Her meslek dalında olduğu gibi Mimarlık alanının da kendi içinde zorlukları var. İşinde ve mesleğinde başarılı olmak isteyenlerin kendilerine daimi olarak sordukları sorulardan biri de; kendimi nasıl geliştiririm sorusu.
Bu yüzden mutlaka müzeleri sık sık ziyaret edin. Mesleğiniz ile alakalı yeni gelişmeleri takip etmek açısından sürekli güncel literatür taraması yapın. Çizim yapmak başarılı bir mimar olmanın başında gelen özelliklerden biridir. Bu yüzden çizim yaparak düşünün, düşündükçe çizim yapın. Mimari tasarım yeteneğinizi geliştirmek açısından farklı farklı maket çalışmaları yapın. Alanınızda yapılan diğer projeleri ve işleri gözlemleyin ve mutlaka eleştirin. Mimari yazılımlar konusunda gelişime ve yenilenmeye açık olun. 2D ve 3D çizimler konusunda yenilikleri takip ederek, sürekli pratik yapın. İyi bir mimar olmak için edindiğiniz deneyim ve tecrübeleri diğer meslektaşlarınızla paylaşın. Bu adımları meslek hayatınızda uygulamak bir Mimar olarak kendinizi sürekli olarak geliştirmenizde yardımcı olduğunu göreceksiniz. İç mimarlık ve mimarlık olarak iki dala ayrılan mimarlık mesleği, her ne alanda olursa olsun büyük bir özen ister.
Bir Mimar Hangi Programları Bilmelidir?
Mimarların projelerini tamamlamada yardım alacakları belli bir takım programları bilmelerinde fayda var. Bu programları bilmek şart olup, mimarların teknik ve mimari çizimleri bilgisayar ortamında tamamlanmaktadır. Bir Mimarın bilmesi gereken teknik programlar şu biçimde sıralanabilir;
MS Office: Office programları sadece mimarların değil işlerini bilgisayar ortamında halletmek zorunda olan herkesin hakim olması gereken temel programlardan biridir. MS Office programları Mimarların projelerinin hazırlık ve tamamlama süreçlerinin büyük yardımcısıdır.
AutoCAD: İki ya da üç boyutlu çizim yapma şansı tanıyan teknik programlardan biri olan bu program mimarların bilgisayar ortamında hatasız çizim yapmaları için mutlaka ihtiyaçları olan teknik bir programdır.
3D Studio Max: Mimarlar tarafından üç boyutlu tasarımların hazırlanması için bilinmesi şart olan programlardan biri de 3D Studio Max programıdır.
ArchiCAD: Bir dizayn programı olan bu teknik program kusursuz bir tasarım için detaylı bir proje hazırlamaya olanak sağlıyor. Yaratıcı ve detaylı bir proje hazırlamak için kullanılan popüler programlardan biridir.
Ayrıca Mimarların bu teknik programlar dışında görselleştirme programlarına da hakim olmaları gerekiyor. Söz konusu görselleştirme programları ise; Photoshop programları, Illustrator gibi Adobe programlarıdır.
Çizim Yapamayan Mimar Olur Mu?
Mimarlık mesleği sürekli gelişime ve yenilenmeye açık olmayı gerektiren bir meslek alanıdır. Mimarlık mesleğini icra etmek bazı gereklilik ve yeterlilikleri de peşinden getiriyor. Bu gerekliliklerin başında da çizim yeteneği yer alıyor. Bir mimarın teknik çizim yeteneğinin olması mesleğini başarılı bir şekilde icra etmesi açısından son derece önemlidir. Teknik çizim konusunda bilgi sahibi olan bir Mimarın aynı zamanda bilgisayar ortamında çizim yapabilme yeteneğine de sahip olması gerekmektedir. Bir Mimar çizim konusunda kendisini sürekli geliştirmelidir. Sonuç olarak başarılı bir Mimarın çizim yeteneği olması şarttır.