Bir Kaza Anında Neden Ağır Çekimde Hareket Ediyormuş Gibi Hissederiz?

Bir Kaza Anında Neden Ağır Çekimde Hareket Ediyormuş Gibi Hissederiz?
13.01.2023 20:41
Merak edilen sorulara bilimsel yanıtlar getirdik. Bir kaza anında neden ağır çekimde hareket ediyormuş gibi hissederiz, bazı hayvanlar neden kendi dışkılarını yer, uzayda oksijen olmamasına rağmen güneş nasıl alev saçıyor, arabadayken bir şeyler okuduğumuzda neden midemiz bulanıyor, neden ıspanak yedikten sonra dişimizde garip bir his oluyor, arılar çam balını nasıl üretir? Sizin için araştırdık.

Gerçek hayatta başınıza geldiyse yakından şahit olmuşsunuzdur ama başına gelmeyenler mutlaka bir film sahnesinde bu duruma şahit olmuştur. İki araba çarpıştığında ya da araba kontrolden çıktığında yaşanılan zamanın yavaşlaması hissinin bilimsel bir açıklaması var.

Bu konu hakkında deneysel bir çalışma yapılmış ve bilimsel deneyin sonucunda zamanın yavaşlama hissinin bir zihin oyunu olduğu ortaya çıkmış. Şöyle ki beyin kendisini bir kaza anında hayati tehlikeden kaynaklı olarak koruma altına almak için “amigdala“ isimli bölgeyi aktif ediyor.  Beyin bütün görüntüleri ayrıntılı şekilde görmeye başlıyor ve bu da tıpkı zamanın yavaşlaması gibi hissediliyor.

Bazı Hayvanlar Neden Kendi Dışkılarını Yer?

Bazı hayvanların dışkılarını yediğine şahit olabilirsiniz. Bu aslında tesadüfen yapılan bir davranış değildir. Hayvanlar doğal olarak temizliklerini yapma içgüdüsüyle var olurlar. Doğal bir temizlik ihtiyacı olarak kendi dışkılarını ya da yavrularının dışkılarını yerler. Bu yaşadıkları alanı temiz tutma ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bazı yavru hayvanlar ise henüz dünyaya adaptasyon sürecinde oldukları için, dünyayı keşfetmek adına da kendi dışkılarını yiyebilirler.

Uzayda Oksijen Olmamasına Rağmen Güneş Nasıl Alev Saçıyor?

Oksijen olmayan yerde ateş yanmadığını fizik dersinden biliyoruz. Ancak güneşte oluşan yanma durumu dünyadaki yanma durumundan farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Ayrıca güneşin yanması da bir kavram hatasıdır. Güneşten saçılan alevlerin nedeni radyoaktif reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Güneşte açığa çıkan bu durum nükleer kaynaklıdır.

Arabadayken Bir Şeyler Okuduğumuzda Niçin Midemiz Bulanır?

Hepimizin başına gelen durumlardan biri de arabanın içinde oturmuş kitap okurken birden bire mide bulantısı hissetmemizdir. Bunun da bilimsel bir açıklaması bulunmaktadır. Beynimiz, görme duyumuz ve işitme duyumuz arasındaki bağlantının birebir ilişkili olmasını ister. Siz bir kitap okurken arabanın içerisinde seyir halindesiniz. Ama arada sırada çukurlara giren arabanın içerisinde sallantılar oluşuyor. İşte bu anda zihin ve mekan arasındaki iletişim kopuyor, bu da mide bulantısına sebep oluyor.

Neden Ispanak Yedikten Sonra Dişlerimizde Garip Bir His Olur?

Ispanak hem çok sağlıklı hem de besin değerleri açısından oldukça zengin bir üründür. Ancak içerisinde yüksek miktarda oksalik asit ihtiva eder. Ispanağı yemeye başladığınızda tükürükle birlikte karışarak ağızda kalsiyum ve kalsiyum oksalat kristalleriyle kaynaşır. Ortaya çıkan bu kristallerin suda çözünme özellikleri olmadığı için ağızın içerisinde dişlere yapışı ve dilin yüzeyinde garip bir his bırakır.

Arılar Çam Balını Nasıl Üretir?

Arılar çiçek çiçek dolaşarak taze ve lezzetli olan balları üretirler. Çam balı üreten arılarda çam ormanlarında gezinmeye başlarlar. Çam ağacının gövde kısmında bulunan çam salgısını alırlar. Almış oldukları bu ham halde çam salgısını kendi bünyelerinde işlerler ve kovanlara taşırlar. İşçi arılar bu balı peteklerin gözeneklerine yerleştirirler. Bu peteklerde olgunlaşan bala çam balı denilmektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir