Kuru Kayısının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kuru Kayısının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
28.07.2022 16:36
Genellikle sindirim sorunları yaşadığımızda yediğimiz kuru kayısı, aslında pek çok faydası olan bir atıştırmalık diyebiliriz. Peki, kuru kayısının faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Kuru kayısı, kahvaltıda, ara öğünlerde ve bazen de tatlı olarak tüketilen besinlerdir. Kuru kayısı üretiminde dünya lideri olan Türkiye'de kuru kayısı, özellikle ara öğünlerde ve ağız tatlandırmasında yaygın olarak tüketilmektedir. Gülgiller familyasının bir üyesi olan kayısı, çeşide bağlı olarak tadı, rengi ve şekli az da olsa değişebilse de narin bir meyvedir. Kayısı narindir ve çürüme süresi kısadır, bu nedenle hasattan sonra kurutulur ve tüketilir.

Kuru Kayısı Besin Değeri


Kuru kayısı aslında taze kayısının su kaybetmesi ile elde edilir ancak bu kayısının besin değerinin tamamen kaybolduğu anlamına gelmez. Sadece taze meyvelerde bulunan suda çözünen, ısıya duyarlı vitaminleri etkiler. İçerisinde bulunan diğer besin değerleri konsantredir. Kuru kayısı, çiğ kayısıdan daha az suya sahiptir ancak çiğ kayısı gibi A, C vitaminleri, demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller içerir. Nemli kayısının faydaları gibi çalışır. Dört kuru kayısı aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

Karbonhidrat: 5 gram

Protein: 1 gram

Yağ: 1,30 gram

Şeker: 15 gram

Lif: 2 gram

A vitamini: Yüzde 20

C vitamini: Yüzde 0.50

Kalsiyum: Yüzde 1.20

Demir: Yüzde 4.20

Kuru Kayısının Faydaları

Kuru kayısı, taze kayısı gibi birçok sağlık yararı sunar. Kuru kayısının faydaları şu şekilde açıklanabilir:

Kan Pıhtılaşma Desteği

 K vitamini aşırı kanamayı durduran bir vitamindir. Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Kuru kayısıyı günde bir kez almak K vitamininin vücutta depolanmasını destekleyebilir.

Kasları Besler

 Kuru kayısı, potasyum açısından en zengin meyvelerden biridir. Bu, kuru kayısıları metabolizmayı hızlandırma ve organları ve dokuları iyileştirmede daha güçlü kılar. Potasyum, kan gelişimi ve büyümesinde önemli bir rol oynar. Protein sentezi için de yararlıdır.

Kan Basıncı Kontrolü Sağlayabilir


 Bu meyve, muzdan üç kat daha fazla potasyum içerir ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca vücudu kardiyovasküler hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Cilde Parlaklık Verir Kuru kayısı yağı cilt sağlığı için iyidir. Kuru kayısı cildi canlandırır, pürüzsüz ve parlak bir cilde yol açar. Kuru kayısının cilt üzerindeki etkileri bununla da sınırlı değil. Kuru kayısı suyu, güneş yanığından kaynaklanan egzama, uyuz ve kaşıntıyı tedavi etmeye yardımcı olur. Cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olur.

Hava Yollarını Yumuşatabilir

 Kuru kayısı ayrıca solunum problemlerine de yardımcı olabilir. Kuru kayısıların balgam söktürücü etkisi olabilir. Uyarıcı bir kuru kayısı, solunum sistemini yatıştırmaya yardımcı olur. Astım ataklarını hafifletmede de etkilidir.

Kan Seviyelerini İyileştirebilir

 Kuru kayısının demir ve bakır içeriği hemoglobin üretiminde avantaj sağlar. Bu nedenle kuru kayısı alımının kansızlıktan mustarip kişilerin diyetine dahil edilmesi doğrudur. Bunu yapmak için doktorunuza danışmalısınız.

Göz Sağlığını Korur

 Kuru kayısıdaki A vitamini görme yeteneğini geliştirir. Güçlü bir antioksidan olan bu vitamin aynı zamanda serbest radikallerin vücuda girmesini engelleyen bir bariyer görevi görür. Hücre ve dokuların sağlıklı olmasına yardımcı olur. Antioksidan zeaksantin içeren kuru kayısı, göz sağlığını iyileştirir. Kuru kayısı, yaşa bağlı göz hastalıklarını önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olabilecek A vitamini, beta-karoten ve E vitamini içerir. Kayısıdaki karotenoidler, retina ve lens üzerindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur.

Kalbin Ritmini Düzenler

Potasyum, sıvı dengesinin korunmasına, kas fonksiyonunun korunmasına ve kalp atış hızının düzenlenmesine yardımcı  olur. Hamilelik sırasında kanama ve doğum potansiyel problemlerdir. Vajinal enfeksiyonlar da sorunlara neden olur. Tüm bu risklere karşı kuru kayısı tüketmek faydalı olabilir. Emziren anneler de diyetlerine kuru kayısı ekleyebilirler.

Sindirim Sistemini Temizler

 Pektin ve selüloz içeren kuru kayısıların kabızlık sorunu nedeniyle tüketilmesi bilinen bir uygulamadır. Pektin, kabızlık sırasında vücuttaki su dengesinin korunmasına yardımcı olurken, selüloz çözünmeyen bir lif görevi görür. Çözünür ve çözünmez lif bakımından zengin olan kuru kayısı, sindirim sistemi üzerinde müshil etkisi yapabilir. Gereksiz atıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Kuru kayısı sindirim sisteminde alkali bir ortam oluşturarak asitlerin giderilmesini sağlar. Yemeklerden önce kuru kayısı yemek sindirimi hızlandıracak ve sindirimi kolaylaştıracaktır.

Kuru Kayısı Minerallerinin Faydaları 

Kuru kayısı kalsiyumu kemikleri güçlendirir ve sinirleri korur. Yine kuru kayısı tüketiminin nedeni magnezyum içeriğidir. Magnezyum, kaygı ve stres giderici bir mineral olarak bilinir. Uykusuzluk ve kas spazmlarına karşı da etkilidir.

Günde Kaç Tane Kuru Kayısı Yemeliyim?

100 gramında 48 kalori bulunan bu meyve ölçülü tüketilmelidir. Bir bardak taze meyvenin kuru formunu tüketirken bu oranın bir bardaktakinin yarısı kadar olması gerektiği bilinmektedir. Günde 4 adetten fazla kuru kayısı tüketmemek önemlidir. Bu, özellikle sporcular için harika bir enerji kaynağı olabilir. Şeker hastalarının taze kayısı yemeleri tavsiye edilir. Şeker hastasıysanız doktorunuza danışmadan kayısı yemeyin.

Çok Fazla Kuru Kayısı Yemek Zararlı Mı?

 Kuru kayısının faydaları saymakla bitmez. Bununla birlikte, aşırı dozda kuru kayısı sorunlara neden olabilir. Kayısı lifi, vitamin ve mineralleri kurutulduğunda konsantre olur. Bununla birlikte, kaloriyi de arttırır. Bu kilo yönetimi sorunlarına yol açabilir. Sağlıklıdır, ancak şeker içerir, bu yüzden dikkatli alın. Kan şekerini yükseltmemek için tüketimi kontrol etmeye özen gösterilmelidir. Kayısı çekirdeğinin faydalarından da bahsediliyor. Kayısı çekirdeğindeki amigdalin (B17 vitamini ve letril olarak da bilinir) kanseri tedavi etmek için kullanıldığı ve olumsuz etkileri olabileceği söyleniyor. Bu maddenin aşırı dozda alınması, ciddi sonuçlara yol açabilecek ve kaçınılması gereken kusma, baş dönmesi, terleme ve bayılma gibi semptomlara neden olabilir. Kayısı çekirdeği almadan önce doktorunuzla konuşun. Kanser tedavisindeki faydaları henüz kanıtlanmamıştır.

 Kayısı Zayıflatır Mı?

  Kuru kayısı lif içerdiği için diyete dahil edilebilecek bir besindir. Ancak "kayısı zayıflatır" gibi iddialar kanıtlanmamış iddialardır. Kilo vermeye çalışırken kuru kayısı kalorileri de sorun olabilir. Bu noktada taze kayısı tüketmek daha doğru olacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir