Kızamıkçık Belirtileri Nelerdir?

Kızamıkçık Belirtileri Nelerdir?
01.08.2022 14:23
Kızamıkçık belirtileri nelerdir, kızamıkçık geçiren tekrar geçirir mi, kızamıkçık döküntüleri nasıl olur sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kızamıkçık, çoğunlukla çocukluk döneminde görünen bir rahatsızlıktır ve çoğunlukla çocuklarda fazla ciddi komplikasyonlara sebep olmaz. Bazı çocuklarda rahatsızlık herhangi bir semptom görülmeksizin dahi geçebilir. Kızamık enfeksiyonunun en temel belirtilerinden biri, pembe ya da kırmızı renkli benekli döküntüler olacaktır. Bu tip deri lezyonları rahatsızlarda çoğunlukla ilk önce yüz ve etrafında başlar, daha sonrasında vücudun diğer kısımlarına de yayılır. Döküntüler ortalama 3 gün devam eder. Bu sebeple kızamıkçık rahatsızlığı bazı yerlerde üç günlük kızamık rahatsızlığı olarak da tanınır. Yetişkinlerde ve çocuklarda kızamıkçık rahatsızlığı esnasında görülen yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir;

·        Kulak arkası ve boyunda lenf bezlerinin şişmesi

·        Öksürük

·        Kas Ağrısı

·        Gözlerde şişlik ve kızarıklık (konjonktivit)

·        Hafif Ağrı

·        Burun Akıntısı

·        Baş Ağrısı

Kızamıkçık rahatsızlığının en tehlikeli olduğu grupta anne karnındaki bebekler yer almaktadır. Hamile bir kadın gebeliği esnasında kızamıkçık hastalığına yakalandığında rahatsızlık bebeğe de geçer. Enfekte olan bebek, konjenital kızamıkçık sendromu isimli tablo gelişir. Bu olay bebekte kalp sorunlarına, sağırlık, katarakt, zihinsel fonksiyonlarda gerilik olmasına, karaciğer ve dalak hasar almasına, tiroit sorunlarına ve şeker hastalığı gibi komplikasyonlara yol açar. Konjenital kızamıkçık sendromunun görüldüğü hamilelikler düşükle sonuçlanabilir ya da doğum ardından bebek ölümü yaşanabilir. Bu olaydan korunabilmek için gebelik planı yapan bütün bireyler kızamıkçık aşısı yapması gerekir.

Kızamıkçık Geçiren Tekrar Geçirir mi?

Kızamıkçık antikoruna sahip olunup olunmadığının basit bir testle anlaşılır. Testlerde kanda ve lenf sıvısında yer alan IgM antikorunun pozitif çıkması rahatsızlığın yakın vakitlerde geçirildiğinin göstergesidir. Hamilelikte 5 aydan küçükse ne yazık ki böyle olaylarda sakatlık riski fazla olur. IgM antikoru negatif, IgG antikoru pozitifse rahatsızlık çok eskiden geçirilmiştir ve bu durumda korkulacak bir durum olmaz. Bazı kadınlara yapılan kan testlerinde ise antikor seviyelerin çok az olması  görülebilir. Bu rahatsızlığın geçirildiği fakat yeniden enfeksiyon oluşabileceği manasına gelir. Tekrar enfeksiyon da gebeliğin ilk dönemlerinde risk teşkil edeceğinden bu tip hastalara hamilelik öncesi aşı tavsiye edilmektedir.

Kızamıkçık Döküntüleri Nasıl Olur?

Kızamıkçık, çoğunlukla çocukluk döneminde görünen bir rahatsızlıktır ve çoğunlukla çocuklarda fazla ciddi komplikasyonlara sebep olmaz. Bazı çocuklarda rahatsızlık herhangi bir semptom görülmeksizin dahi geçebilir. Kızamık enfeksiyonunun en temel belirtilerinden biri, pembe ya da kırmızı renkli benekli döküntüler olacaktır. Bu tip deri lezyonları rahatsızlarda çoğunlukla ilk önce yüz ve etrafında başlar, daha sonrasında vücudun diğer kısımlarına de yayılır. Döküntüler ortalama 3 gün devam eder. Bu sebeple kızamıkçık rahatsızlığı bazı yerlerde üç günlük kızamık rahatsızlığı olarak da tanınır.  Yüz ve saçlı deride başlamış olan, daha sonrasında gövde ve bacaklara kadar inen döküntüler ile beraber kulak arkası ve ensede lenf bezlerinde  şişme, hafif ateş ya da huzursuzluk görülür.

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir