LPG Araç Hakkında Merak Edilen Bilgiler

 LPG Araç Hakkında Merak Edilen Bilgiler
30.09.2021 18:00
Günümüz araçları yakıtları itibari ile birbirinden ayrılırken, bu araçlar benzinli, dizel benzinli, LPG’li ve elektrikli olarak ayrılmaktadır. LPG araç nedir? LPG araç kullanımı nasıldır, motoru yıkanır mı? LPG araç sorunları, zararları nelerdir? LPG araç tehlikeli mi? LPG araç muayenesi için gerekli evraklar hangileri? LPG araç ne kadar ne yakar, performansı etkiler mi? LPG araçlarla ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Bu araçların parçaları da değişim gösterebilirken, özellikle ülkemizde daha çok LPG’li araç alımı söz konusudur. Diğer araçlara göre daha ucuz olan bu araçlar, yakıt tüketimi olarak da daha az yakmaktadır. Bunun dışında yakıtlardan da LPG, benzin ve mazota göre daha ucuz olduğu için ülkemizde bu araçların kullanımı daha yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaman zaman bu araçların patlaması gibi sorunları olduğu için, insanları tedirgin edebilmektedir. Bazen tehlikeli olabilen LPG’li araçlar, sürücüleri korkutabilmekte olup, dikkat edilmesi gerekir. Hatta bazı otoparklara LPG araç girişleri yasak olmakla beraber, buraya LPG’li araçlarla girilmeye izin verilmemektedir. Araçlar dışında LPG birçok alanda kullanılıp, enerji elde edilirken, sıvılaştırılmış petrol gazı olarak karşımıza çıkmaktadır. LPG’li araçların bakımına dikkat edilmeli ve tüpleri sık sık kontrol edilmelidir.

LPG Araç Nedir?

LPG sözcüğü bir kısaltma olup, İngilizce de Liquified Petroleum Gas’ın baş harflerinden oluşturmaktadır. Basınç ile sıvı haline gelen LPG, sıvılaştırılmış petrol gazı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gaz ham petrol ve doğalgaz gibi yer altından çıkan maddeler ile yapılmaktadır. Bu gazın ayrıca rengi ve kokusu bulunmazken, havadan ağır olduğu için yere çökmesi ile bilinmektedir.

LPG Araç Kullanımı Nasıldır?

LPG’li araç kullanımı benzinli ve dizel araçlara göre performansı biraz daha düşükken, bazı özellikleri gözden kaçırılmamalıdır. Örneğin arıza lambası yanarken aracı LPG’de kullanmak yanlış bir davranış olarak karşımıza çıkar. Böyle durumlarda araç benzine alınmalı ve sorun çözüldükten sonra LPG kullanımına devam edilmelidir. LPG yakıtı almakta diğer araçlara göre farklıyken, gaz tamamen bittikten sonra depoya yakıt alınmalıdır. LPG’li araçlar daha az maliyetli olurken, güvenlik açısından biraz daha tehlikelidir. Bunun yanında bu araçların performansları biraz daha aşağıdadır.

LPG Araç Motoru Yıkanır Mı?

Tüm araçların motorları yıkanabilirken, bu motorun geç ısınmasını da sağlar ve çekiş gücünü artırır. LPG’li araçlarında motoru yıkanabilirken, bu işlem titizlik ile yapılmalıdır. Özellikle motorda ki belli parçaların ıslanması zararlı olacağından, bu işlemi bilen kişiler tarafından yapılması gerekir. Bujilere bu yıkamalarda su temas edilmemesine dikkat edilmelidir.

LPG Araç Sorunları Nelerdir?

Bazı avantajları olan LPG’li araçların dezavantajları bulunmakla beraber, bu araçların özellikle çekiş gücü ile ilgili problemleri vardır. Kuru bir yakıt olarak karşımıza çıkan LPG, aracın ilk çalışması için benzine ihtiyaç duyar. Diğer bir sorunda LPG yakıtının dolumu için konulan tüpün bagaj kısmında kapladığı alan olarak karşımıza çıkar. Bu yakıt tankları birçok etkiye göre patlayabilme özelliğine sahipken, bu sorun tehlikeli bir hal alabilmektedir.

LPG Araç Zararları Nelerdir?

Ülkemizde çok tercih edilen LPG, avantajlarının yanında dezavantajları da bulunurken, bazı sorunları çok zararlı olabilmektedir. Bu araçların en tehlikeli yanları ise yakıt tanklarının patlamalara yatkın olması ve bu patlamalarda ağır sonuçlar oluşturmasıdır. Diğer bir zararı ise bagajınız bir bölümünü bu tanklar için ayırmanızdır.

LPG Araç Tehlikeli Mi?

Birçok kişinin kullandığı LPG, zaman zaman sorunlar yaratabilmekte olup, performans düşüklüğüne neden olabiliyor. Bunun dışında çok yanıcı olan bu gaz patlamalara neden olabilirken, bu patlamalar büyük kayıplara neden olur. Bu yüzden LPG’li araçlar bu yönü ile diğer yakıtlı araçlara göre, daha fazla tehlikeli olabilmektedir.

LPG Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Hangileri?

LPG’li araç sürücüleri ya da araçlarına LPG taktıranlar da bu araçlarını muayeneden geçirmek adına yetkili yerlerde arabalarını sisteme sokar. Bu muayede her şeyi normal olan araçlar geçer alırken, diğerleri kusurlu bulunur. Bu işlemi yapmak için, LPG/CNG yeni takıldığı zaman ki yakıt sisteminin montaj belgesi ve bunun yanında, yetkili mühendis tarafından yapılan, tadilat projesi ve hesapları istenecektir.

LPG Araç Performansını Etkiler Mi?

Aracınızı LPG’li bir araca dönüştürdükten sonra ister istemez aracınızın çekiş gücü ve performansı bir miktar olumsuz etkilenebilmektedir. Bu sistemin doğru şekilde araca yerleştirilmesi, bu etkileri minimum seviyeye çekerken, yine az da olsa performans da düşüklükler yaşanabilmektedir. Buda LPG’li araçların sorunlarından biri olarak, karşımıza çıkmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir