KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) üç gruba ayrılır. Bunlar ortaöğretim, ön lisans ve lisanstır. İlk olarak tercih hakkı olan kişi veya kişilerin tercih edecekleri şehir veya şehirleri çok dikkatli seçmeleri gerekmektedir. Yanlış tercih sonucu istemediğiniz bir şehirde uzun yıllar görev yapmak zorunda kalabilirsiniz. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda geçerli notu aldınız tercih hakkınız açıldı ve tercihi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız uzman kişilerden yardım almanızda veya dershane, etüt vb. gibi yerlerde sınava hazırlandıysanız oradaki hocalarınızdan gerekli yardımları ve tavsiyeleri alabilirsiniz. Kamu Personeli Seçme Sınavı ortaöğretim ve ön lisans mezunu olan kişiler sınava iki yılda bir girmektedir. Lisans mezunları ise her yıl tek yıllarda alınmaktadır.
KPSS Tercih Sıralaması Önemli Mi?
Tercih sıralaması istediğiniz yere gitmeniz için çok önemlidir. Tercih sıralaması bir kişiyi geçmek için önem arz etmemektedir. Kişilerin yerleştirmelerinde tercih sıraları ve puanlarına bakılarak kadroya ya da farklı pozisyonlara konulurlar. Bunlara bakacak olursak tercih sıralamanız sizin için çok önemlidir. Tercih yaparken gitmek istemeyeceğiniz şehirleri tercih listenize eklememenizde fayda vardır. Tercihler açıklandıktan sonra istemeyeceğiniz bir şehirde zorunlu görev hizmeti olarak uzun yıllar görev alabilirsiniz. Kamu Personeli Seçme Sınavında tercih sıralamanız çok önemli olmayabilir. Kamu Personeli Seçme Sınavının hazırladığı sistem sayesinde en yüksek puan alan kişilerden başlayarak en düşüğe doğru yerleştirme yapmaktadır. Bundan örnek verecek olursak ilk sıradaki tercihiniz İstanbul ve Kamu Personeli Seçme Sınavından aldığınız puan ise 85.22, sizden başkaları da sınava katıldığı için o kişide tercihinin ilk ili İstanbul ve o şahsın puanı ise 86.05 ile İstanbul’a sizden önce atanacaktır.
KPSS Tercih Yapmazsak Ne Olur?
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) giren kişiler sınavdan sonra tercih yapmayarak 2 yıl boyunca tercih yapma hakkına sahiptirler. Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunları tercih döneminde tercih yapmayarak puanları silinmeyecek ve tekrar tercih hakkı doğduğu zaman tekrar tercih yapabileceklerdir. Kamu Personeli Seçme Sınavına girmek isteyen ve hala okuyor ise sınavdan önce o yıl hangi ayda mezun olacağını öğrenmeli ve ondan sonra sınava girmesi daha iyi olabilmektedir. Kişinin tercihler yerleri açıklanmadan mezun olabilecekse mezun olmadan önce girebilmektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavına girdiniz ve puanınızın ne zaman yanacağını bilmiyorsanız örnek ile gösterelim.
Örneğin 2021 yılında KPSS sınavına girdiniz o yıl güzelde bir puan aldınız ama tercih yapmak istemediniz, sınava girdiğiniz yılın üzerine iki yıl daha ekleyerek en son tercih zamanınızı öğrenebilirsiniz. 2021 yılında sınava girmiş biri 2023 yılına kadar tercih yapabilmektedir.
KPSS Tercih Onaylandıktan Sonra Değiştirilebilir Mi?
Kamu Personeli Seçme Sınavına girip iyi bir puan aldıktan sonra tercih işlemlerini halletmeniz gerekmektedir. KPSS tercihinde yanlış tercih yaptığınızın tercih süresi bitmeden önce farkına vardığınızda tercihlerinizde değişimler yapabilmektesiniz. Tercih süresi bittiği takdirde tercihlerinizi kesinlikle değiştiremezsiniz. Tercih süresince tercihinde değişiklik yapmak isteyenler bu işlemi sistemden yapacaklar ve tercihlerinin hepsini iptal edemezler. Kesinlikle ve kesinlikle tercih süresi bittikten sonra tercih yapılan şehirlerde değişiklik olmayacaktır. Tercihlerinizi sisteme göndermeden önce kesinlikle size uygun olup olmadığına dikkat etmenizde fayda vardır.