Baharat torbası, sulu yemeklerde kullanılan bir çeşit aroma verici pakettir. Hem yemeğin pişme esnasında hem de piştikten sonra kullanılabilir. Özellikle pişmekte olan sulu yemeklerin içerisine her türlü baharat atılamaz. Bazı baharatların gerek boy uzunluğu, gerek yemeğin içinde çabuk dağılması ve lezzetini keskin bir şekilde geçirmesi, o baharatı yemeklerden kullanmaktan bizleri alıkoyabilir. İşte tam da bu noktada baharat torbası devreye girer.
Baharat torbası, sevilen baharatların posasının yemeğe karışmadan ve yemeğin genel dokusunu bozmadan kullanılan bir çeşit yardımcıdır. Doğrudan tencere içerisine eklemekten imtina ettiğimiz baharatların yalnızca aromasını vermesini istediğimiz durumlarda kullanılmaktadır. Küçük küçük parçalar halinde kesilmiş temiz tülbentlerin alınması ve içerisine sevilen kabuklu baharatların eklenmesi ile yapılmaktadır. Tülbentler sıkı bir şekilde kapatıldıktan sonra pişmekte olan yemeğin içerisine eklenir ve yemeğin servis aşamasına gelindiğinde zahmetsizce çıkarılır. Bu sayede hem alınmak istenen aromadan mahrum kalınmamış olur hem de yemeklerin baştan sona yeniden ayıklanmasına gerek kalmaz.
Baharat torbası, temiz tülbentler içerisine sarılmış ve içerisinde isteğe göre kekik, maydanoz, sarımsak, biberiye karabiber ve defne yaprağı konulan bir aroma vericidir. Özellikle sulu yemeklerin görüntüsünün bozulmasını engellemek için yapılan ve yemek piştikten sonra çıkarılan pratik bir üründür. Saplı, kalın, nispeten daha uzun boya sahip baharatların yemeğin içine konulduğunda parçalanabileceği ve yemeğin görünümünde deformasyonlara neden olabileceği bilinir. Baharat torbası, tüm bunların önüne geçmek için ise uygulanan pratik bir mutfak tüyosudur.
Baharat Torbası Nerede Kullanılır?
Baharat torbasının yaygın bir kullanım alanı bulunur. Daha sonradan yemeğin içinden çıkarılacağı için her türlü yemekte kullanılabilir. Tüm sebze çorbalarında ve bazı ağır et yemeklerinde kullanılması en yaygın kullanım şeklidir. Buna ek olarak ilik suyu yapımı aşamasında kemikli etlerle birlikte, içinde defne yaprağı bulunan torbalar düdüklü tencereye atılır. Bu sayede yapılacak ilik suyuna hem lezzet verilirken hem de pişme süresi boyunca eve yapılan ağır kokuların önüne geçilmiş olacaktır.
Aynı durum, fırında balık tarifleri için de geçerlidir. Fırında balık yapılacağı zaman evin içine yayılan ve günlerce geçmeyen kokulardan baharat torbası sayesinde kurtulmak mümkün. Fakat bu noktada direkt baharat torbası doğrudan ısıya maruz kalacağı için dışındaki tülbent ve içindeki baharatların tamamı yanabilir. Bu durumun da çözümü gayet basittir. Küçük güveç kaplarına biraz su eklenir ve içerisine baharat torbası yerleştirilerek fırına konur. Bu sayede hem yanmaz hem de oluşan kötü kokular engellenir.
Baharat Torbası Nasıl Yapılır?
-Boyutlarını kendi ihtiyacınıza göre kesip ayarlayabileceğiniz temiz bir tülbent edinin.
-Kare şekli ile kestiğiniz tülbent parçaları içerisine sevdiğiniz ve kullanmaya ihtiyaç duyduğunuz baharatları ekleyin. (Bu baharatlar defne yaprağı, biberiye, maydanoz sapı ve fesleğen olabilir.)
-Baharatları ekledikten sonra uçlarını dört bir noktadan birleştirin ve temiz bir iple sıkı bir şekilde bağlayın.
-Bağlama iplerini bir miktar uzun tutun. (İplerin uzun olması kolayca tencerenin içinden çıkmasını yardımcıdır.)
Baharat Torbası İçindekiler Nelerdir?
Baharat torbası sevilen baharatlarla isteğe bağlı bir şekilde hazırlanabilir. Tek bir karışım halinde elde edilebileceği gibi, ayrı ayrı yemeklerde kullanılan farklı karışımlar yapılabilir. Fakat genelde hazırlanan baharat torbalarının her birinin içerisinde yer alan malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemeler ise;
-Defne yaprakları
-Maydanoz sapları
-Tane karabiber
-Taze fesleğen
-Nane
Baharat Torbasının Kullanıldığı Yerler Nelerdir?
Baharat torbası özellikle sulu muhteviyata sahip yemeklerde kullanılmaktadır. Bu yemekler arasında sebze çorbaları ilk sıralarda yer alır. Buna ek olarak haşlama yemeklerin tamamı, haşlama etlerin tamamı ve pilavlar da olabilir. Ayrıca fırın yemeklerinde de baharat torbaları kullanılabilmektedir. Bu noktada baharat torbalarından tam performans alınabilmesi için, yemeklerin sote, kavurma gibi yemekler olmaması, sulu tencere yemekleri olması önem taşır.