Kira geliri, daire ya da iş yerlerinin müşterilere kiraya verilmesi ile birlikte elde edilen gelirden devlete vergi verilmesi gereken bir işlem olarak bilinmektedir. Her kira geliri vergiye tabi tutulmayıp genelde belli bir sınırı aşması gerekmektedir. Kira beyannamesinin hazırlanmasının ardından ilgili vergi dairelerine gidilmeli ve vergi mükellefi olunduğuna dair bilgiler iletilmelidir. Genelde yılın ilk aylarında verilmesi gereken bu beyanname, ilgili vergi dairelerinde belirtilmediğinde mülk ya da mesken sahibinin vergi kaçakçılığından dolayı işlem göreceği bilinmektedir. Bir ev sahibinin bir yılda elde ettiği kira geliri toplamda 7000 Türk Lirası’nı geçiyorsa, mülk sahiplerinin bu uygulamadan etkilendiği bilinmelidir.
Kira Geliri Vergisi Limiti Nedir?
Kira vergisi, hem mülk sahiplerinin kiracılık kavramı üzerinden ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türü olup, aynı zamanda da herkesi etkileyen bir ödeme sistemi değildir. Belli bir kazancın üstüne çıkan kişiler bu meblağı vergi olarak vermek durumundadır. Bu açıdan bakıldığında, bir ev ya da dükkan sahibinin yıllık kira geliri en az 7000 Türk Lirası olmalıdır. 7000 Türk Lirası’nın altında gelir elde ediliyorsa kişiler bu vergiden muaf tutulurlar. Elbette bunun belirlenebilmesi için kira gelirleri elden verilmemeli banka hesaplarına yatırılmalıdır.
Kira Geliri Vergisi Ne Kadar?
Kira geliri vergisinin miktarı hakkında net bir fiyat belirlemek söz konusu değildir. Mülk sahibinin belirlediği kira geliri üzerinden %20 oranında bir masraf yansıtılmakta ve bu ücret kiracıya aktarılmaktadır. Kısacası kiracı ödediği kira bedelinin içerisinde aynı zamanda ev sahibinin kirasını da ödemektedir.
Kira Gelir Vergisi Azaltma?
Kira gelirleri vergisinin azaltılabilmesi için bir sistem de mevcuttur. Bunun için yapılması gereken şey ise kira geliri beyannamesinde, mükelleflerin götürü gider kalemlerini eklemesi şarttır. Götürü gider ibaresi kullanan mükelleflerin ödeyecekleri rakam üzerinden yüzde on beşlik bir dilim hesaplanır ve toplam tutardan düşülmektedir.
Kira Gelir Vergisi Neye Göre Hesaplanır?
Kira gelir vergisinin hesaplanabilmesi için bazı adımların dikkatle izlenmesi gerekmektedir. Toplam kira bedelinden istisnaya dahil edilen vergi tutarının düşülmesi sağlanmaktadır. Buna ek olarak her türlü gider ve diğer matrahlar hesaplanarak ödenmesi gereken tutar ilgili vergi birimlerine günü gününe aktarılmalıdır.
Kira Geliri Vergisi Kredi Kartı İle Ödenir Mi?
Evet. Günümüzde kredi kartını kullanımının yaygınlaşması ile birlikte pek çok vergi türü için illa nakit para ile ödeme yapılması gerekmemektedir. Özellikle taşınmaz mal niteliğinde olan ev ve dükkanlar için ödenmesi gereken vergiler kart aracılığı ile ödenebilir.
Kira Geliri Vergisi Kaç Liraya Kadar Muaftır?
2021 yılı itibari ile belirlenen kira geliri vergisi bedelinin muafiyet sayıldığı rakam yedi bin Türk Lirası’nın altındadır. Eğer bir mülk sahibi kiraladığı taşınmazdan, bir yıl içerisinde yedi bin Türk Lirası’ndan daha az bir gelir elde ediyorsa ve yapılan tespitlere göre bu tutar doğruysa bu kişilerden kira gelir vergisi istenmiyor.
Kira Geliri Vergisi Ödenmezse Ne Olur?
Kira gelir vergisi, bir ev ya da dükkan sahibinin elde ettiği gelirler nezdinde ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türü olarak beyan edilmektedir. Bu açıdan bakıldığında bir kişinin yıllık kira geliri 7000 Türk Lirası ve üstündeyse beyanname vererek ödemesi gereklidir. Fakat bu beyanname verilmez ve üstüne üstlük kira gelirlerinin vergisi verilmezse, bu durum tespit edilir. Ödenemeyen tutarlara faiz uygulanarak bu ücret o kişiden tahsil edilmektedir.
Kira Gelir Vergisi Kanuni Süresinden Sonra Ödenir Mi?
Hem kira vergileri hem de diğer vergiler kanuni süresinin son saatine kadar ödenmesi gerekir. Bir gün ya da bir saat bile geciken vergiler için faiz uygulanır ve devlet tarafından daha fazla olacak şekilde tahsil edilir. Elbette uygulanacak faiz tutarı gecikme süresine göre değişiklik gösterecektir.