Siklamen Çiçeği Nedir?

Siklamen Çiçeği Nedir?
16.05.2022 14:57
Çeşit çeşit renkleri ile bulunduğu ortamı renklendiren saksı çiçeğinin bakımından bahsedeceğiz bu yazımızda. Diğer adı Tavşan Kulağı olan siklamen çiçeği, Çıhaçiçeğigiller(primulaceae) familyasına aittir.

Pembe, beyaz, fuşya, pembe ve beyaz, kırmızı renklerde görülebilen siklamen çiçeği bulunduğu evi, işyerini, ofis gibi yerlerin havasını değiştirerek renklendirmektedir. Bulunduğu yere farklı hava katıp süsleyen bu güzel çiçeğin boyu 20cm ila 40cm arasından değişim gösterebilmektedir. Görünüşleri ters laleyi andıran bu çiçeğin bakımı aslında oldukça kolaydır. Siklamen çiçeği ne kadar bakımının kolay olmasından ötürü çok sık tercih edilse de rüzgar akımının bulunduğu alanlarda, kapı önü veya cam önü gibi, bulunmaması gereken bir türdür. Yediği rüzgar sonucunda yaprakları dökülebilir. Aynı zamanda siklamen çiçeğini direkt olarak güneş ışığının vurduğu yerlere koymak da çiçek için sakıncalıdır. Tabii ki çoğu bitki gibi yaşamını sürdürebilmesi için güneş alması gerekmektedir fakat güneşi dolaylı yollardan almalıdır. Yapraklarında oluşabilecek sararmaları ve çürümeleri engellemek için bitkinin güneş alamayan, karanlıkta kalan tarafını hafta bir olmak üzere ışık alan tarafa doğru çevirmek gerekmektedir.

Toprağı eliniz ile kontrol ederek bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Mesela eğer toprak kuru ise suya ihtiyacı olduğunu fakat eğer toprak nemli ise toprağın suya o anlık ihtiyacı olmadığı ve sulama işini birkaç gün sonra yapmanız gerektiğine işaret eder. Göz önünde bulundurulması gereken şey, sulama yaparken çiçeğe verilen suyun oda sıcaklığında olması gerektiğidir. Hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında çiçeğe düzenli olarak haftada iki kere su verilmesi gerekmektedir. Kış aylarında ise çiçeğe haftada bir kere su verilmesi gerekmektedir. Çiçeğin sulanmasında kullanılan su kabı ve ölçek değiştirilmemesi gerekmektedir. Saksının altında bulunan kabın içerisindeki suyu, koku veya böceklenme tarzı sorunlara yol açmaması için dökülmelidir.

Sıklamen Bakımı Nasıl Yapılır?

Daha önceden de bahsettiğimiz gibi siklamen çiçeğini direkt güneş ışığının altına bırakmak doğru değildir. Onun dolaylı yollardan güneş ışığı alabileceği rüzgar akımının bulunmadığı bir yere yerleştirmeniz doğru olacaktır. Güneş görmeyen, karanlık tarafını da haftada bir olacak şekilde değiştirmeniz gerekmektedir ki çiçekler sadece bir tarafa doğru gelişmesin. Yapraklarda oluşabilecek sararmalar veya solmalar olmaması için bitkilerimizin yeterli güneş ışığını almasına dikkat etmemiz gerekmektedir.

Siklamen çiçeği; kireç olmayan, nemli ve asitli topraklarda yetişmeyi sever. Ortalama olarak 15-20 derecedeki sıcaklığı gelişim döneminde ihtiyacı vardır. Çiçeklerde azalma olması, daha yüksek sıcaklıklarda gelişim hızı artmasına rağmen görülür ve bunun önüne geçmek için sıcak olmaya serin ortamlarda bulunması gerekmektedir. Siklamen çiçeğinin çiçeklenme dönemi neme en çok ihtiyaç duyduğu dönemdir. Bu kadar neme yumruların dikildiği ilk dönemlerde bile ihtiyaç duymaz. Çiçeklendirmeyi arttırmak için çiçeklendiği dönem bitkiyi aydınlık olan yarı gölge alanlarda yetişmesi gerekmektedir. Nisandan eylül ayına kadar, yani çiçeklenme döneminin ardından, olan dönem yarı gölge alanlarda bulunmalıdır.

Sıklamen çiçeğini kış ayında kireçsiz ve dinlendirilmiş su ile sulamanız gerekmektedir. Ve bu su ile 2-3 günde bir sulamanı yeterli olacaktır. Yaprakların sulama esnasında ıslanmamasına özen gösterin. Sulama oranını çiçeklenme dönemi bittiği gibi düşürmelisiniz, sadece toprağı ellediğinizde nemli olması yeterli olacaktır. Yapraklar solduğu zaman dip kısmından tutarak koparmayı unutmayın.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir