Tüm dünyanın yakından takip ettiği ve bir anda tüm ülke gündemlerini yerinden eden Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleşen savaş pek çok konuyu su yüzüne çıkardı. İki ülke arasında gerçekleşen savaşta NATO da büyük merak konusu haline dönüştü. NATO üyesi olan ülkelerin hangileri olduğu gündem takipçileri tarafından araştırılmaya başlandı. NATO üyesi olan ülkeler;
Almanya
Arnavutluk
Belçika
Birleşik Krallık
Bulgaristan
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Fransa
Hırvatistan
Hollanda
İspanya
İtalya
İzlanda
Kanada
Karadağ
Kuzey Makedonya
Letonya
Litvanya
Lüksemburg
Macaristan
Norveç
Polonya
Portekiz
Romanya
Slovakya
Slovenya
Yunanistan.
NATO Nedir?
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü yani NATO; Kuzey Amerika ve Avrupa’dan 30 üye ülkenin oluşturmuş olduğu uluslararası bir ittifaktır. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) 4 Nisan 1949’da imzalandı ve örgüt bu şekilde kurulmuş oldu. 30 üye ülkenin ikisi Kuzey Amerika bölgesinde yirmi sekizi Avrupa bölgesinde yer almaktadır. İzlanda dışında tüm ülkelerin kendilerine ait ordusu bulunmaktadır. Başlangıçta 12 üye ülke ile kurulan NATO ilerleyen yıllar içerisinde ülkeleri aralarına dâhil etmiştir.
NATO Üyesi Olmayan Ülkeler Hangileridir?
NATO üyesi toplamda 30 ülke bulunmaktadır. Bu 30 ülke dışında kalan ülkeler NATO üyesi değildir. NATO üyesi olmayan ülkeler;
Afganistan
Arjantin
Avustralya
Avusturya
Azerbaycan
Bahama
Bangladeş
Belarus
Bosna Hersek
Brezilya
Cezayir
Çin
Endonezya
Ekvador
Ermenistan
Fas
Filistin
Finlandiya
Fil Dişi
Güney Afrika
Güney Kore
Gürcistan
Irak
İran
İsviçre
İzlanda
Japonya
Kuzey Kore
Küba
Mısır
Meksika
Rusya
Sırbistan
Ukrayna gibi ülkelerdir.
NATO Maddeleri Nelerdir?
NATO’nun en önemli maddeleri 4. ve 5. maddelerdir. Bu maddelerin dışında yer alan maddeler resmi olarak yayınlanmamıştır. 4. ve 5. maddeler şu şekilde sıralanır;
Taraflar Avrupa ve Kuzey Amerika’da içlerinden birine ya da birçoğuna yöneltilecek herhangi bir silahlı saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirmeliler. Şayet böyle bir saldırı olursa, BM Yasasının 51. maddesinin gereği uyarınca bireysel ya da toplu öz haklarını savunmalıdırlar. Bölgelerde güvenliği sağlamak amacıyla, bireysel olarak veya diğerleri ile birlikte silahlı kuvvet kullanımı da dâhil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunabilirler. Saldırıya uğrayan ya da saldırıda olan üyeye destek sağlanacaktır. Alınan önlemler derhal Güvenlik Konseyine bildirilecektir.
Ayrıca bir müttefik, toprak bütünlüğünün tehdit edildiğinden şüphe ettiği bir durumda diğer ülke üyelerine danışma talebinde bulunabiliyor.
NATO Askeri Gücü Ne Kadar?
NATO üyesi olarak bulunan üyelerin bazıları askeri açıdan stratejik konumları ile biliniyorlar. NATO askeri gücü son derece iyi bir konumda. NATO; askeri bütçe bakımından 1.01 trilyon dolar bütçeye sahiptir. Aktif asker sayısı ise 3.657.000 askerdir. Savaş tankı bakımından 20.752, zırhlı araç bakımından 106.630, hava aracı bakımından 22.872, saldırı uçağı olarak ise 3.902 uçağa sahiptir. Bu bakımdan NATO askeri güç bakımından son derece stratejik bir konumda yer alır.
NATO Asker Sayısı Ne Kadar?
NATO üyesi ülkelerin toplam asker sayıları merak konusu oldu. NATO asker sayısının ne kadar olduğu gündem takipçileri tarafından araştırılıyor. NATO asker sayısının 3.657.000 asker olduğu belirtiliyor.
NATO’da Rusya Var Mı?
NATO üyesi ülkeler araştırma konusu oldu. Son günlerin gündemine bomba gibi düşen NATO hakkında merak edilenler çoğaldı. Dünyanın konuştuğu savaşın bir diğer tarafı olan Rusya’nın NATO’da yer alıp almadığı merak ediliyor. NATO üyeleri arasında Rusya yer almıyor.
NATO Hava Sahası Neresidir?
NATO hakkında merak edilen ve araştırılan konular çoğalırken, bilinmeyen detaylar internet platformlarının konusu oldu. NATO hava sahasının nerede olduğu da bu konular arasında yer alıyor. NATO hava sahası İncirlik Hava Üssü’nde bulunmaktadır.
NATO Hangisine Karşı Kurulmuştur?
NATO’nun kime karşı ve hangi ülkeye karşı kurulduğu hakkında en çok merak edilen sorular arasında bulunuyor. Bu konu hakkında hayli sık tartışma konusu olsa da, NATO’nun Soğuk Savaş Döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı kurulduğu söyleniyor.