Derecesiz Gözlük Gözü Bozar Mı?

Derecesiz Gözlük Gözü Bozar Mı?
09.01.2023 18:47
Gözün retina tabakasında meydana gelen odaklanamama sorunlarına göz bozukluğu denilmektedir. Göz bozukluğuna neden olan etkenler hakkında merak edilenlere birlikte bakalım. Derecesiz gözlük, alkol, aksesuar gözlük gözü bozar mı? Arabada kitap okumak, teknolojik aletler, bilgisayar, başkasının gözlüğünü takmak gözü bozar mı? Merak edilenler yazımızda.

Gözlerinde herhangi bir problem olmayan yani gözünün derecesi 0 olan kişilerin gözlük takmasına gerek yoktur. Bu numarasız gözlükler gözünüzü olası bir derece bozukluğundan korumayacaktır. Çünkü dinlendirici gözlük diye bir gözlük yoktur. Doktorların tavsiye ettiği gözlük çok düşük bile olsa bir göz numarasını ifade eder ve halk arasında bunun adına dinlendirici gözlük denir.

Bu yanlış bir şeyi ifade eden bir söylemdir. Sağlam gözünüze gözlük takarsanız uzun vadede gözlerinizin odağı değişecek ve gerçekten gözleriniz bozulacaktır. Ancak bilgisayar başında çalışıyor ve ekrana çok maruz kalıyorsanız yansıma önleyici camlı bir gözlük kullanabilirsiniz.

Alkol Gözü Bozar Mı?

Alkol tüketimi, sıklığına ve miktarına göre değişse de genel vücut fonksiyonlarını ve yaşantımızı büyük ölçüde olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca kalp- damar problemleri, diyabet ve göz problemleri de görülebilecek alkol tüketimi kaynaklı problemlerdir. Göz bebeği reaksiyonları yavaşlar ve gözün tam kapasiteyle kullanılması zorlaşır. Göz seyirmesi, göz kuruluğu, kontrast duyarlılığının azalması gibi nedenlerden kaynaklı olarak gözleriniz bozulabilir.

Aksesuar Gözlük Gözü Bozar Mı?

Şıklığı bütünleyen parçalardan biri olan aksesuar gözlük ya da güneş gözlükleri kalitesiz malzemeden üretilirse göz bozmaktadır. Gözler oldukça hassas organlar oldukları için aksesuar bile olsalar sağlıksız koşullarda üretilip Pazar da ya da maketlerde satılan gözlükleri kesinlikle satın almamalısınız.

Bu tip kalitesiz camlar, göz bebeklerinizin daha çok büyümesine ve zararlı ışıkların gözlerinize daha çok girmesine sebep olarak gözünüzü bozar. Kısa süreli kombin tamamlayıcı olarak kullanılacak olsalar dahi gözlüklerin mutlaka optiklerden alınması gerekmektedir.

Arabada Kitap Okumak Gözü Bozar Mı?

Özellikle Avrupa ülkelerinde çok sık rastladığımız toplu taşımadaki kitap okuma alışkanlığı günden güne dünyada yaygınlaşan bir durumdur. Ya da uzun mesafe yolculuklarında kitabımızı seyir halindeyken okumak bize büyük bir keyif vermektedir. Ancak bu herkes için geçerli bir durum olmayabilir. Kulağımızın iç kulak kısmında yer alan kulak kristalleri vücudun dengesini sağlarlar. Ve burada hareketsiz şekilde dururlar.

Ancak hareket halindeyken bu kristaller oynar ve yer değiştirir. Bu değişiklik baş dönmesi, mide bulantısı, göz kararması şeklinde kendisini göstermektedir. Aracın içerisinde kitap okurken kristalleriniz oynarsa satır takibiniz zorlaşacak ve mideniz bulanacaktır. Uzun vadede araçta kitap okumak gözleri yorarak bozabilir. Okuduğunuz kitabı belli bir mesafede yerinden kımıldatmadan tutmak, dik durmak, karşıya bakmak bu sorunu büyük ölçüde hafifletir.

Teknolojik Aletler Gözü Bozar Mı?

Teknoloji çağıyla birlikte birçok ürünle yakından temas halindeyiz. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tablet gün içerisinde en çok kullandığımız ürünlerdir. Ancak teknolojik ürünler göz kırpma sayısını azalttığı ve fonksiyonlarını yavaşlattığı için direkt olarak göz bozmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, 2 saatten uzun bakılan ekranların göz fonksiyonlarını ve gözün fiziki yapısını büyük oranda etkilediğini belirtiyor. Ayrıca, göz kuruluğu, bulanıklık, yanma, batma gibi şikayetlerde uzun süre bakılan teknolojik ürünlerin ekranlarından kaynaklanmaktadır.

Bilgisayar Gözü Bozar Mı?

Bilgisayar ekranına sürekli bakmak kalıcı bir göz bozukluğuna neden olmaz. Kornea ve göz lensi ışığı algılar ve zararlı ışıkları filtreler. Fakat ekrana bakarken göz kırpma sayımız azalır ve göz hareketliliği yavaşlarsa gözler bozulabilmektedir. Göz kuruluğu ve göz yorgunluğu gibi durumlardan kaynaklı olarak uzun vadede göz kusurları meydana gelebilmektedir.

Gözün sabit olarak yakın bir mesafeye çok uzun süre odaklı kalması, bilgisayar kullandığınız ortamın karanlık olması gibi etkenler gözlerinizin görmek için daha çok çalışmasına ve kapasite kaybına uğramasına neden olacaktır. Gözü açıp kapatmak, gözleri nemlendirmek, ortamı havalandırmak, arada daha uzak bir noktaya bakmak gibi önemlerle gözlerimizin bozulmasına engel olabiliriz.

Başkasının Gözlüğünü Takmak Gözü Bozar Mı?

Gözlükler, kişinin kendisine özgü paylaşıma açık olmayan kişisel ürünlerdir. Göz kusuruna ve derecesine göre gözlük verilmiş bir birey gözlüğünü 2.kişilerle paylaşmaması gerekmektedir. Hem sağlık hem de hijyen açısından doğru bir davranış değildir. Ancak bunun dışında başkasının gözlüğünü kullanmak gözü bozmaz ya da göz bozukluğunu ilerletmez. Sadece kullanılan gözlüğün numarasından baktığınız için dalgalanma ve bozulma hissedebilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir