Kurban Kesimi Hakkında Merak Edilenler?

Kurban Kesimi Hakkında Merak Edilenler?
29.12.2021 16:30
Müslümanlar için büyük bir sevince yol açan Kurban Bayramı ülkemizde ve İslam ülkelerinde heyecan içinde kutlanmaktadır. Paylaşımın arttığı, insan ilişkilerinin güzelleştiği bayramlar dinimde büyük bir öneme sahiptir. Dinen de önemli olan Kurban Bayramı Müslüman halk arasında pek çok tartışmaya neden olabilmektedir. Kurban eti nasıl dağıtılır, kesilene kadar oruç tutulur mu? Kurban farz mı vacip mi, bir hisseye iki kişi girebilir mi? Kurban Bayramı sadece Türkiye'de mi kutlanır? Kurban ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda sizler için cevapladık.

Sözlükte yaklaşma ve Allah'a yakınlaşmaya vesile olarak tanımlanan kurban dini terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Allah'ın rızasını kazanmak için belirli şartları sağlayan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi amaçlayan kurban ülkemizde ve Müslüman toplulukları arasında bayram olarak kutlanmaktadır. Kurban kesmek için bireylerin akıl sağlığının yerinde olması gerekir ve ergen olan kişiler kurban kesmeye uygundur. Dinen zengin sayılan ve zengin olan kişilerin kurban kesmesi şarttır. Kurbanda kesilecek olan hayvanların sağlıklı, besili ve belirli bir yaşın üstünde olması gerekir. Ayrıca dişi hayvanların kesilmeden önce kesinlikle gebelik testi yapılmalıdır. Kurbanlık hayvanlar kilo birim fiyatları belirlenerek satılabilir bu durum oluşacak kargaşaları da önlemektedir. Bir aile içinde yer alan herkes maddi durum çerçevesinde kurban kesebilir. Kişilerin bir araya gelerek Hz.Muhammed ya da diğer peygamberler için kurban kesmesi gibi durum dinen uygun değildir ayrıca böyle bir uygulama dinde yoktur.

Kurban Bir Hisseye İki Kişi Girebilir Mi?

Kurban keserken hayvanlar üzerinde birden fazla kişi hak sahibi olabilir ve bu duruma kurban hissesi denir. Keçi, koyun gibi kesime uygun küçük baş hayvanlar tek kişi tarafından kesilmelidir. Ancak inek, deve, boğa gibi büyükbaş hayvan grubunda yer alan kurbanlıkla 1 kişiden 7 kişiye kadar kesilmesi mümkündür.

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır?

Kurban Bayramı yoksulların gözetilip korunmasına vesile olan bir bayram olarak bilinmektedir. Herkesin maddi durumu iyi olmadığı kurban kesme fırsatını bulamaz. Bu nedenle kurban kesenlerinin kurban etlerinden çevredeki halka dağıtması gerekir. Dinimizde emredilen kurala göre kurban etinin üçte biri evde saklanırken üçte ikisinin dağıtılması gerekir. Bu dağıtım yoksullar, akrabalar, komşular ve tanıdıklar arasında olmalıdır ayrıca evde bırakılan kurban eti gelen misafirler için hazırlanmalı, onlara ikram edilmelidir.

Kurban Farz Mi Vacip Mi?

Kurban kesmenin vacip mi yoksa farz mı olduğu insanların en çok ikilime düştüğü din sorularından biridir. Dini kaynaklara ve referanslara göre kurban kesmek farz değildir, çoğu mezhebe göre sünnet olarak algılanan kurban bazı şartları gerektirmektedir. Kurban kesecek olan kişilerin maddi durumlarının iyi olması gerekir ve akıl sağlığı yerinde olmalıdır. Hanefi mezhebinde vacip olarak nitelendirilen kurban kesmek halk arasında farz olarak bilinse de bu doğru bir ifade değildir.

Kurban Kesilene Kadar Oruç Tutulur Mu?

Zilhicce orucu adı verilen oruç bayramın birinci günü kurban eti ile iftar edilerek bitirilir. 10 günlük bir süreyi barındıran Zilhicce orucu müstehap olarak nitelendirilir ve Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından da yerine getirilen bir ibadet olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurban Bayramı'nın ilk günü imsak ile birlikte yeme içmeyi sonlandıran kişi kurbanın kesilmesi ile kurban etiyle orucunu açar ve Zilhicce orucu son bulur. Ancak bu oruç kendi evinde kurban kesenler için geçerli bir durumdur.

Kurban Bayramı Sadece Türkiye'de Mi Kutlanır?

Kurban Bayramı tüm İslam alemi tarafından kutlanmaktadır ve Müslümanların ortak bayramları arasındadır. Müslüman kesim için bir sevinç oluşturan Kurban Bayramı sadece ülkemizde kutlanmaz. Dünyanın her yerinde Müslüman ülkeler tarafından kutlanırken ayrıca Müslüman olanlar da bu bayramı istedikleri yerde kutlama kolaylığına sahiptirler. Ancak her ülke ve medeniyetin kendine ait gelenek göreneği olduğu için Kurban Bayramı kutlanış şekillerinde farklılık görülebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir