Musevilik İnancı İle İlgili Bilgiler

Musevilik İnancı İle İlgili Bilgiler
06.04.2022 17:00
Dinler arasında farklı motifleri ile dikkat çeken Musevilik dini hakkında bilinmeyen ve merak edilen detaylı bilgiler bulunuyor. Musevilik inancı hakkında merak edilenler her daim olduğu gibi son zamanlarda yine merak konusu oldu. Musevilik inancı ile ilgili bilgiler ve bilinmeyenler meraklıları tarafından araştırılıyor.

Musevilik; Hz. Musa’ya izafetle bu adı almıştır. Musevilik, kendi içinde oldukça kapalı, kendinden olmayanları dışarıda tutan, kendi inanç düzeninden başka herhangi bir gerçek tanımayan bir din olarak kendini nitelendirmektedir. Musevilik tarihinin ilk çağlarında evrensel bir din olarak kabul görmüş, daha sonraları yaşamış olduğu çok sayıda isyan, işgal ve sürgünler ile birlikte yalnızca İbrani topluluğunun dini olarak kendini nitelendirmeye başlamıştır. Yahudilerin neredeyse tamamı Musevi dinine mensuptur. Musevilik bir ırkı değil bir inanışı temsil etmektedir. Musevilere göre cennete gitmek için Musevi olmak tek şart değildir. Tek bir Tanrıya inanan, Hz. Nuh’un evrensel yasalarını çiğnememiş olan her bir birey dini her ne olursa olsun cennete gidebilecektir.

Musevilik Şartları Nelerdir?

Musevilik şartları neler olduğu dini inanışlar içerisinde araştırılan konular arasında yer buluyor. Musevilik şartları dinin emrettiği 10 temel emri hayata uygulamaktır. Musevilikte 10 emir ve dolayısıyla dinin gereği olan şartlar şu şekilde sıralanıyor;

Tek bir Tanrıya inanmak

Putlara tapmamak

Tanrının adını boş yere anmamak

Altı gün çalışmak kalan 7. günde Tanrıya dua etmek

Anne ve babaya saygı göstermek

Adam öldürmemek

Zina etmemek

Başkasından çalmamak

Komşuya karşı yalan yere tanıklık etmemek

Komşunun hiçbir şeyine göz dikmemek şeklinde tanımlanıyor.

Musevilik İle Yahudilik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Musevilik ve Yahudilik kavramları aynı olarak görülse de aslında birbirinden farklıdır. Musevilik ile Yahudilik arasındaki farklar;

Yahudilik, Yakup aleyhi selamın soyundan gelmekte olan kişiler için kullanılır. Musevilik ise Hz. Musa’nın yolundan gidenleri temsil eden bir din olarak kabul edilmektedir. Yani temelde Yahudilik bir ırkı, Musevilik ise bir inanışı temsil etmektedir. Museviler tek tanrılı bir inanca sahip olmakla birlikte Hz. Musa’yı kurtarıcı olarak görürler. Kutsal kitapları ise Tevrat’tır. Ayrıca her Yahudi’nin Musevi olmadığını belirtmekte fayda var.

Museviler İçin Şabat Gününün Önemi Nedir?

Şabat, Musevi inancına göre Cuma akşamı güneşin batışından 18 dakika kadar önce başlayan Cumartesi akşam 3 küçük yıldızın gözükmesine kadarki güne denir. Şabat; Tanrı’nın dünyayı 6 günde yaratıp, 7. günde dinlenmesini hatırlatmak amacıyla günü kutsamak ile gerçekleştirilir. Museviler için Şabat günü dinlenme günü olduğu için paraya dokunmak, ateş yakmak, arabaya binmek gibi rutin işler o günler için yasaktır. Şabat günü Museviler gün boyu dinlenir. Tevrat okunur ve Sinagog’a gidilir. Şabat Tanrıya yaklaşmak ve daha iyi bir insan olmak için fırsat olarak değerlendirilmektedir.

Museviler İçin Ağlama Duvarının Önemi Nedir?

Museviler, Süleyman Mabedi’nin kaybı nedeniyle ağlayarak dua ettikleri için batı duvarını ağlama duvarı olarak adlandırmaya başladılar. Museviler, Kudüs’ün ve Süleyman Mabedi’nin yıkılışını, Romalılar tarafından sürgünlerini hatırlayıp, kinlerini unutmamak adına ağlama duvarının önünden yüzyıllardır ağlıyorlar. Bu sebeple Museviler için ağlama duvarı son derece önemli olarak kabul ediliyor.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir