Hepatit B Genetik Mi?

Hepatit B Genetik Mi?
03.06.2022 14:05
Hepatit B, dünyada en sık görülen karaciğer enfeksiyonuna verilen isimdir. Buna sebep olan HBV, yani hepatit B virüsü sebebi ile bu şekilde anılan bu hastalık genetik midir? Hepatit B ne virüsüdür, halk arasında ne olarak anılır? Tedavisi için kullanılan hepatit B ilaçları nelerdir?

Günümüzde önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklar arasında sayılan hepatit B, birçok farklı sebepten bulaşabilir. Bulaşma yollarına aşağıdakiler örnek verilebilir:

-         Korunmasız cinsel ilişkiye girmek,

-         Steril olmayan iğnelerin kullanımı,

-         Uyuşturucu ilaçların kullanımı,

-         Tıbbi cihazların ortak kullanımı.

Yukarıdaki bulaşma yollarının yanında bazı kişiler hepatit B virüsünün; ortak kap kullanımı, ortak tuvaletlerin kullanılması, ortak havuzlar, öpüşmek, öksürmek gibi yollar ile de bulaştığını sanmaktadır. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü hepatit B virüsü yalnızca kan ve enfekte vücut sıvıları yolu ile bulaşmaktadır.

Hepatit B virüsünün sebep olduğu bu hastalığın genetik olduğuna dair de bir yanılgı bulunmaktadır. Hepatit B genetik bir hastalık değildir. Bunun bu şekilde düşünülmesinin asıl sebebi, hamilelik sürecinde anneden bebeğe hepatit B’nin geçebilmesidir. Fakat buradaki durum genetik bir olgu değil, bulaşma durumudur. Ayrıca hane içinde de benzer şekilde yanlışlıkla kana maruz kalma gibi bilinen bulaş yollarından ötürü birkaç nesil birden hepatit B olabilir.

Hepatit B Ne Virüsüdür?

Hepatit B virüsü, direkt olarak karaciğeri etkileyen bir virüstür. Vücuda giriş yaptıktan sonra sadece karaciğer hücrelerine yerleşir ve içinde bulundurduğu proteinleri yerleştiği sağlık hücrelerine bırakır. Bu şekilde de bağışıklık sisteminin bu protein moleküllerine saldırmasını sağlamış olur. Bu süreç sonunda karaciğer hücreleri giderek hasar görür ve hastalık ilerler.

Karaciğer enzimlerinin olağandışı şekilde yükselmesine yol açan hepatit B virüsünü alan kişilerin büyük bir çoğunluğu, aslında herhangi bir belirti vermeden yaşamlarını sürdürebilmektedir. Açıklanan verilere göre; dünya üzerinde yaklaşık 2 milyar kişinin enfekte olduğu belirtilmektedir. Bu da dünya üzerinde neredeyse her 3 kişiden birisinin hepatit B virüsünü taşıdığı anlamına gelmektedir. 2 milyar kişiden 257 milyonu, kronik bir şekilde bu virüs ile mücadele etmektedir ve aynı zamanda bir yılda yaklaşık 700.000 kişi bu virüse bağlı yaşamını yitirmektedir.

Virüse maruz kalan kişilerin çoğunluğunun özellikle Güney Avrupa, Doğu ve Uzak Doğu’da olduğu bilinmektedir. Hepatit B virüsü Batı ülkelerinde nispeten daha az görülmekte iken ülkemizde bu durum orta dereceli riskli şekilde ele alınmaktadır.

Hepatit B Halk Arasındaki Adı Nedir?

Hepatit B virüsünün yol açtığı hastalık halk arasında sarılık olarak da bilinmektedir. Sarılık aslında daha farklı sebeplerle ortaya çıkabiliyor olsa da bu isim ile yerleşmiştir.

Hepatit B İlaçları Nelerdir?

Hepatit B’den korunmak geliştirilen aşılar sayesinde mümkündür. Öte yandan ABD FDA onaylı 6 adet de antiviral tedavi ilacı bulunmaktadır. Fakat bu altısından yalnızca üçü önerilir. Bunlar:

-         Tenofovir Disoproksil (vireal / TDF)

-         Tenofovir Alafenamid (Vemlidy / TAF)

-         Entekavir (Baraclude)


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir