Orman Gülü Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Orman Gülü Ağacı Özellikleri Nelerdir?
20.04.2022 19:00
Pembe ve ihtişamlı çiçekleri ile bahçeleri süsleyen orman gülü ağacının birçok farklı rengi bulunmaktadır. Bol çiçekli görüntüsü ile gören herkesi neşelendiren bu çiçek türünün birçok türü çok fazla uzamaz. Bu sebeple saksılarda ve ev içlerinde de sıklıkla tercih edilir. Peki orman gülü ağacının özellikleri nedir, nasıl çoğaltılır? Ne gibi faydaları vardır?

Orman gülü ağacı, kış aylarına gelindiğinde yapraklarını döken türlerdendir. Fakat bazı türlerinin yaz – kış yapraklarının yeşil kaldığı bilinmektedir. Sarı, kırmızı, mor, pembe ya da mavi gibi renklerde bulunan orman gülü ağacı, yaz aylarında çiçek açar ve çiçekleri yaz boyunca kalır.

Orman gülü ağacının tohumları epey küçüktür ve çok fazla tohum verir. Bu tohumlar ise birbirinden farklı özellikteki orman güllerine hayat verir.

Boyları 10 cm olabildiği gibi 50 metreyi geçen orman güllerinin olduğu da bilinmektedir. Genellikle, ortalamasına bakıldığında ise 20 – 30 metre arasında değişmektedir. Bilinen yaklaşık 130 cinsi bulunan bu bitki, Türkiye’nin bol yağış aldığı bilinen dağlık alanlarında bulunmaktadır.

Orman Gülü Nasıl Çoğaltılır?

Orman gülü çoğaltmak isteyecekler için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki tohum ile çoğaltma yöntemidir. Orman gülünü tohum ile üretmek isterseniz, sonbahar öncesinde orman gülünden tohumları toplamalı ve kurutmalısınız. Tohumların dışında bulunan dış çepere asla müdahale etmeden çimlendirmeniz gerekiyor. Çimlendirmek için kasalara serperek ektiğiniz tohumları ışık alan bir ortamda bekletmelisiniz. Çok yavaş bir şekilde çimlenecek olması oldukça doğal olan orman gülünü bir de “çelikle üretim” tekniği ile çoğaltabilirsiniz.

Çelikle üretim, oldukça ucuz bir yöntem olduğu için sıklıkla tercih edilir. Bir bitkinin vegatatif organlarının ana bitkiden kesilmesi ve uygun başka bir alanda köklendirilmesi işlemi olarak tanımlanan çelikle üretim, orman gülü için de oldukça uygun bir çoğaltma yöntemidir.

Orman Gülü Faydaları Nelerdir?

Çok çeşitli türleri olan orman gülü bitkisinin bazıları zehirli olabilir. Bu sebeple bilmeden tüketmemekte fayda vardır. Öte yandan mor çiçekli olan orman güllerinin bazı işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen balların şifa kaynağı olduğu söylenir. Orman gülü balının bir diğer adı ise “deli bal” ya da “anzer balıdır”. Bu balın alternatif tıpta mide rahatsızlıklarında ve hipertansiyonda kullanıldığı da bilinmektedir.

Orman Gülü Ne İşe Yarar?

Orman gülünün, Karadeniz Bölgesi dağlık ve sahil kesimlerinde yakacak ihtiyacını karşılamak için kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca mangal kömürü için de oldukça elverişli olan orman gülünün selüloz değeri oldukça yüksektir.

Orman Gülü Zehirli Mi?

Orman gülünün özellikle bazı türleri oldukça zehirlidir. Kokusu ve görüntüsü ile insanı mest eden bu bitkinin özellikle yapraklarında zehir olduğunu bilmeniz gerekir. Direkt olarak şifa için kullanılmayan orman gülünün balı yapılarak tüketilir. Bu balın da tüketiminde aşırıya kaçılması kişiyi yine zehirleyeceğinden dikkatli kullanılmalıdır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir