Kolbastı Nasıl Oynanır?

Kolbastı Nasıl Oynanır?
04.12.2021 23:00
Yöresel oyunların en sevilenlerinden biri de kolbastıdır. İlk çıktığı günden bugüne hızla yayılan bu dans türü her yörede ilgi ile karşılanmıştır. Pek çok kişi kolbastı öğrenmek için kursları ve kolbastı hakkında daha çok bilgi almak için araştırmalar yapmaktadır. Kolbastının ortaya çıkışı nasıldır, nerenin oyunudur, ne kadar sürede öğrenilir, kursları fiyatı ne kadar konularını sizler için derledik.

En sevilen ve hemen hemen pek çok yörede oynanan oyunlardan birisi de kolbastıdır. Kolbastı oyunu bir rivayete göre ağaların yaşadığı zamanda oynanmaya başlamıştır. 1930’lu yılların simgesi olarak bilinen kolbastı, Arafilboyu Boztepe ve Değirmendere’de yer alan mağaralarda oynanırdı. Mağaralarda ağalar bu oyunun müziği Nejat Buhara tarafından yapılmıştır. Müzik Trabzon’da derlenmiştir ve müzik repertuvarına geçmiştir. Trabzon yöresi ezgisi olarak bilinen kolbastı oyunu Trabzon’da kolbastı ya da optek, Giresun’da ise metelik olarak oynanır. Halen daha düğünlerde, ya da eğlencelerde kolbastı olarak oynanmaya devam eden oyun, Anadolu yörelerinde kol oyunu olarak oynanır. Kolbastı oyununun nasıl oynanması gerektiği merak edilmektedir. Kolbastı oyunu çok hızlı ve enerjik bir şekilde oynanan bir oyundur. Kolbastı oyununda figürler ve adımlar, diğer yöresel oyunlara göre çok farklıdır. Mesela yüzme hareketi, kürek sporu hareketi, olta atma, ağ atma hareketi ve olta ile balık tutma gibi hareketler vardır. Çok değişik, çok özgün ve çok eğlenceli bir oyun olan kolbastı ile ilgili merak edilen diğer soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kolbastının Ortaya Çıkışı Nasıldır?

Özellikle Trabzon ve Giresun’da oynanan ve Karadeniz yöresel oyunları arasında yer alan kolbastı çok merak edilmektedir. Kolbastının nasıl oynandığı, hangi figürlerin yapıldığı ve ne şekilde oynandığı çok ilgi uyandırmaktadır. Ayrıca kolbastı oyununun nasıl ortaya çıktığı ve nasıl meşhur olduğu da merak uyandıran sorulardandır. Kolbastı oyunu 1930’lu yıllarda ortaya çıkmıştır. O dönemde Değirmendere, Boztepe ve Arafilboyu’nda bulunan mağaralarda, ağalar kendi kendilerine eğlence günleri düzenler ve oynardı. Kolluk kuvvetleri zaman zaman bu mağaralara baskın yaparken, ağaların gözcüleri, ağalara saklanmaları için işaretler verirmiş. Ağalar kolluk kuvvetlerinin geldiğini haber alır almaz müziğin sesini kısar ve oyunu bırakırlarmış. Kolluk kuvvetleri, oyunu bastı diye kendi aralarında konuşurken, oyunun adı kolbastı olarak kalmış.

Kolbastı Nerenin Oyunudur?

Çok eskiden 1930’lu yıllarda ortaya çıkan kolbastı oyununun hangi yörenin olduğu merak konusudur. Kolbastı oyununun Giresun ve Trabzon’ da ortaya çıktığı söylenmektedir. Bazı kesim Giresun’un oyunu olduğunu savunurken, bazı kesim de Trabzon’un oyunu olduğunu savunur. Kolbastı oyunun gerçekte hangi yöreye ait olduğunu araştırılmıştır. Yapılan araştırmalara göre kolbastı oyununun müziğinin Giresun yöresine ait olduğu öğrenilmiştir. Kolbastı oyununda söylenen ‘ Dereboyu kavaklar’ ve ‘Sokakbaşı meyhaneleri’ türküleri aslında Giresun yöresine aittir. Ancak en çok Trabzon yöresinde oynanan bir oyun olduğu için Trabzon yöresine ait olduğu sanılmaktadır.

Kolbastı Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Kolbastı, çok uzun zaman önce Boztepe, Değirmendere ve Arafilboyu’nda ortaya çıkmıştır. O zamanlar köylerde ağalar yaşarmış. Ağalar kendi aralarında eğlence düzenler ve değişik figürler sergileyerek oyunlar oynarlarmış. Ağalar mağaranın içinde böyle müzik dinleyip, oyun oynarken kapılarda da muhakkak ağaların gözcüleri olurmuş. Bu gözcüler, mağaranın dışını kontrol eder ve kolluk kuvvetlerinin gelip gelmediğini haber vermek için görevlendirilirlermiş. Böylece kolluk kuvvetleri geldi, kolluk kuvvetleri bastı derken kolbastı fikri ortaya atılmış. Çok eğlenceli bir oyun olan kolbastı oyunu yaklaşık olarak 2-3 haftada öğrenilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir