Netbooklar herkesin pek çok yerde karşılaştığı bir bilgisayar türüdür. Netbook bilgisayarlar aklınıza geldiğinde küçük ve ufak bir dizüstü bilgisayar beliriverir. Netbook kısaca tanımı ile laptopların yani dizüstü bilgisayarların daha küçük versiyonlarıdır. Daha çok basit işlerinizi yapabileceğiniz sizin temel seviyede ihtiyacınızı karşılayabilecek bir bilgisayardır. Genelde dizüstü bilgisayarların yarısı kadar küçük bir yapıya sahiptir. Eğer küçük ve ufak ofis işlerinizi halletmek için minimum bir bilgisayar arıyorsanız bu bilgisayar size uygunolabilir.
Netbook Ne Demek?
Netbook ismi, 2006’da bu bilgisayarların üretimi ile Intel’in koyduğu bir isimdir. Netbook; Casper, Asus, MSI, Acer gibi markalarca üretilen, islemcisi Intel' in atom işlemcilerinden olan ufak bir dizüstü bilgisayardır. Hafızaları genelde SSD olup normal dizüstü bilgisayarlara göre çok daha az bir hafızaya sahiptir. Ekran boyutları da laptoplardan çok çok daha küçüktür. Tam olarak 10 inç bir ekrana sahiptirler. İçinde optik sürücü bulundurmayan bu bilgisayar, öyle içine CD, DVD takabileceğiniz bilgisayarlardan olmamaktadır. Genel olarak Windows XP ve Linux işletim sistemlerini sahiptirler. Boyutlarının küçük ve ağırlıklarının dizüstü bilgisayarlara göre daha küçük olması daha taşınabilir bir özelliğe sahip olmalarını sağlar. Sadece küçük yazı işleri ve temel işleri gerçekleştirebileceğiniz bu bilgisayar, ben sadece ufak işlerim için kullanırım bu yüzden çok gelişmiş ve büyük bir bilgisayar ihtiyacım yok diyenler için uygun bir bilgisayardır.
Netbook Hızlandırma Nasıl Yapılır?
Netbook bilindiği üzere normal dizüstü bilgisayarlar kadar iyi bir hafızaya ve donanımlı özelliklere sahip değildir bu yüzden sık sık yavaşlamalar ve kasmalar yaşayabilirsiniz. Bunun en büyük nedeni hafıza problemidir. Netbook kullanırken eğer gereksiz uygulamalarınız varsa bunları silmeniz bilgisayarınızın daha rahat çalışmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra RAM kapasitesininde düşük olması yüzünden arka planda çok fazla uygulama çalıştırmanız resminizi zorlayacak ve bu da bilgisayarınızın yavaşlamasına sebep olacaktır bu yüzden arka planındaki uygulamaları sık sık kapatmaya özen gösterin. Netbook’unuzu gereksiz dosyalardan arındırmak için CClenar gibi uygulamalarla sürekli bilgisayarınızda temizlikler yapın. Bilgisayarınızı zorlayacak uygulamalar yüklemeyin ve bilgisayarınızı dikkatli kullanmaya gayret edin bu sayede netbook bilgisayarınız daha uzun ömürlü olacaktır.
Netbook Isınma Sorunu Nasıl Çözülür?
Netbookbilgisayarlar, normal bilgisayarlara göre çok daha fazla ısınır. Bunun sebebi hafızasının az olması, işlemcinin yeterli olmaması, fanların tam olarak yeterli donanımda olmaması gibi birçok sebebe bağlı olabilir. Tabii bilgisayarınıza virüs sızması gibi olaylar da bilgisayarınızın aşırı ısınmasına sebep olur. Bilgisayarınızın ısınmadan rahatça kullanımını istiyorsanız bilgisayarınızı zorlayacak uygulamalar kullanmaktan kaçınmalısınız. Çünkü bilgisayarınız bu uygulamayı çalıştırmaya uğraşırken çok fazla güç harcayacak bu da bilgisayarın ısınmasını sebep olacaktır. Fanınızın temizliğinden emin olmalısınız çünkü fanınız yeterli derecede çalışmadığı zaman bilgisayarınız ısınmaya başlayacak ve bir müddet sonra kasmalara ve tamamen bozulmalara yol açacaktır. Bu yüzden fanınızın temiz olduğuna dikkat edin. Bilgisayarınızı virüslerden kurtarmak için antivirüs programları indirmeniz bilgisayarınızın virüslerden zararlı etkisini azaltacak ve bilgisayarınıza virüsün girmesini engelleyecektir. Tüm bunların hepsine dikkat ettiğiniz takdirde bilgisayarınız eskisi kadar ısınmaz.
Netbook’a Nasıl Format Atılır?
Netbook bilgisayarlar hafıza sorunu yaşanabilecek en muhtemel bilgisayardır. Bu bilgisayarı kullanıyorsanız bazı işleri yaparken zorlanmanız tabii ki sizin sinirinizi bozacaktır. Bir sürü şey sildiğiniz halde yine de bilgisayarınız yavaş çalışmakta ve sürekli kasmakdaysa format atmaktan başka seçeneğiniz yok gibi gözükmektedir. Netbook bilgisayarlarda DVD sürücüler olmadığı için format atma işini en az 4 GB hafızası olan boş bir USB bellek ile gerçekleştirmelisiniz. Kısa bir özetle anlatmak gerekirse elinizdeki bu USB belleğe kullandığınız işletim sistemini yüklemelisiniz örneğin Windows 7 gibi. Daha sonra USB’nize Windows 7 yükledikten sonra USB’nizi bilgisayarınıza takılı halde formatlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Klavyedeki belirli tuşlardan formatlama işlemini yaptıktan sonra bilgisayar yeniden açılacaktır. Bilgisayarın açılmasının ardından Windows 7'yi tekrar bilgisayarınıza kurup bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Netbook Oyun Kaldırır mı?
Hepimiz bilgisayarda zaman zaman oyun oynamak istemişizdir. Fakat elinizde bir netbook bilgisayar varsa bu özelliği aramanız pek de mantıklı olmayacaktır. Çünkü bu bilgisayarlar sadece temel işlerde kullanıldığı için oyun alanında size tam manası ile hizmet veremezler. Sadece bazı temel oyunları oynamanız mümkün olabilir. Eğer bu temel oyunlar size yetmezse yeni bir bilgisayar almanız gerekecektir. O yüzden netbook alırken de bu özellikleri göz ardı etmeniz pişman olmanıza sebep olur. Bu bilgisayarın RAM'inin, işlemcisinin veya ekran kartının düşük olması çoğu oyunun kaldırılmamasına sebep olur.
Netbook, Tv’ye Nasıl Bağlanır?
Netbook ekranı zaman zaman size küçük gelebilir ve bunu daha büyük bir ekrana taşımak isteyebilirsiniz. Örneğin bir televizyon ekranı gibi. Tabii televizyon ekranına bağlamak için yapmanız gereken yöntemler ile. Öncelikle elimizde bir HDMI kablo olmalıdır. Bu kablolarla bilgisayar ve televizyon arasında bir bağlantı kuracağız. Bu kablonun bir ucunu bilgisayara bir ucunu televizyona bağladıktan sonra bilgisayarınızda Fn+F5 tuşlarına basmalısınız. Bunları yaptığınız halde televizyon ekranına görüntü gelmiyorsa ekran kartı ayarlarıyla bu işlemi halletmeye çalışmalısınız. Bunları yaptıktan sonra televizyon ekranınıza, Netbook ekranını yansıtabilirsiniz.