Fareden Kuduz Bulaşır Mı?

Fareden Kuduz Bulaşır Mı?
08.11.2022 21:24
Kuduz bir hayvanın ısırığı, kuduzun açık ara en yaygın bulaşma nedeni olarak bilinmektedir. Fareden kuduz bulaşır mı? Fare ısırdığında kuduz aşısı yapılır mı, fare yiyen kedi kuduz olur mu? Gripken kuduz aşısı yapılır mı? Gebelere kuduz aşısı yapılır mı? Kuduz hastaları neden sudan korkar? Kuduz hangi hayvanlardan bulaşır? İşte tüm detaylar...

Kuduz virüsü çoğu şekilde köpek, kedi, eşek gibi evcil hayvanlara geçerek bunlar arasında da varlığını sürdürebildiği bilinmektedir. Yılan, kertenkele gibi soğukkanlı hayvanlar ise kuduz virüsünü taşımamaktadırlar. Kuşlar, tavuklar, fareler, hamsterler ve tavşanlar tarafından gerçekleşen ısırmalar kuduz riski taşımamaktadır. Bu sebeple fareden kuduz geçer mi sorusuna cevap olumsuz şekilde olacaktır.

Fare Isırdığında Kuduz Aşısı Yapılır Mı?

Fare, sincap, hamster, kobay, gerbil, tavşan gibi kemirgen ısırıklarında profilaksi-aşılama yapıldığı bilinmektedir.

Farenin bireyi ya da bir hayvanı ısırdığında kuduz aşısı yaptırmaya gerek bulunmamaktadır.

Fare Yiyen Kedi Kuduz Olur Mu?

Ev sahibi kedisini mutlu ettiğinde sahibine teşekkür etmek için dışarda bir fare yakalayıp eve getirmesi olağan bir durumdur. Bu fareyi getirdiğinde onu sahibinin görebileceği bir yere bırakabilmektedir.

Bilinenin aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı olmamaktadırlar ve bu hayvanlar tarafından ısırılma herhangi bir risk ya da probleme sebep olmayacaktır.

Gripken Kuduz Aşısı Yapılır Mı?

Belirtileri olarak hafif seyreden ateşli veya ateşsiz hastalıklar, antibiyotik kullanmak veya hastalığın iyileşme döneminde olunması herhangi bir aşılanmaya engel olmayacaktır. Lakin orta-ağır derecede hastalık halinde veya aşının içeriğine karşı ciddi bir alerjik reaksiyon gelişmişse ve gelişmesi mümkün ise aşı uygulamasının yapılmaması gerekir.

Gebelere Kuduz Aşısı Yapılır Mı?

Anne adaylarının gebelik döneminde şüpheli hayvanlarla temas kurması durumu söz konusu ise kuduz aşısı yapılması gerekmektedir. Kuduz aşısının gebelik döneminde herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Hamilelik döneminde kuduz bulaşma riski, gebeliğin bulunmadığı dönemlerde bulaşma riski ile aynı derecedir. Hamile olunması risk bakımından bir farklılık sağlamayacaktır. Kuduz hastalığının meydana getirdiği mikrop insanlara çakal, kurt, kokarca, sırtlan, yarasa ve ayı dahil olmak üzere tüm memeli hayvanlardan bulaşabildiği bilinmektedir.

Kuduz Hastaları Neden Sudan Korkar?

Kuduz hastalığının meydana getirdiği virüste saldırganlık, hiperaktivite ve hidrofobi (su korkusu) bilinen semptomlar arasında yer almaktadır. Kuduz virüsü beyni ve tükürük bezlerini hedef almaktadır.

Tüm bilinen virüsler gibi, kuduz da daha fazla virüs yapmak için konakçının hücrelerini kullanmaktadır. Söz konusu hastalığın ilk aşamalarındaki semptomlar ateş, titreme ve yorgunluk dahil olmak üzere grip benzeri olabilmektedir. Bu süreçte virüs beyne ulaşır ve bu aşamaya gelindiğinde beyne zarar vermeye başlamaktadır.

Hidrofobi olarak adlandırılan su korkusu sadece suyu değil, sıvıları yutmadaki aşırı ağrı korkusundan geldiği bilinmektedir. Düşünüldüğünde ağzın tükürükle dolu olması virüse daha saldırgan olma şansı verecektir. Virüs yakalandığı kişinin tükürüğü yutması yerine çevresine yayması için harekete geçtiği bilinmektedir. Bundan dolayı kuduz, dolaylı olarak hidrofobiye neden olabilir ve su da dahil olmak üzere herhangi bir şeyi yutma korkusuna sebebiyet verebilmektedir.

Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?

En çok bilinenler arasında kuduza yakalanma ve bulaştırma ihtimali en yüksek olan hayvanlar köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar da bulunmaktadır. Genellikle kedi ve köpek hayvanları kuduz denildiğinde ilk akla gelen hayvanlar arasında yer almaktadır. Sokak hayvanları bu hastalık için daha baş çekse de evcilleştirilmiş ve ev ortamında yaşayan hayvanlar içinde bu hastalığa yakalanabilme ihtimalleri bulunmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir