf noktalar, genel olarak ortanca bakımı ile aynıdır. Saksının konumu, güneş ihtiyacının sağlanması ve su dengesinin oluşturulması gerekir. Eğer bütün bu aşamalar sağlanmazsa, ortanca bitkinizin solması veya büyümesinin devam etmeyişi mümkün olmaktadır.
Ortanca Bakımı Sulama Nasıl Olmalıdır?
Besin açısından zengin, nemli toprağı tercih eden ve bol su isteyen ortanca çiçekleri, sıcaklığa bağlı olarak haftada bir veya iki kez sulanmalıdır.
Ortanca çiçekleri çabuk su kaybederler çünkü çabuk solarlar. Bunu önlemek için çiçekleri oda sıcaklığındaki suda bekletmek vazoda daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır. Bu püf noktalara dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.
Ortanca Çiçeği Bakımı Renklendirme
Ortanca rengini değiştirmek için toprağın pH seviyesini değiştirmeniz gerekir. Satın aldığınız pembe ortancayı bahçeye ekebilir ve bir süre sonra maviye döndüğünü görebilirsiniz. Ortanca, toprağın asitliğine bağlı olarak renk değiştirir. Ortanca mavisi nasıl yapılır sorusunun cevabı ise; ortancanın maviye dönmesi için toprağın asitliğinin arttırılması gerekir. Hydrangea Blue adıyla satılan takviye, aslında alüminyum sülfat içeren bir gübredir. Ortancayı mavi yapmanın doğal yolu hayvan gübresidir. İlkbaharın sonundan sonbaharın başlarına kadar, ayda iki kez yaprak lekeleri ve inek gübresi serpmek ortancanın rengini maviye çevirecektir.