Araç Kiralama Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Araç Kiralama Hakkında Merak Edilen Bilgiler
17.08.2021 17:00
Araç kiralama, ilk olarak 1904 yılında Almanya’da yapılmıştır. Araç kiralama nasıl bir iş, karlı bir iş mi, sıkıntıları neler, araç kiralama nasıl olur, araç kiralama ile satın alma arasındaki fark nedir? Araç kiralama için kredi notu kaç olmalı, gerekli evraklar neler? Araç kiralamak için ehliyet süresi kaç yıl, araç kiralama muaf mı, avantajları neler?

Araç kiralama, ilk olarak 1904 yılında Almanya’da yapılmıştır. O günden bugüne kadar araç kiralama işlemleri hala devam etmektedir. Genellikle bir acente, sahip olduğu araçları şahıslara veya şirketlere günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak kiralamaktadır. Belirtilen ücret ödendiğinde araçlar istenildiği kadar kullanılmaktadır. Araç kiralama işlemleri için farklı koşullar bulunmaktadır. Çoğu zaman araç nasıl alındıysa o şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Bazı kiralama koşullarındaysa mesafe kısıtlaması da bulunmaktadır. Anlaşma koşullarının dışına çıkıldığında ek ücret talep edilmektedir.

Araç Kiralama Nasıl Bir İş?

Araç kiralama işi son zamanlarda oldukça popüler hale gelmeye başlamıştır. Bu iş için öncelikle ciddi sermaye gerektiğini belirtmek gerekiyor. Bu işin karlı olabilmesi için kiralama bünyesinde fazla sayıda araç ve bu araçların yüksek model olması gerekiyor. Araç sayısı ne kadar fazla olur ve araçlar ne kadar kaliteli olursa kiralamadan elde edilecek gelir de o kadar artmaktadır. Artan araç fiyatları göz önüne alındığında 5-6 arabayla bile kiralama yapılacaksa yarım milyondan fazla sermaye gerektiğini belirtmek gerekiyor. Ayrıca bu araçların bakımları ve kazalar sonucu oluşabilecek ek maliyetleri de göz önüne almalısınız.

Araç Kiralama Karlı Bir İş mi?

Araç kiralama işi her ne kadar karlı olsa da bunun için ciddi sermaye ve zaman gerekmektedir. Kar hesaplamasını bir araç üzerinden yapacak olursak. Örneğin: 350 bin TL’lik bir araç aldığınızı varsayalım. Bu fiyatlarda alınan bir aracın günlük kiralama bedeli ortalama 200 TL olmaktadır. Yani bu tip bir araçtan elde edilecek gelir aylık 6000 TL civarı oluyor. Senelik ise 72 bin TL gelir elde edilir. Yani aracın parasının çıkması yaklaşık 5 sene sürecektir. Ayrıca aracın bakım masrafları ve vergiler de hesaba katıldığında bu süre daha da uzun olacaktır. Geçen süre ve aracın yıpranma payını da hesaba katarsak aracın değeri de düşecektir. Bugün 200 TL’ye kiraladığınız bir araç bundan 5 yıl sonra 120-130 TL günlük kiralama fiyatına düşecektir. Bunları da hesaba katarsak uzun vadeli bir yatırım olarak görmek doğru olacaktır.

Araç Kiralama Sıkıntıları Nelerdir?

Araç kiralama işlemi yapılacaksa kullanıcıların başına gelen problemlerden yola çıkarak bazı önlemler almanız doğru olacaktır. Eğer kiralama yaparken dikkatli olunmazsa ekstra ödemeler ile başınız ağrıyabilir. Öncelikle aracı teslim alırken mutlaka fotoğraflarını çekmelisiniz. Çünkü teslim ederken sizin yüzünüzden olmasa bile eskiden oluşan bir hasar üzerinize yıkılabilir. Bu yüzden fotoğraflarını çekerek bu tip suçlamalardan kurtulabilirsiniz. Kiralama yaparken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise sigorta anlaşmasını incelemek veya inceletmek olacaktır. Detaylar hakkında bilgi almalısınız. Bazı araçlarda kaza yapıldığında ödemeler kiralayan kişiye yıkılmaktadır. Bu tip anlaşmaya sahip kiralama şirketlerinden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca mesafe limiti olup olmadığı da öğrenilmelidir. Bazen şehir dışına çıkıldığında bile ekstra ücret talep ediliyor. Bu yüzden kiralama yapılmadan önce anlaşmalar iyice incelenmelidir. Ayrıca trafik cezalarının da tarafınıza iletileceğini unutmamalısınız.

Araç Kiralama Nasıl Olur?

Araç kiralamak için öncelikle gerekli şartların sağlanmış olması gerekiyor. Kiralamak için öncelikle ehliyet sahibi olunmalıdır. Ehliyet sahibi kişinin ise en az 21 yaşında olması gerekiyor. Ayrıca ehliyetin en az 2 yıldır kullanılıyor olması da gereklidir. Ehliyet şartları sağlanıyorsa birde kredi kartı gerekmektedir. Çünkü çoğu kiralama şirketi kredi kartı ile ödeme alıyor. Kredi kartından provizyon işlemleri yapmaktadır. Bu işlemler sayesinde kartınızdaki bir miktar parayı bloke ederek herhangi bir kaza, araç uzatma talebi, karayollarındaki geçişler gibi durumlarda tahsilat yapabilmektedir. Ehliyet ve kredi kartınız istenilen şartları karşılıyorsa kolaylıkla kiralama yapabilirsiniz.

Araç Kiralama ile Satın Alma Arasındaki Fark Nedir?

Satın alma ile kiralama arasındaki en büyük fark: Satın alınan araç tamamı ile size ait olurken kiralama yapıldığında aracı emaneten belirtilen süre ve kısıtlamalar altında kullanırsınız. Satın alınan araçlarda trafik sigortası, kasko, araç bakımı gibi işlemlerin hepsi size aitken kiralama yapılan araçlarda bu tip işlemlerin hepsi aracı firmaya aittir. Firma tüm işlemleri halleder size sadece araç ücretini ödeyip sürmek kalır. Kiralama yapmak uzun vadede daha maliyetli gibi görünse de bazı şirketler için bu durum daha avantajlı olmaktadır. Yüksek fiyatlara ulaşan arabaları satın almak yerine senelik kiralamalar yaparak daha düşük paralar ile ulaşım ihtiyacını karşılamaktadırlar.

Araç Kiralama İçin Kredi Notu Kaç Olmalı?

Kiralama şirketlerinin çoğu ödemeyi kredi kartıyla almaktadırlar. Bunun sebebi sonradan oluşabilecek giderlerin kullanıcıdan tahsil edilebilmesi içindir. Kredi kartı ile ödeme yapıldığında aynı zamanda depozito da alınmaktadır. Bu depozito kartın içerisinde ki limitten karşılanır. Eğer araç teslim edildiğinde ekstra bir ödeme çıkmıyorsa bu depozito ekstreye yansımadan geri ödenir. Durum böyle olunca kredi kartı kullanıcılarının puanları da kiralama şirketleri için önem kazanmaktadır. Türkiye’de kredi notu ortalamasına baktığımızda 1.400 puan olduğunu görmekteyiz. Bu ortalamanın altına düşüldükçe araç kiralama şirketlerinin gözünde riskli müşteri olarak görüleceğiniz için kiralama işlemi yapamayabilirsiniz.

Araç Kiralama İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? 

Günümüzde oldukça yaygın bir uygulama olan araç kiralama, gerek kişisel gerek kurumsal olarak tercih edilmektedir. Araç satın almak yerine kısıtlı sürelerde ihtiyaca yönelik araç kiralama işlemleri yapılmaktadır. Kiralama işlemleri içinse bir takım evraklar istenmektedir. İstenen evraklar ise şunlardır:

·        Ehliyet

·        Nüfuz cüzdanı

·        Kredi Kartı

·        İkametgah belgesi

Araç Kiralamak İçin Ehliyet Süresi Kaç Yıl?

Araç kiralama işlemleri için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ehliyet süresidir. Kiralama yapacak kişinin ehliyetinin en az 2 yıllık olması gerekiyor. Ayrıca yaşınında en az 21 olması gerekmektedir. Bu şartlar kiralama şirketleri tarafından değil sigorta şirketleri tarafından getirilmektedir. Bu yüzden de kiralama şirketleri de oluşabilecek herhangi bir durumda yükün altına girmemek için sigorta şirketlerinin istediği bu şartlara uygun kiralama yapmaktadırlar.

Araç Kiralama Muaf mı?

Corona Virüs tedbirleri kapsamında ülkemizde sokağa çıkmağa yasağı getirildiğini biliyoruz. Bu yasaklar hem kurumsal hem de bireysel anlamda çoğu kişiyi etkilemektedir. Yasakların olduğu süreç içerisinde dışarı çıkabilmek için yetkili mercilerden izin alınması gerekmektedir. İzin alınmadıysa yasak kapsamında çıkmanın cezası bulunuyor. Araç kiralama sonucunda seyahat etmek de yasaklar kapsamında incelenmektedir. Eğer izniniz yoksa kiralama ile seyahat etmek muaf değildir.

Araç Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Son zamanlarda oldukça sık tercih edilen araç kiralama işlemleri satın almaya göre bir takım avantajlar sunmaktadır. Özellikle filo kiralama yapacak şirketlerin bir hayli kara geçtiğini söyleyebiliriz. Kişisel kullanıcılarında elde ettiği avantajlar bulunmaktadır. Araç kiralama avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

·        Artan araç fiyatları sebebiyle yüksek model araçları satın almak bir hayli zorlaşmış durumdadır. Her bütçenin bu araçları almaya uygun olmadığını biliyoruz. Kiralama işlemleri ile daha düşük ödemeler ile bu tip araçları kullanmak mümkündür.

·        Kasko, sigorta gibi işlemlerle uğraşılması gerekmez.

·        Herhangi bir hasar sonucu aracın değerinin düşmesi kiralayan kişiyi ilgilendirmemektedir.

·        Araç bakım işlemleriyle kiralama şirketleri ilgilenmektedir. Bu tip masrafların tamamı kiralama şirketi tarafından karşılanıyor.

·        Eğer şirket için kiralama yapılacaksa KDV indiriminden faydalanılacaktır.

·        Aracın vergilerinin de kiralama şirketi tarafından karşılandığını hatırlatalım.

·        Son olarak, aracınız arızalandığında kiralama şirketi yerine hemen yeni bir araç vermektedir. Bu sayede bakım süresinde araçsız kalınmamaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir