Lityum Elementinin Özellikleri Nelerdir?

Lityum Elementinin Özellikleri Nelerdir?
19.04.2022 14:00
Lityum eritilmiş lityum klorür ve spodumen olarak adlandırılmakta olan silikat mineralinin elektrik yükünün geçirilmesi sonucu elde edilir. Li simgesi olarak tanımlanan Lityum elementi ile ilgili bilinmeyen pek çok bilgi bulunuyor. Lityum elementinin özellikleri konunun meraklıları tarafından araştırılmaya başlandı.

Lityum elementinin özellikleri;

Lityum elementinin simgesi Li’dir.

Atom numarası 3, atom ağırlığı 6,941, yoğunluğu ise 0,59’dur.

Yumuşak, gümüş beyaz renkli, bilinen en hafif metaldir.

Periyodik tablo dâhilinde 1A (alkali metaller) grubunda 2. periyotta bulunur.

Yer kabuğunun %0.0007’sini oluşturur.

Johann Arfwedson tarafından 1817 yılında İsveç’te keşfedilmiştir.

Lityum, eritilmiş lityum klorür ve spodümen olarak adlandırılan bir silikat mineralinin elektrik yükü geçirilmesi ile elde edilir.

Lityum, en yüksek özgül sıcaklığa sahip katı element olarak değerlendirilir.

Lityum Ametal Mi?

Lityum elementi ile ilgili bilinmeyen pek çok detay bulunuyor. Lityumun ametal olup olmadığı, elementi yakından inceleyenler tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Lityum ametal değil, metaldir. Lityumun 1A grubunda bulunduğu bu sebeple alkali metal olarak adlandırıldığı söyleniyor.

Lityum Doğada Nasıl Bulunur?

Lityumun doğada nasıl bulunduğu da konu ile ilgili araştırılanlar bilgiler arasında bulunuyor. Lityum doğada serbest halde bulunmaz. Lityum pratik olarak bütün püskürük kayaçların içerisinde ve doğal kaynak sularında bulunur. Bu kaynakların tamamında lityum tek başına değil, lepidolit, petalit, ambilgonit ve spodumen gibi minerallerin de içerisinde bulunur.

Lityum Düzeyi Kaç Olmalı?

Lityum düzeyi ile ilgili araştırılan birden fazla detay bulunuyor. Lityum düzeyinin kaç olması gerektiğinin konunun yakın meraklıları tarafından araştırma ediniliyor. Lityum düzeyi 0.4 ile 0.8 mm olarak kabul edilmektedir.

Lityum Eksikliği Neden Olur?

Lityum eksikliğinin en önemli hastalığı sinir hücrelerinde meydana gelen etki ve bu etkinin sonucunda ortaya çıkan depresif duygu durum hali yani depresyon durumudur. Vücutta meydana gelen lityum eksikliği en başta sinir sistemini etkiler. Sinir sistemine bağlı hastalıklar lityum eksikliğine bağlı şekilde ortaya çıkar. Lityum eksikliği doğrudan tuz kullanımı ile alakalıdır.

Lityum Günlük Hayatta Nerelerde Kullanılır?

Lityum günlük hayatta tıbbi ilaçların kullanımının yanı sıra harici pillerde de kullanılır. Telefon, tablet, bilgisayar ve benzeri teknolojik aletlerin bataryalarında da lityum kullanılmaktadır. Lityum cam ve seramik sektöründe de sık kullanılan bir element olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lityum Gaz Mıdır?

Lityum’un gaz türünde olup olmadığı da bu konu hakkında detaylı araştırma yapan kişiler tarafından merak konusu olmuştur. Lityum gaz değildir, katı haldedir. Katı halde bulunan Lityum bir tür alkali metaldir.

Lityum Hangi Besinlerde Var?

Lityum içeren besinler; içme suları, maden suları, süt, yumurta, marul, zeytin, tahıl, çavdar, inek ciğeri, patlıcan, pırasa, kereviz, domates, patates, sebzeler, portakal ve deniz ürünlerinde bulunuyor. Bu ürünlerin tüketiminin vücuda Lityum alımı açısından son derece önemli olduğu söyleniyor.

Lityum Hangi Alanlarda Kullanılır?

Lityum tıbbi ilaçlar dâhilinde medikal sağlık sektöründe, telefon, tablet, bilgisayar ve batarya kullanımı gibi teknolojik alanlarda, cam ve seramik sektörlerinde de kullanılmaktadır. Lityum elementinin günlük hayatta pek çok kullanım alanı olduğunu söyleyebiliyoruz.

Lityum Isı ve Elektriği İletir Mi?

Lityum elektriği çok iyi ileten bir iletken olarak bilinir. Lityumun elektriği bu denli iyi şekilde iletmesinin bir sonucu olarak teknolojik alanlarda da kullanıldığı bilinmektedir. Pil üretiminden teknoloji dünyasına kadar pek çok alanda var olan lityum ısıyı iletmez. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir