Kelebeklerin Ömrü Ne Kadardır?

Kelebeklerin Ömrü Ne Kadardır?
20.12.2021 23:30
Kelebekler her gördüğümüzde hayran kaldığımız ve içimizi kıpır kıpır eden canlılardır. Doğaya eşsiz bir renk veren kelebekler doğa yürüyüşlerinde sıklıkla çevremizde aradığımız güzelliklerdir. Peki neredeyse hepimizin sevdiği kelebekler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Günlük hayatımızda içi içe olduğumuz bu renkli canlıları ne kadar tanıyoruz? Kelebekler ile ilgili birçok şeyi bilmiyoruz, bildiğimiz bazı bilgiler de yanlış ifadeler içermektedir. Kelebekler ne yer, başkalaşım geçirir mi, çiftleşir mi, doğurur mu konularını sizler için araştırdık.

Canlılar dünyasının en renkli yaratıkları olan kelebekler doğal döngü için önemli bir faktördür. Polenlerin bitkiler arasında taşınmasını sağlayan, meyvelerin, sebzelerin ve özellikle çiçeklerin yeni tohumlar üretmesine yardımcı olan kelebekler muhteşem bir yaratılışa sahiptir. Eklem bacaklılar şubesinde yer alan bu sevimli canlılar besin zincirinin dibinde yer almaktadır. Diğer böcekler yiyecek olan kelebekler soğukkanlı canlılar arasında yer alır. Vücut sıcaklığını ortama adapte etmekte zorlanan kelebekler düşük sıcaklıklarda uçamazlar. Kış uykusuna yatan bu renkli canlılar kış şartlarına dayanamadığı için korunaklı yerleri tercih ederler. Özellikle ağaçların soyulmuş kabuk ve kütük yerlerinde kış uykusuna dalan kelebekleri kışın çevremizde göremeyiz ve ilkbaharda doğanın da canlanması ile tekrar hayatımıza renk katarlar.

Kelebeklerin hayatı ile ilgili kulaktan kulağa bazı bilgiler dolaşmaktadır. Ömürlerinin 1 ya da 3 gün olduğu düşünülen kelebekler için bu ifadeler doğru değildir. Yetişkin kelebekler 1 afta ile 1 yıl arasında bir ömre sahiptir, şu ana kadar bir günlük bir yaşama sahip kelebek türüne bilimsel olarak rastlanmamıştır.

Kelebekler Ne Yer?

Kelebekler ayakları ile tat alan canlılardır ve genellikle çiçek nektarları ile beslenirler. Çeşitli sıvılarla da beslenen kelebekler polenlerin bitkiden bitkiye taşınmasında önemli bir faktördür. Tırtıl aşamasında olan kelebekler yaprak ve bitki parçaları ile beslenmeyi tercih eder. Bitkileri ağızları ile koparıp çeneleri ile çiğneyip öğüten tırtıllar su içmezler. Çünkü gerekli su ihtiyaçlarını yedikleri besinlerden alırlar.

Kelebekler Başkalaşım Geçirir Mi?

Başkalaşım genellikle böcekler için kullanılan bir terimdir ve diğer adı metamorfozdur. Holometabolus böcekler grubunda yer alan kelebekler de başkalaşım geçiren canlılar arasında yer alır. Bu gruba dahil olan böcekler için yaşam döngüsü; tırtıl, koza ve yetişkin aşamasıdır, yetişkin aşamasından kastedilen kelebek oluşumudur. Ayrıca kelebeklerin dışında kene, kurbağa ve sinekler de başkalaşım geçiren canlılar arasında yer almaktadır.

Kelebekler Çiftleşir Mi?

Kelebekler çiftleşerek çoğalan canlılardır ve çiftleşme öncesinde kur yapma süreci vardır. Genellikle kelebekler helezon çizerek uçar ve böylelikle karşı cinsin dikkatini çekmeye çalışır. Dişi kelebekler feromon salgılayarak ya da alışagelmiş çiftleşme hareketlerinin dışına çıkarak erkek kelebeklerle olan uygunluğunu ortaya koyar. Birbirine uygun olan kelebekler çiftleşmeye başlar ve eşleşmiş konumlarını bir süre korurlar. Çiftleşme sonunda dişi bireyin yumurtaları döllenir ve yeni kelebeklerin oluşumu için ilk adım atılmış olur.

Kelebekler Doğurur Mu?

Her canlı neslinin devamı için üremek zorundadır ve bu durum kelebekler için de geçerlidir. Üreme canlılarda yumurtalama ve doğurma şeklinde meydana gelir, yaşamları hakkında pek çok yanlış bilgi sahibi olduğumuz kelebekler de yumurta ile çoğalır. Kelebek yumurtaları küre, silindir, yarım küre gibi farklı şekillerde olabilir. Yumurtadan çıkan yavruya tırtıl denir ve ilk çıkan yavrular larva şeklindedir. Yeterli kadar olgunluğa oluşan tırtıllar kelebek olarak hayata adım atar.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir