Kuduz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Kuduz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
16.11.2022 21:36
Kuduz aşısı özellikle yabani hayvanların ısırması sonucunda enjekte edilen bir aşı türüdür. Yeni yazımızda ise, kuduz aşısı hakkında bilinmeyenleri, sizler için derledik.

Aşılar, hastalıklara karşı önlem olarak üretilmiş ve hastalıkların yol açtığı öldürücü sonuçları, ortadan kaldırmada oldukça etkilidir. Bilim insanları, aşıları bulmak için ise hayvanlar üstünde deneyler yaparak, aşıların güvenilirliğini test etmişlerdir. Kuduz aşıları ise, genellikle yabani hayvan ısırık ve saldırıları sonucunda etki gösterecek komplikasyonlara karşı tedavide kullanılmaktadır. Kuduz aşısına başvurulan hastalıklar ve durumlar, sıkça sorulmakta ve araştırılmaktadır. Bu anlamda, kuduz aşısı tedavisinin uygulandığı durumları, şu şekilde sıralayabiliriz; virüs taşıyan veya virüslü olduğu düşünülmekte olan hayvanların saldırında, hayvan salyasının açık yaraya temasında, kuduz bir hayvan tarafından tırnaklanma durumunda, kuduz teşhisi konulmuş bir hayvanın etinin veya sütünün tüketilmesinde, kuduz tanısı konulmuş bir kişi ile temas durumunda, kuduz aşısı tedavisi uygulanmaktadır. Bu anlamda, kuduz aşısı genel olarak hayvan saldırıları veya kuduz olan bir insandan başka birine geçebilmektedir. Kuduz hastalığı, bulaşıcı hastalık türleri arasındadır. Kuduz aşısının yan etkileri ise, sıkça araştırılmakta ve merak edilmektedir. Bununla birlikte, kuduz aşısının yan etkilerini, şu şekilde belirtebiliriz; ağrı, yüksek ateş, mide bulantısı, kas ağrısı, kurdeşen döküntüleri, boğazda yumru, kalp çarpıntısı, karın ağrısı, baş ağrısı, kızarıklık, kabartı ve kaşıntı gibi durumların görülmesi, kuduz aşısı sonrasında meydana gelebilecek yan etkiler arasındadır.

Kuduz Aşısını Kim Buldu?

Tarih boyunca bilim insanları, sağlık alanında birçok buluş bulmuş ve hastalıkların çözümünde büyük bir rol oynamışlardır. Hastalıkların çözümünde birçok aşı, sağlık alanında gelişen teknolojik ilerlemeler ile kendini geliştirmiştir. Bununla birlikte kuduz mikrobu, aşısı bulunmadan önce öldürücü hastalık ve mikroplar arasındaydı. Kuduz aşısının bulunması ile birlikte kuduz mikrobu, öldürücülüğünü yitirmiştir. Kuduz aşısını kimin bulduğu, sıklıkla aratılan ve araştırılan konular arasındadır. Bu anlamda, kuduz aşısını Louis Pasteur bulmuştur.

Kuduz Aşısı Hangi Bölgeye Yapılır?

Aşılar, hastalıkların giderilmesinde sıklıkla başvurulan tedavi yöntemleri arasındadır. Kana hızlı karışması ile birlikte, vücutta oluşan hastalıkları gidermede oldukça hızlıdır. Aşılar, yapıldıkları bölgeler ile birlikte, farklılık gösterebilmektedirler. Bu anlamda, kuduz aşısının hangi bölgeye yapıldığı, sıkça sorulmakta ve araştırılmaktadır.  Kuduz aşısının yapıldığı bölge, deltoid adele bölgesidir. Kuduz aşısının tamamen etkili ve yararlı olabilmesi için ise, 5 doz aşının günlerinde vurulması gerekmektedir. Aşı günleri ve takvimi ise, şu şekildedir; 0, 3, 7, 14 ve 28 günlerinde kuduz aşısı yapılmaktadır.

Kuduz Aşısı Ne Zaman Bulundu?

Aşılar, sağlık alanında gelişen teknoloji ile birlikte, bulunmaları ve yeni hastalıklarda kullanımları yaygınlaşmış uygulamalardan bir tanesidir. Aşıların kana hızla karışması ile birlikte gösterdiği etki oldukça fazladır. Bu anlamda, kuduz aşısının ne zaman bulunduğu, sıkça sorulmaktadır. Kuduz aşısı, 1885’te bulunmuştur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir