Kulağa Ezan Okunması Ne Olur?

Kulağa Ezan Okunması Ne Olur?
14.03.2022 13:30
Kulağa ezan okunmadığı taktirde, ümmüsıbyan hastalığı kişide görülebilmektedir. Kulağa ezan okunduktan sonra isim değiştirme, yeni koyulan isimde de tekrar edildiği taktirde dinen bir sakınca bulunmamaktadır. Bunların yanında kulağa ezan ne zaman okunur, kulağa ezan okumak ne anlama gelir gibi sorular da merak konusu olmuştur.

Kulağına ezan ve kamet okuyarak çocuğa bir isim koymak direkt olarak Peygamber Efendimizden gelen bir dini görevlerden biridir. Sünen-i Tirmizi’de nakledildiğine göre, Hz. Hasan dünyaya geldiğinde Peygamberimiz tarafından onun sağ kulağına ezan okumuştur. Hz. Hüseyin’in söylemine göre ise Peygamber Efendimiz bu adetlerinin hikmeti hususunda da aynı şöyle demiştir: “Kimin çocuğu olur da sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet okursa, o çocuğa ümmüsıbyan hastalığı asla bulaşamaz.” Çünkü ezanın mana ve muhtevasında tekbir, tevhid ve namaz gibi dinin esasları yer almaktadır. Çocukluğunda kulağına ezan okunmayan bir insanın kulağına daha sonra ezan okunmasının da dinen herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Ama bu okuyuş doğduğu zamandaki okuyuş gibi sağlıklı değildir. Çocukların kulağına ezan ve kamet okumak sünnete olduğundan dolayı, zamanında ezan ve kamet okumamanın herhangi bir günahı da bulunmamaktadır.

Kulağa Ezan Okunduktan Sonra İsim Değiştirme

Kulağa ezan okunduktan sonra isim değiştirmenin dinen bir sakıncası yoktur. Aynı işlemi yeni uygun görülen bir isimle de yapmak doğru olacaktır. Böylesi daha doğru olacaktır.

Kulağa Ezan Ne Zaman Okunur?

Kulağa ezan doğumdan biraz sonra okunmalıdır. Rivayetlere göre bu süre en fazla 1 haftadır. Bebek doğduktan en fazla 1 hafta sonra kulağına ezan okunmalıdır.

Kulağa Ezan Okumak Ne Anlama Gelir?

Yeni doğmuş bir bebeğin kulağına ezan okumak dinen gereklidir. Dua ve ilk kez Allah ile karşılaşacağından bu durum oldukça önemlidir. Ezan okumasının yanı sıra hayır duası da edilmesi de ayrı bir önem taşımaktadır.

Baba Kulağa Ezan Okuyabilir Mi?

Yeni doğan bebeğin kulağına ezanı herkes okuyabilir. Ancak dini bilgileri yüksek birinin ya da din adamlarından birinin okuması daha hayırlı olacaktır. Dini bütün bir baba kulağa ezan okuyabilir.

Kulağa Ezan Okumak Farz Mı?

Bebeğin kulağına ezan okumak farz değil sünnettir. Ezan bebeğe yapılan iman telkinlerinden ilkidir. Böylelikle dini açıdan gereklidir.

Kulağa Ezan Nasıl Okunur?

Sağ kulağa ezan sol kulağa kamet okunur. Daha sonrasında ise sağ kulağına ismi okunur. Böylelikle doğru bir okuma durumu gerçekleşir.

Kulağa Ezan Kaç Kez Okunur?

Sağ kulağa ezan bir kez okunmalıdır. Sol kulağa ise kamet bir kez okunmalıdır. Bu şekilde dini açıdan yeterli olacaktır.

Kulağa Kimler Ezan Okuyabilir?

Kulağa ezan dini seviyesi yüksek kişilerin okumasında daha büyük fayda vardır. Ama geleneğimize bağlı olarak herkes okuyabilmektedir. Bu durum en çok aile büyüklerinde layık görülür.  


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir