Kurşun Dökme Hakkında Merak Edilenler

Kurşun Dökme Hakkında Merak Edilenler
20.12.2021 16:00
Batıl inançlar kültürümüzde büyük bir paya sahiptir. Merdivenin altından geçenin uğursuz sayılması, dört yapraklı goncanın uğur getirmesi ya da kurşun döktürme sayabileceğimiz başlıca batıl inançlar arasında yer almaktadır. Kurşun döktürme kötü durumlardan korunmak, nazar çıkarmak gibi çeşitli nedenlerden uygulanır. Kötü enerjiyi çıkardığına inanılan kurşun dökme hakkında pek çok şey merak edilmektedir. Kurşun dökme caiz mi, helal mi, kurşun dökme için ne yapılır, kurşun dökme saatleri gibi soruları sizler için yanıtladık.

Baht açmak, nazardan korunmak, kötü enerji atmak gibi nedenlerden dolayı kurşun dökme geleneklerimizde sıklıkla karşılaşılan batıl inançlar arasında yer almaktadır. Kurşun izinli ocaklı kadı tarafından dökülür herkesin kurşun dökmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Psikolojik rahatsızlıklar yaşayan ve bunalımda olan kişilerin negatif enerjilerden kurtulmak için uyguladığı kurşun dökme geleneğinin bilimsel olmamasına rağmen bazı hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir. Ancak Ankara Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre kurşun dökmenin DNA üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Araştırmalara Şamanizm geleneklerine kadar uzanan kurşun dökme kan yapısını bozmaktadır. Kanda maksimum 6 seviyelerinde olması gereken antimonun kurşun dökenlerde 13.9 ile 15 arasında olduğu bulgusuna rastlanmıştır. Araştırma 1 ile 50 yıl arasında kurşun döken kadınlar arasında yapılmıştır ve bu durumun antimon zehirlenmesine yol açacağı uzmanlar tarafından belirtilmiştir.

Finlandiya'da Naskali adı verilen festival yılbaşında kurşun dökme geleneği olarak bilinmektedir. Bu durum da kurşun dökmenin sadece bizim kültürümüzde olmadığını göstermektedir. Kurşunun aldığı şekle göre yeni yıl için öngörüde bulanan kişilere Finlandiya'da sıklıkla rastlanabilir.

Kurşun Dökme Caiz Mi?

İslam dininde kurşun dökme gibi faaliyetler yer almamaktadır. Peygamberler zamanı, halifeler dönemi incelendiğinde de kurşun dökme geleneğine rastlayamazsınız. Kurşun dökmek İslam çatısı altında toplamış bütün mezheplerde hurafe olarak sayılmaktadır. Bidat ve hurafeler İslam dininde caiz görülmemekte ve günahlar olarak nitelendirilmektedir. Kurşun dökmek de caiz değildir ve bilimsel açıdan da İslami açıdan da hiçbir önemi ya da açıklaması yoktur.

Kurşun Dökmek Helal Mi?

Kurşun dökmek Şamanizm geleneklerine dayanan bir batıl inanç olarak bilinmektedir. Ülkemizde ve dünyada sıklıkla rastlanan bir batıl inanç olarak da kişilerce uygulanmaktadır. Ancak kurşun dökme caiz değildir ve dinen hurafe olarak kabuk edilmektedir. Günah olarak nitelendirilen kurşun dökmenin helal olması gibi bir durum söz konusu değildir.

Kurşun Dökme Ne İçin Yapılır?

Kurşun sadece izni olan ocaklı kadınlar tarafından dökülür yani kurşun döken kadının ailesinde daha önceden de bu işi yapan birinin bulunması gerekir. Ayrıca kurşun döken kişinin ailesindeki o kişiden izin alması gerekir. Kurşun dökerken tepsi, metal kap, su, külçe kurşun ve bez parçasına ya da çarşafa ihtiyaç duyulur. Kurşun dökülecek kişi sandalyeye oturur ve işlemler hazırlanmaya başlar. Külçe kurşun çukur metal kaba alınır ve ateşte eritilir ardından kurşun dökülecek kişini yanına gelinir. Kişinin başına çarşaf gerilir ve madeni tasa su konur. Kurşunu dökecek olan kişi eriyen kurşunu kişinin başının üstünde duran kaba döker. Aynı işlem kişinin göbeği ve ayaklarının üzerinde de yapılır, böylece kötü ruhlardan arındığı düşünülür. Soğuk su ile temas eden kurşun bazı şekiller ortaya çıkarır. Nu şekiller kurşun döken kadın tarafından yorumlanır ve çevredekilere anlatılır.

Kurşun Dökme Saatleri Nedir?

Kurşun herkes tarafından dökülemeyeceği gibi her vakitte de dökülmez. Kurşun gece dökülmez her zaman gündüz dökülür. Gündüz de bazı vakitler içinde uygulamak daha yararlı görülmektedir. Öğleden önce ya da öğleden sonra dökülen kurşun için namaz vakit araları tercih edilir. İkindiden sonra kurşun dökme işlemi olmaz. Ayrıca kurşun 3 gün ara ile 7 kez olarak kişiye uygulanır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir