Kpss İle Ne Olunur?

Kpss İle Ne Olunur?
22.11.2021 15:30
Kpss İle Ne Olunur? Kpss için ne gereklidir, kazandıktan sonra yapılacaklar, KPSS ile polis nasıl olunur sorularını sizler için yanıtladık.

Kpss ülkemiz kamu kurum ve kuruluşlarına çalışmak için memur gibi alanlarda alım yapılan seçme sınavıdır. Kpss puan türleri ve girilen sınavlar ile atanılacak kurum ve kuruluşlar da farklılık göstermektedir. Kpss B grubundan sınava giren bir aday, öncelikle Üniversitelerin 4 senelik eğitim veren herhangi bir bölümünden mezun adaylar olmalıdır. Kpss B grubu sınavına girerek mezuniyet alanınıza göre atanabileceğiz alanlar; Mühendislik, Mimarlık, Veterinerlik, Psikolog, Sosyolog, Hemşire, Ebe benzeri tüm lisans kadrolarıdır. Bunun dışında Kpss B grubu sınavı ile atanabileceğiniz bazı kurum ve kuruluşlar ise şu şekilde;

Gümrük Müsteşarlığı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü

Maliye Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü

Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu

Adalet Bakanlığı

Polislik

TSK(Sözleşmeli Subay, Astsubay)

Kpss A grubu sınavı ise alan yeterlilik sınavı olup, bu alanda sınava girecekler genellikle Hukuk, Mühendislik, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi gibi bölümlerin mezunlarından oluşmaktadır. Alımlar oldukça sınırlı olup günümüzde tüm lisans mezunlarının girebileceği şekilde yeniden düzenlenmiştir. Yani Kpss A grubu sınavına tüm lisans mezunları girebilir. Müfettiş, Uzman yardımcılığı gibi kadrolara yapılacak alımlar için aday olabilirler.

Kpss Ortaöğrenim sınavı ise, Üniversitelerin 2 senelik bölümlerinden mezun olan Önlisans seviyesine sahip adayların girdiği sınav türüdür. Bu alanda sınava girenler ise şu kurumlara ve alanlara başvurabiliyorlar;

Bekçilik

Hizmet Kadroları (aşçı, temizlik görevlisi, kalorifer görevlisi, kadro normları)

Belediyeler

Orman Koruma Memuru

Teknisyenlik

Memurluk

Laborant ve diğer sağlık alanları

Büro Yönetim

Zabıt Katipliği

İnfaz Koruma

Kpss İçin Ne Gereklidir?

Kpss ÖSYM tarafından yapılan ve kamu kurumlarına adayları puanlarına göre yerleştirmeyi amaçlayan bir sınav sistemidir. Devlet memuru olmak için pek çok kişi Kpss sınavına girerek şansını deniyor. Adayların şimdilerde en çok sorduğu sorulardan biri Kpss sınavı için nelerin gerektiği yönünde. Kişilerin devlet memuru olmak için Kamu Personeli Seçme Sınavının başvuru tarihlerini kaçırmamaları şarttır. Yalnızca bu sınava başvuran ve başvuruları geçerli sayılan adaylar sınavlara girebilirler. Bu sınava girmek için adayların çeşitli yeterliliklere de sahip olmaları gerekmektedir. Kişiler eğitim seviyeleri ve mezuniyet durumlarına göre girdikleri sınavdan pek çok farklı türde puan türü elde edebilirler. Yapılan tercihler de söz konusu puan türlerine göre elde edilmektedir. Ortaöğrenim, Ön lisans ve Lisans derecelerinden mezun herkes Kpss sınavına başvuruda bulunabilir.

Kişilerin Kpss sınavlarında sorumlu oldukları alanlar; Genel Kültür adı altında Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık, Güncel Bilgilerden oluşurken Genel Yetenek adı altında, Türkçe, Matematik, Geometriden oluşmaktadır. Sınava girecek ve atanmayı hayal eden adayların bu alanlarda gereken yeterliliği göstermeleri gerekmektedir.

Kpss Kazandıktan Sonra Yapılacaklar Nelerdir?

Kpss sınavında başarılı olup herhangi bir kuruma ataması yapılan biri için 2 ila 3 hafta içerisinde göreve başlama duyurusu yapılır. Göreve başlama tarihinden açıklandığı günden itibaren 2 gün içerisinde gerekli evrakların teslim süreci başlar. Bu evrakların önceden hazırlanmış olmasında fayda var. Kurumlara ataması yapılan kişilerden istenebilecek evraklar ise şu şekilde sıralanabilir;

Vesikalık Fotoğraf ( 2 Adet)

Diploma aslı ve Noter onaylı örneği

Adres Bildirimi

Görevi devamlı yapmaya engel bir durumun oluşmadığına dair rapor

Adli Sicil kaydı yazılı beyanı

Diplomanın henüz düzenlenmediği durumlarda E-Devlet üzerinden alınacak mezun belgesi

Mal bildirim beyannamesi

Kpss sonuç belgesinin internet çıktısı

Kpss İle Polis Nasıl Olunur?

Polis Akademisi Polislik için alımlarını POMEM, PMYO, PAEM olarak üç şekilde yapıyor. POMEM alımlarını ön lisans ve lisans mezunları arasından Kpss sınavı aracılığıyla yapıyor. Ön lisans ve lisans derecelerinden mezun olanlar Kpss aracılığıyla POMEM’e başvurabiliyor, ayrıca Komiser olmak isteyen adaylar lisans derecesine sahip olmak şartıyla  Kpss sınavı ile PAEM’e başvuruda bulunabiliyorlar. Kpss puan türlerinden P3 ile alım yapan POMEM için ön lisans mezunlarının en az 65, lisans mezunlarının en az 60 puan almaları gerekiyor. Eğitim süreleri 6 ay sürüyor. Yaş şartı ise erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmayı kapsıyor. Tüm şartları sağlayıp 6 aylık eğitim sürecini tamamlayanlar Polis Okulundan Polis Memuru olarak mezun oluyorlar.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir