Namaz kılmak her Müslüman için kutsal bir görev olarak değerlendirilir. Günün belli saatleri dua ederek gerçekleştirilen namaz ile Allah’a yakın olmak ve kutsal görevleri yerine getirmek amaçlanır. Öğle namazı; gün içinde güneş orta yerden geçtikten sonra kılınmakta olan farz namazı olarak nitelendirilmektedir. Öğle namazı yalnızca Cuma günleri cemaat ile birlikte kılınmaz. Bu zamanda genelde Cuma namazı kılınır. Öğle namazı genel olarak sabah namazından 7 – 8 saat sonra kılınır. Bazen sabah ile öğle arası, öğle ile yatsı arasından daha fazla olabilir. Öğle namazı 4 Rekat Sünnet, 4 Rekat Farz, 2 Rekat Son Sünnet olmak üzere toplam 10 Rekattır.
Öğle Namazı Farzlanır Mı?
Tüm namaz vakitleri için olduğu gibi öğle namazı için de bilinmeyen ve araştırılan pek çok konu bulunuyor. Namaz vakitleri ile ilgili bilinmeyen spesifik detaylar genelde dini kaynaklar aracılığı ile araştırılıyor. Öğle namazının farzlanıp farzlanmadığı sorusu da bu konular içerisinde yer buluyor. Öğle namazının farzlanıp farzlanmadığı hakkında farklı pek çok dini kaynak ile karşılaşıyoruz. Ancak genel kaynaklara göre öğle namazı Hz. Muhammed’in öğretilerinin içerisinde de farzlanmamış, sünnetleri her daim kılınmıştır. Hatta öğle namazlarının sünnetlerini terk etmek dini kaynaklarca uygun görülmemiştir.
Öğle Namazı İle İkindi Nasıl Cem Edilir?
Öğle namazı ile ikindinin nasıl cem edileceği de, Müslümanlar tarafından yaygın anlamda araştırılan ve merak edilen sorular arasında yer buluyor. Öğle namazı ile ikindinin cem edilmesi genelde sık karşılaşılan bir tercihtir. Öğle namazı ile ikindiyi cem etmek için; öğlenin vakti içinde önce öğleni hemen ardından bir kametle ikindiyi kılmaya takdim cemi, ikindinin vakti içinde önce öğleyi hemen ardından ikindiyi kılmaya tehir cemi denilmektedir. Yani öğle namazı ile ikindi bu iki şekilde cem edilebilir. İki yöntemden birini seçmek kişinin kendi tercihine bırakılmıştır.
Öğle Namazı İle İkindi Namazı Arasında Kerahat Vakti Var Mı?
Öğle namazı ile ikindi namazının ayrı ayrı kerahat vakitleri bulunuyor. Kerahat vakti güneşin doğuşundan itibaren geçen 40 – 50 dakikalık zaman aralığını temsil eder. Öğle kerahat vakti; güneşin tam tepe noktasına gelmesine 10 dakikalık bir zaman dilimi kalmasına ve tam tepe noktasına gelmesinden sonra öğle namazı vakti girmesine kadar olan süreyi kapsar. İkindi kerahatı ise güneş batarken akşam ezanının 45 dakika öncesinden başlar ve güneş batana kadar devam eder.
Öğle Namazı Cuma Namazından Önce Mi Kılınır Sonra Mı Kılınır?
Öğle namazı cemaat ile kılındığında Cuma günleri ayrı bir şekilde kılınmaz ve Cuma namazı olarak kılınır. Öğle namazı evde kılınıyorsa, Cuma namazından önce ya da sonra kılınması konusunda farklı soruların ortaya çıkması doğaldır. Öğle namazı Cuma namazından sonra kılınması uygun görülmüştür. Cuma namazının farzından hemen sonra 4 Rekâtlık Son Sünnet kılınır. 4 Rekâtlık Son Sünnet öğle namazının ilk sünneti gibi olacak şekilde kılınır.