Kızamıkçık Nedir?

Kızamıkçık Nedir?
01.08.2022 14:18
Kızamıkçık nedir, kızamıkçık ve kızamık arasındaki fark, kızamıkçık geçici midir, kızamıkçık tedavisi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kızamıkçık, çoğunlukla çocukluk sürecinde görünen bulaşıcı bir rahatsızlık türüdür. Ciltte kızarıklık, kırmızı lekeler ile ateş tarzı semptomlarla kendini gösterebilen kızamıkçık, rubella isimli virüsün enfeksiyonu sayesinde ortaya çıkar. Çocuklarda çoğunlukla hafif şiddette seyreden, cilt döküntülerinin yanında soğuk algınlığına benzer boğaz ağrısı ile burun akıntısı tarzı belirtilere sebep olan kızamıkçık yetişkinlik sürecinde görüldüğünde daha önemli boyutta seyreder. Hamilelik sürecinde özellikle de erken dönemlerde görüldüğünde konjenital kızamıkçık olarak isimlendirilen sendroma yol açar. Bulaşıcılığı fazlaca yüksek olan bu rahatsızlık çocuklar aracılığıyla çok rahat bir biçimde yayılabilir. Bu sebeple çocuklarda ya da yetişkinlerde kızamığın deride yol açtığı lezyonların fark edilmesi beraber sağlık kuruluşlarına başvurulmalı ve ardından muayeneden geçilmelidir.

Kızamıkçık ve Kızamık Arasındaki Fark?

Kızamıkçık bütün dünyada gözlemlenen bir enfeksiyon olmakla beraber kızamık ile benzer özellikler gösterebilir. Mevsimsel bir seyir göstermekte olan ılıman iklimlerde, düzenli şekilde ilkbahar aylarında artış sağlar. Başta kızamık olmak üstüne diğer döküntülü rahatsızlıklarıyla karışabilir.

Kızamıkçık Geçici midir?

Kızamıkçık kırmızı döküntüler sayesinde kendini gösteren bulaşıcı bir viral enfeksiyon rahatsızlığıdır. Çocukluk döneminde çok fazla görülür ve benzer rahatsızlıklar gibi aşıyla engellenebilir. Vücuttaki döküntüler ile  ateş gibi belirtilerle kızamık rahatsızlğı benzese de şikâyetler daha kolaydır ve 4-5 gün içinde kendiliğinden geçecektir.

Kızamıkçık Tedavisi?

Kızamıkçık viral bir rahatsızlık türü olduğundan antibiyotik tedavilerine yanıt göstermez. Çoğu vakit, özellikle de çocuklarda hastalık hafif şekilde geçer ve herhangi bir medikal tedaviye ihtiyaç kalmaz. Hastalara çoğunlukla istirahat tavsiye edilir. Bu olay hem iyileşmeyi hızlandırır hem de hasta insanın izole kalıp virüsü diğer kişilere bulaştırmasını önler. Kızamıkçık hastalarında bazı olaylarda yüksek ateş gözlemlenir. Böyle olaylarda hekimler aracılığıyla ateş düşürücü ilaçlar reçete edilebilir. İlave olarak asetaminofen ya da ibuprofen tarzı ağrı kesicilerle baş ağrısı, kas ağrıları tarzı ağrılar hafifletilebilir. Gebe kadınlarda kızamıkçık enfeksiyonunun görünmesi durumunda hiperimmün globulin ismi verilen virüse karşı savaşan antikorlarla tedavi uygulanabilir. Hamile olan kişi kızamıkçık rahatsızlığına yakalandığını düşünen kişiler bir an evvel sağlık kuruluşlarına başvurması lazımdır. 1960'lı senelerde kızamıkçık rahatsızlığı fazla yaygın görülürken 2000'li senelerden bu zamana birçok ülkede kızamıkçık aşısı rutin aşı programı içine alınmış, böylece rahatsızlığın görülme çoğunluğu önemli miktarda azaltılmıştır. Rahatsızlıktan korunabilmek için bütün bireyler kızamıkçık aşısı yapması, ebeveynler çocuklarının aşı takvimlerinde yer almakta bütün aşılarını vaktinde yaptırmaya özen göstermelidir. Çocukluk sürecinde kızamıkçık aşısı, iki doz biçiminde uygulanır. Bunlardan ilki 12-15 aylar aralığında, ikincisi ise 4-6 yaş aralığında yapılır. Kızamıkçık rahatsızlığı yaygın şekilde görüldüğü bir ülkeye seyahat eden bebeklere bu seyahatten en az altı ay evvel aşı yapılması lazımdır. Doğurganlık dönemindeki kadınlarda mümkünse evlilik evvel kızamıkçık aşısı yapmak gerekir, evli kadınlarda ise daha evvelden aşı yaptırılmadı ise hamile kalmadan en az bir ay evvel kızamıkçık aşısının yaptırıldığından emin olmak gerekir. Rahatsızlığı geçirip geçirmediğinden ya da aşıyı yaptırdığından emin olmayan insanlar sağlık kuruluşlarında yapılacak basit bir kan testi neticesinde kızamıkçığa karşı koruyuculuğu öğrenilebilir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir