Mal Beyanı Nedir?

Mal Beyanı Nedir?
24.11.2021 16:21
Mal beyanı borçlu olan kişinin mahkemen talebi ile tüm mal varlıklarını resmi olarak yazılı şekilde mahkemeye delillerle sunmasıdır. Bu beyanda kişinin varsa borçları, 3.şahıslardan alacaklarına kadar içinde bulundurur. Borçlu olan kişiye ödeme emri geldiği tarihten itibaren borcunu ödemek zorundadır. Mal beyanı kaç yılda bir verilir, zorunlu mu? Mal beyanı zamanında verilmezse ne olur? Mal beyanı ile ilgili merak ettiğiniz soruları bu yazımızda cevapladık.

Eğer borcunu ödemiyorsa ya mal beyanı yapacak ya da borca itirazda bulunması gerekecektir. Mal beyanı yapabilmek için öncesinde Mal beyanı dilekçesi doldurulması gereklidir. Mal beyanında önemli olan konu muhatap olduğunuz borç kadar mal beyanında bulunmak yeterli olacaktır. Daha fazlasına gerek görülmemektedir. Önemli olan beyan edilen malın borcu karşılar durumda olmasıdır. Mal beyanında bulunma süresi 7 gündür. Eğer borç kambiyo senedi kaynaklı bir borç ise durum değişir ve bu süre 10 güne çıkmaktadır. Mal beyanında bulunmak için en önemli şart borç tebliğinin elinize ulaşmasıdır. Borç tebliği ulaşmadan mal beyanında bulunmak gerekli değildir.

Mal Beyanı Kaç Yılda Bir Verilir?

Hukukta her konunun sonuçlanması için bir süre bulunmaktadır. Bu süre hukuksal sürecin tamamlanması ya da akışının sağlanması için her daim önem arz eder. Borçlu için bu durum bir kereye mahsus gerçekleşmektedir. Mahkeme sonuçlandığında borcunu ya ödeyecek ya da haciz işlemi uygulanacaktır. Memurlar için mal beyanı 0 ve 5 ile biten yıllarda yapılmaktadır. Örneğin; 2010 yılında bir memur mal beyanı yapmış ise 2015 yılında tekrar mal beyanı yapmak zorundadır.

Mal Beyanı Zorunlu Mu?

Borçlu olan kişiye tebligat ulaşması ile birlikte 7 gün içerisinde itirazda bulunabilir ya da borçlu olarak gösterildiği miktar kadar mal beyanında bulunabilir. Tebligat eline ulaştıktan sonra borçlu mal beyanında bulunmak zorundadır. Bu durum kamu borçlularında farklı sürede gerçekleşir. Kamu borçluları tebligat geldikten sonra 15 gün içerisinde mal beyanında bulunmak zorundadır. Borçlu mal beyanında bulunurken beyanda bulunduğu malın ne olduğunu, maddi değerini ve vasfını belirtmek zorundadır. Tüm bunların dışında tüm geçim kaynaklarını da belirtmelidir. Bu bir maaş ya da kira geliri olsa dahi açıkça belirtilmelidir. Tüm bunların dışında borçlu borcunu hangi şekilde ödeyeceğini de belirtmek zorundadır. Vergi dairesine yapılan mal beyanı yazılı veya sözlü olmak üzere iki şekilde yapılabilme imkanına sahiptir.

Mal Beyanı Zamanında Verilmezse Ne Olur?

Borçluya tebligat ulaştıktan sonra mal beyanını 7 gün içerisinde vermezse hapis cezasına çarptırılır. Bu hapis cezası maksimum 3 ay olmak zorundadır. 3 ayı geçen bir hapis cezası mal beyanı verilmemesi ile ilgili verilemez. Borçlu eğer mal bildiriminde bulunmaya karar verdiyse infaz devam edemez tahliye edilmek zorundadır. Malı olduğu halde borcundan daha az mal beyanında bulunan ya da mahkeme devam ederken artan malların beyanında bulunmayan eksik bilgi ile mahkemeye giden borçlu bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Mahkeme sürecinde malında artış olan borçlunun 15 gün içerisinde mal beyanında bulunması gereklidir. Aksi takdirde bahsi geçen hapis cezasına çarptırılacaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir