“Caprifoliaceae” familyasına ait olan ve çalı ve sarmaşık türünden gelen hanımeli çiçeği, mis kokusuyla gönülleri fetheden bir bitkidir. Çin, Avrupa ve Kuzey Amerika’da kolaylıkla yetiştirilebilen bu bitkinin dünya üzerinde 180 farklı çeşidi vardır. Uygun şartlar altında yetiştirildiği zaman ülkemizde de yetişebilmektedir. Bilimsel adı Lonicera Periclymenum olan hanımeli çiçeğinin renkleri sarı ve beyaz şeklindedir. Hem görünümü hem de muhteşem kokusuyla bahçelerimizin vazgeçilmez bir parçası olan hanımeli çiçeği, uzun ömürlü bir bitkidir. Zarifliği ile göz dolduran hanımeli çiçeği, bağlılık anlamına gelir. Eski zamanlarda hanımeli çiçeğinin kişilere uğur getirdiğine inanılmaktaydı. Hanımeli çiçeği, hızlı gelişen ve soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Kırmızı ya da siyah meyveleri bulunan hanımelinin meyveleri çok süslü ve güzel bir görüntüye sahiptir. Hanımeli bitkisi pencere kenarlarında ya da balkonlarda yetiştirilebilir fakat havalı ortamlarda yetişmesi bitkiyi daha sağlıklı kılacaktır. Bu yüzden bahçe ortamında yetiştirilmesi tavsiye edilir.
Hanımeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Bazı kişiler hanımeli çiçeğini kendileri yetiştirmek istemektedirler. Bunun için yapılması gerekenler şu şekildedir:
· Hanımeli çiçeği her çeşit toprakta rahatça yetişebilen bir bitki olduğu için toprak tercihi yapmanıza gerek yoktur.
· Hanımeli çiçeğinin, ilkbahar aylarıyla başlayıp sonbahar aylarının sonuna kadar sürekli sulanması gerekmektedir.
· Diğer çiçeklerde yapılan gübreleme işlemi hanımeli çiçeği için gerekli değildir.
· Hanımeli çiçeğini, yaprakları dökülmeye başladığı dönemlerde budamak gerekmektedir.
· Hanımeli çiçeği daha çok bahçe çiçeği olduğu için açık ve havanın bulunduğu ortamlarda yetişir. Havası bol olan ortamlarda, saksıda da yetiştirilebilir.
Hanımeli Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Hanımeli çiçeği görüntüsü ve güzel kokusuyla gönülleri fethetmektedir. Bunun yanı sıra ise hanımelinin birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar ise şu şekildedir:
· Kan dolaşımını hızlandırır.
· Kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
· Yaşlılık karşıtıdır.
· Metabolizmayı hızlandırır.
· Kırışıkları giderir.
· Beyin damarlarında oluşan tıkanıklıklara iyi gelir.
· Hastalıkları vücuttan uzak tutacak antioksidanlara sahiptir.
· Doğal ağız gargarası görevi görür ve ağız sağlığını korur.
· Diyabetin etkilerini hafifletir.
Hanımeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Hanımeli yetiştiriciliği yapan kişiler arasında sıklıkla merak edilen bir konu olan hanımeli çoğaltma işlemi oldukça basit bir işlemdir. Bunun için ise yapılması gerek şey, olgunlaşmış bir dalın kesilerek toprağa ekilmesi işlemidir. Bu sayede hanımeli çiçeklerini çoğaltmak oldukça basit bir hal alır.
Hanımeli Çiçeği Yenir Mi?
Güzel görüntüsü ve hoş kokusuyla birçok insan tarafından yetiştirilen hanım elinin sağlık açısından da yararları olduğunu belirttik. Hanımeli çiçeğinin siyah meyveleri tüketime uygundur. Bu meyveleri tüketerek vücut direncini yükseltebilirsiniz. Vitamin değeri yüksek olan bu bitki sayesinde bağışıklık sistemi kontrol altına alınabilir.
Hanımeli Çiçeği Ne Zaman Açar?
Çok uzun yıllar boyunca yetiştirilebilen hanımeli çiçeğinin açma süreleri yetiştirilme koşullarına göre değişebilir. Özellikle güneşli ortamları seven hanımelinin bazı türleri ilkbaharda çiçek açarken bazıları da ilkbahardan sonbahara kadar olan süre içerisinde çiçeklenebilir. Çok güneşli ortamda yetişen hanımelinin çiçek açması ise ortalama olarak 1 yıldır.
Hanımeli Çiçeği Arı Çeker Mi?
Hanımeli çiçeği bahçeleri süsleyen bir bitkidir. Güzel kokusuyla insanları kendine hayran bırakan hanımeli, büyümesi kolay ve ısıya dayanaklı bir bitkidir. Özellikle beyaz ve sarı renklerinde olan hanımeli, bol kokulu çiçekler üretir. Yaz aylarında bu kokusu sayesine kelebekleri, sinekleri ve arıları kendisine çeker. Sonbaharda ise hanımelinin siyah meyveleri, ötücü kuşlar için yiyecek olur.
Hanımeli Çiçeği Balkonda Yetişir Mi?
Sarmaşık ve çalı şeklinde yetişen hanımeli, birçok insan tarafından özellikle bahçelerde tercih edilen bir bitkidir. Hanımelini yetiştirmek oldukça basittir. Uygun şartlar sağlandığında balkonlarda yetiştirilebilen hanımeli, oldukça fazla hava ve güneş istemektedir. Çok fazla güneş alan bir balkona sahipseniz balkonunuzda hanımeli yetiştirebilirsiniz.
Hanımeli Çiçeği Cilde Faydaları Nelerdir?
Hanımeli çiçeğinin hoş görüntüsü ve güzel kokusunun yanında birçok faydası bulunduğunu belirtmiştik. Bu faydalardan bir tanesi de hiç kuşkusuz ki hanımelinin kişinin cildine yapmış olduğu faydalardır. Ciltte oluşan çatlak, kızarıklık ve kaşıntı oluşan bölgelere hanımeli çiçeği yağı sürülebilir. Bu bölgelerdeki ölü deri ise atılır ve iltihap oluşumu önlenir. Bunların yanı sıra ise hanımeli çiçeğinin cilt, tırnak ve saç bakımında da oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Hanımeli çiçeğinden çay yaparak bu faydalarından yararlanabilirsiniz.