Lenfomanın tedavi edilip edilmediği insanlarımızın merak edip araştırdığı bir konu olmayı başarmıştır. Lenfoma dahil olmak üzere kan kanserleri son derece heterojendir ve genellikle kombinasyon halinde çeşitli tedavi seçeneklerini içerebilir. Hodgkin lenfoma tedavisinde tipik olarak bazı kemoterapi, radyasyon tedavisi, immünoterapi veya bir kombinasyon kullanılır. Bazen özel durumlarda kemik iliği veya kök hücre nakli de yapılabilir. Hodgkin lenfoma hastalarının çoğu başarılı tedaviden sonra uzun ve sağlıklı bir yaşam sürer. Hodgkin dışı lenfoma tedavisi gören birçok kişi, bir tür kemoterapi, radyasyon tedavisi, biyolojik terapi, immünoterapi veya bunların bir kombinasyonunu alacaktır. Bazen kemik iliği, kök hücre nakli veya CAR T hücre tedavisi kullanılabilir. Cerrahi özel durumlarda kullanılabilir, ancak öncelikle tanı amaçlı biyopsi almak için kullanılabilir. Hodgkin dışı lenfomanın "tembel" veya yavaş büyüyen formları şu anda tedavi edilemese de, prognoz hala çok iyidir. Hastalar ilk tanıyı takiben 20 yıl veya daha fazla yaşayabilir. Hastalığın tembel formu olan bazı hastalarda, ilerleme belirtileri olana kadar tedavi gerekli olmayabilir. Tedaviye yanıt da zamanla değişebilir. Başlangıçta işe yarayan tedavi, bir dahaki sefere etkisiz olabilir, bu da yeni veya deneysel tedavi seçenekleriyle ilgili en son bilgileri her zaman takip etmeyi gerekli kılar.
Lenfoma Hastalığında İlik Nakli Nasıl Yapılır?
Otolog kök hücre naklinde kendi kök hücreleriniz toplanır ve dondurulur. Daha sonra lenfomanızı öldürmek için yüksek doz kemoterapi alırsınız. Bu aynı zamanda kemik iliğinizdeki diğer kök hücrelere de zarar verir. Kemoterapiden sonra saklanan kök hücreleriniz çözülür ve size geri verilir.
Lenfoma Kanseri Nasıl Olur?
Lenfoma kanserinin nasıl olduğu pek çok kişinin aklına takılan bir sorudur. Doktorlar lenfomaya neyin neden olduğundan emin değiller. Ancak, lenfosit adı verilen hastalıkla savaşan bir beyaz kan hücresinin genetik bir mutasyon geliştirmesiyle başlar. Mutasyon, hücreye hızla çoğalmasını söyler ve çoğalmaya devam eden birçok hastalıklı lenfosite neden olur. Mutasyon aynı zamanda normal hücreler ölürken diğer hücrelerin yaşamaya devam etmesine izin vermektedir. Bu, lenf düğümlerinizde çok fazla hastalıklı ve etkisiz lenfositlere neden olur ve lenf düğümleri, dalak ve karaciğerin şişmesine neden olur.
Lenfoma Hastalığının Malulen Emeklilik Durumu Nasıldır?
Lenfoma hastalığının malulen emeklilik durumunun nasıl olduğu insanları meraklandıran ve araştırmaya iten bir konu olmayı başarmıştır. Kemik iliği veya kök hücre nakli ile ilişkili lenfoma: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle sakat olarak kabul edilir. Kalan herhangi bir hasar, etkilenen vücut sisteminin kriterlerine göre değerlendirilir.