Laparoskopik Ameliyat Nedir?

Laparoskopik Ameliyat Nedir?
23.08.2022 17:56
Laparoskopik ameliyat günümüzde pek çok cerrahın kullandığı bir yöntem olmayı başarmıştır. Bundan dolayı laparoskopik ameliyat ile ilgili araştırılan konular türemiştir. Biz de yazımızda laparoskopik ameliyatın ne olduğundan ve daha pek çok konudan sizler için bahsettik.

Laparoskopik ameliyatın ne olduğu günümüzde pek çok insanın öğrenmek için araştırdığı bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Laparoskopik veya "minimal invaziv" cerrahi, ameliyat yapmak için özel bir tekniktir. Geçmişte bu teknik jinekolojik cerrahi ve safra kesesi cerrahisinde yaygın olarak kullanılıyordu. Son on yılda bu ameliyat tekniğin kullanımı bağırsak cerrahisine kadar genişlemiş bulunmaktadır. Geleneksel “açık” cerrahide cerrah, karın içine girmek amacı ile tek bir kesi kullanmakla yetinmektedir. Laparoskopik cerrahide ise birkaç 0,5-1 cm'lik kesi kullanılmaktadır. Her insizyona da “port” adı verilmektedir. Her porta, trokar adı verilen boru şeklinde bir alet yerleştirilmektedir. İşlem sırasında trokarlardan özel aletler ve laparoskop olarak bilinen özel bir kamera geçirilir. İşlemin başlangıcında, cerraha çalışma ve görüntüleme alanı sağlamak için karın karbondioksit gazı ile şişirilir. Laparoskop, görüntüleri karın boşluğundan ameliyathanedeki yüksek çözünürlüklü video monitörlerine iletir. Ameliyat sırasında cerrah, karın bölgesinin ayrıntılı görüntülerini monitörden izler. Bu sistem, doktorun geleneksel cerrahi ile aynı işlemleri yapmasını ancak bunu daha küçük kesilerle gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Bazı durumlarda cerrah, eli sokacak kadar büyük özel bir port kullanmayı tercih edebilir. El portu kullanıldığında cerrahi tekniğe “el yardımlı” laparoskopi denir. El deliği için gereken kesi diğer laparoskopik kesilerden daha büyüktür, ancak genellikle geleneksel cerrahi için gereken kesiden daha küçüktür.

 Laparoskopik Mi Açık Ameliyat Mı Daha İyidir?

 Laparoskopik cerrahi, kolesistektomi, splenektomi ve özofagus cerrahisi için açık cerrahiden belirgin şekilde daha iyi yaşam kalitesi sonuçlarına sahiptir. Bununla birlikte, açık hernioplasti, laparoskopik onarımdan daha iyi olmasa da en az sağlık durumu sonuçlarına sahiptir.

 Laparoskopik Ameliyat Nasıl Yapılır?

Laparoskopi esnasında doktor, genellikle göbek deliğinizin yakınına, yaklaşık 1 ila 1,5 cm (0,4 ila 0,6 inç) arasında küçük bir kesim (kesi) açar. Kesiden bir tüp sokar ve karnınızı şişirmek amacı ile tüpün içerisinden karbondioksit gazı pompalar. Karnınızı şişirmek cerrahın organlarınızı daha net görmesini sağlar ve onlara çalışmak için daha fazla alan sağlar. Daha sonra bu tüpten bir laparoskop sokulur. Laparoskop, görüntüleri ameliyathanedeki bir televizyon monitörüne aktararak cerraha tüm alanı net bir şekilde görme imkanı verir. Laparoskopi, apandisitinizi çıkarmak gibi cerrahi bir tedaviyi gerçekleştirmek için kullanılıyorsa, karnınızda daha fazla insizyon yapılacaktır. Bu kesilerden küçük cerrahi aletler yerleştirilebilir ve cerrah laparoskoptan gelen görüntüyü kullanarak onları doğru yere yönlendirebilir. Aletler yerleştirildikten sonra gerekli tedaviyi gerçekleştirmek için kullanılabilir. İşlem sonrasında karnınızdan karbondioksit atılır, kesiler dikiş veya klipslerle kapatılır ve pansuman yapılır. Bir durumu teşhis etmek amacı ile laparoskopi kullanıldığı zaman, prosedür genellikle 30-60 dakika boyunca sürmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir