Dul Ve Yetimlere Müjde

 Dul Ve Yetimlere Müjde
24.10.2023 13:35
Yasalar, sigortalıların geride kalan dul ve yetimlerini korumayı ve desteklemeyi amaçlıyor. Dul ve yetim maaşı, düzenli gelirlerden biri olarak, bu haklarından yararlananlar için önemli bir destek sağlıyor. Ayrıca, emekli maaşı alanlar da belirli şartlar altında bu haktan faydalanabilirler.

Sosyal Güvenlik Mevzuatı, annesi, babası veya eşi vefat eden kadınlara belli avantajlar sunar. Ölen eşin hangi tür sigortaya bağlı çalıştığı önemli olmaksızın, geride kalan eşe bir maaş bağlanır. Eğer kadın bekar ise, yetim aylığı alabilir. Bu maaşı alabilmek için, eğer sigortalı Ekim 2008 tarihinden sonra vefat etmişse, memur veya Bağkur'lu sigortalı eşin en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Eğer sigortalı Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmişse, o zaman 5 yıldan beri sigortalısı olmalı ve en az 900 gün prim ödemiş olmalıdır.

3 MAAŞ ALMA HAKKI

Kadının kendi sigortalılığı nedeniyle emekli maaşı alıyor olması, dul maaşının verilmesini etkilemez. Ancak çift maaşla ilgili bazı önemli ayrıntılar vardır. Bu ayrıntılar, sigortalı kişinin ölüm tarihini (1 Ekim 2008 öncesimi sonrası mı) ve hangi sosyal güvenlik kurumuna (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olduğunu içerir.

Örneğin, SSK emeklisi olarak maaş alan bir kadın, vefat eden Bağkur emeklisi eşinin ardından dul aylığı da alabilir. Ayrıca, Emekli Sandığı'ndan (memurluktan) emekli olmuş bir kadın, babasının vefatından sonra da yetim aylığı alabilir. Bu durumda, üç ayrı maaş alma hakkı bulunmaktadır.

HANGİ DURUMDA KESİLİR?

Anne veya babasını kaybeden bir kız çocuğu, evlenene kadar ve sigortalı bir işe girene kadar yaşı ne olursa olsun ömür boyu yetim aylığı alır.

Kız çocuğu evlenirse ya da bir işe girerse aylık kesilir. Boşandığında ya da işten ayrıldığında aylık yeniden bağlanır.

Memur olan veya memur emeklisi olan kız çocuğuna Emekli Sandığı yetim aylığı bağlamaz.

Vefat eden eş SSK veya Bağkur’lu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75’ini alıyor.

Dul ve yetim aylığı alabilmek için resmi başvuru şart.

Eşini kaybeden bir kişinin dul aylığı alabilmesi, başka bir evlilik yapana ya da ölene kadar devam eder.

Baba veya annesini kaybeden bir erkek, 18 yaşına kadar kesintisiz, öğrenciliği devam ederse 25 yaşına kadar kesintisiz yetim aylığı almaya hak kazanır.

Dul maaşından erkekler de yararlanır.


Yorumlar

  • Yetim aylığı alan kişi SSK lı bi işte çalışırsa çeyiz parası alırmı

    Bir sorum vardı cevap verirseniz memnun olurum bizlerede 5 milyar ikramiye alacakmiyiz

    Bende Alabilirmiyim

    Bnm annem hiç bir maaş yok babam dan babam 2015 mayıs 30da vefat etti annem 84 yaşında 65 yaş aliyordu kesildi sebebi ise babamdan intikalden sonra gelen miras miras da 4 kardeş ve annme 1tane mustakil ev var oda içi tadilat yapılması gerekiyor 45 senelik ev bunn gelirini 2oo tl dediler rayis değeri üzerinden aylık asilda hiç aslı yok gelir olarak suandada ev boş maziret bu annm yalnız köyde yasiyo bu kadin ne yapack bizler elimizden geleni ypiyorz gucumuzn yettigince ama memnun edemiyorz neden benm biseyim yok baskalarinn her seyleri var aliyoda bn neyaptim devlete diyor kendi deyimiyle buda beni çok üzüyor lutfen buna bir cevap istiyorm dul maaşına da baş vurayim dedim oda olmaz dediler
    Evde çok değerli bir ev deyil tadilat ypilmadan durulmaz unuda ypabilecek bizdelerde para yok lütfen yardımcı olursanız sevinirim saygilar

    Benim ablam ögretmen emeklisi, eşi vefaat etti ssk ablama ve bekar kizina maaş bağladi. Ancak annem bağkur emeklisiydi annem ablamin kocasindan önce vefaat etmistimabla annemin maasinida alabiliyormussun bas vuru yap dedim. Ablam anbemin maasi icin bagkura baş vurdu ama yok öyle bir sey diyerek annemin maasini ablama vermediler. Neden. Ablamin enistemin ve annemon kurumlari farkli.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlgili Haberler

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir