Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?
19.08.2022 17:49
Mantar, bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Peki mantar hastalığı nasıl geçer, mantar hastalığını azdıran yiyecekler nelerdir, hamilelikte mantar hastalığı bebeğe zarar verir mi? İşte bu soruların yanıtlarına yazımızda sizler için yer verdik.

Mantar hastalığına sahip olan kişiler mantar hastalığının nasıl geçeceği konusunu merak edip araştırmaktadırlar. Enfeksiyonun bulunduğu bölgeye ve şiddetine göre mantar tedavisi doktor tarafından kişiye özel yapılır. Antifungal ilaçlar anüsteki mantarları veya vücudun çeşitli yerlerinde cilt yüzeyinde bulunan birçok mantar türünü tedavi etmek için kullanılır.Ağızdan alınacak tabletler şeklinde gelir. Mantar tedavisine başlamadan önce doktor, söz konusu semptomların bir mantardan kaynaklandığını doğrulamalıdır. Ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Kadınlarda çok sık görülen vajinal kandidiyazın tedavi seçenekleri arasında vulvaya uygulanan mantar önleyici kremler, ağızdan alınan ilaçlar ve vajinaya yerleştirilen fitiller yer alır. Dil mantarı, hafif enfeksiyonlar için düşük doz florürlü diş macunu ve şiddetli enfeksiyonlar için antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Ayrıca mantar enfeksiyonu olan bazı kişilerde hastalığın tekrarlaması olabilir. Bu tür dirençli enfeksiyonlar, uzun süreli antifungal tedavi gerektirebilir. Hastalığın tekrarını önlemek için kişisel hijyen ve kıyafet seçimi gibi hususlara dikkat etmek çok önemlidir. Mantar hastalıklarının nasıl bulaştığı sorusunu cevaplamak için mantar enfeksiyonu olan bir kişiyle temas veya bu kişinin kullandığı ortak alanları kullanmanın ana bulaşma yolu olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle bu konulara çok dikkat etmelisiniz.

 Mantar Hastalığını Azdıran Yiyecekler Nelerdir?

 Mantar hastalığını azdıran yiyeceklerin neler olduğu insanları meraklandıran bir konu haline gelmiştir. Şeker, beyaz un, hormonlu gıdalar, klorlu su içmek, alkol alımı, yağsız beslenme, antibiyotikler, antasitler, mide ülseri ve reflü ilaçları, oral kontraseptifler, tedavide kortizon kullanımı, bağırsak parazit enfeksiyonları, ağır metallerin yutulması veya ağır metalleri içeren diş prosedürleri, yararlı bakterilerde azalmaya, zayıf bağışıklığa ve bağırsakta Candida popülasyonlarının patlamasına yol açar. Tedavi sırasında şeker, glüten ve lektinlerden kaçınılmalıdır. Şekerleme, laktoz, süt ürünleri, fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler mayayı besledikleri için öncelikle diyetinizden çıkarılmalıdır. Gluten ve lektin içeren tahılların (arpa, pirinç, buğday, bulgur, makarna, işlenmiş gıdalar) da glisemik indeksleri yüksek olduğundan Candida'yı şeker gibi  besler ve  şeker gibi hücrelerde insülin direnci oluşturur, bu da  hipoglisemi  gibi sorunlara yol açar. Candidalı kişilerde de sızıntılı bağırsak sendromu olur, bu nedenle tahıl grubu bu durumu daha da kolaylaştırır. Tahıl grubu iltihabı artıran bir besin grubudur.

 Hamilelikte Mantar Hastalığı Bebeğe Zarar Verir Mi?

 Hamilelikte mantar hastalığının bebeğe zarar verip vermediği ebeveyn adaylarını endişeye düşüren bir konu haline gelmiştir. Hamilelik sırasında bir mantar enfeksiyonunun bebeğinize zarar vermesi veya enfekte etmesi olası değildir. Bu durum sizi sadece rahatsız edecek veya endişelendirecektir. Sadece doğum kanalından geçen ve vajinal mantar enfeksiyonu bebeklerde pamukçuk geliştirebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir