Veteriner Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekir?

Veteriner Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekir?
21.12.2022 21:04
Veterinerler, insan olmayan hayvanların tüm yaşamsal faaliyetleri hakkında uzmanlaşan ve yaptığı çalışmalarla insanlığa hizmet eden tıp mensubudur. Veteriner olmak için kaç yıl okumak gerekir, hangi bölüm okunmalı, hangi derslerin iyi olması lazım? Veteriner hekim klinik açma şartları nelerdir, yeşil reçete yazabilir mi, nerede çalışır? Ücretsiz veteriner var mı? Veterinerlikle alakalı merak edilenleri sizler için cevapladık.

Veterinerler, üniversitelerin veteriner fakültesi bölümünde 5 senelik bir eğitim görerek veteriner hekim diplomaları almaktadır. Veteriner hekimler, hayvanlar üzerindeki tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan kişilere denmektedir. Veteriner hekimler, insan olmayan hayvanların;

·        Üremelerinin engellenmesi ya da artırılması

·        Beslenme, hastalık ve yaralanmaları

·        Koruyucu hekimlik uygulamaları ile hastalıkları engelleyen

·        Hayvan hastalıklarını ve parazitleri kontrol altına alan

·        Araştırmalar ve uygulamalar yapan uzman kişilerdir.

Veteriner Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Veteriner olmak istiyorsanız, 5 yıllık bir lisans bölümü olan veterinerlik fakültesini başarı ile bitirmeniz gerekmektedir. Bu eğitimi tamamlayan öğrencilere veteriner hekim unvanı verilmektedir. Veterinerlik bölümü okumak için sadece hayvan sevmek yeterli değildir. Veterinerlik de tıp kadar zor bir bölümdür.

Veteriner Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Lazım?

Veteriner olmak istiyorsanız, bir üniversitede veterinerlik bölümünü kazanmanız gerekmektedir. Veterinerlik fakültesi, üniversite sınavında sayısal kısmından alım yapmaktadır. Yani bu bölümü kazanmak istiyorsanız; matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinizin çok iyi olması gerekmektedir. Ancak üniversite sınavında diğer derslerden de sorumlu olmakla beraber OBP puanınızın da sıralamanıza etkisi olacaktır.

Veteriner Nerede Çalışır?

5 senelik veterinerlik fakültesini başarıyla tamamlayan öğrenciler veteriner hekim unvanını almaktadır. Veteriner hekimler; hayır kuruluşlarında, veterinerlik fakültelerinde, araştırma laboratuvarlarında, hayvan yemi yapan kuruluşlarda, ilaç ve gıda firmalarında çalışabilirken tarımsal danışmanlık kuruluşlarında da çalışabilmektedir. Veteriner hekimler, %80,1 ile en rahat iş bulan meslek gruplarından bir tanesidir.

Ücretsiz Veteriner Var Mı?

Özel veteriner kliniklerinde birçok işlem oldukça pahalıdır. Durumu iyi olmayan ya da yüksek meblağlarda para ödemek istemeyen kişiler için belediye klinikleri de bulunmaktadır. Türkiye’nin çoğu şehrinde tamamen ücretsiz olarak hizmet veren belediye veterinerleri bulunmaktadır. Bu veterinerlikleri hem evcil hayvanlarınızı hem de sokak hayvanlarını götürerek ücretsiz hizmet alabilirsiniz.

Veteriner Hekim Klinik Açma Şartları Nelerdir?

Veteriner hekimler birçok alanda çalışabilmektedir. Ancak çoğu veteriner hekimin hayali kendi kliniğini açmaktadır. Veteriner kliniği açmak için gereken belgeler şunlardır;

·        Veteriner hekim diploması

·        Nüfus cüzdanı örneği

·        İkametgah

·        3 adet fotoğraf

·        Kliniğin bölümlerinin teknik resim kurallarına göre çizilmiş planı

·        Bölge Veteriner Hekimler Odasından alınmış kayıt belgesi ve mesleği yapabilmek için bir sakıncasının olmadığını gösteren belge

Veteriner Hekim Yeşil Reçete Yazabilir Mi?

Yeşil reçeteli ilaçlar, bağımlılık yapan ilaçları alabilmeniz için gereken reçete türüdür. Bu ilaçlar tedavi amaçlıdır ve doktor kontrolünde olmadan kullanılması son derece tehlikelidir. 2016 yılında yayımlanan Genelgeye göre; yeşil ya da kırmızı reçetede bulunan ilaçların veteriner hekim raporu ile karşılanmasının uygun olmadığını belirtmiştir. Yani veteriner hekimler yeşil reçete yazamamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir