''Ben kitap yazıyorum'' sözü karşımızdaki birçok kişiyi etkileyen bir ifadedir. Ancak yazdığımız kitabı eline alan kişiler olumsuz yönde eleştiri yaptıklarında bu etki ortadan kaybolmaktadır. Günümüzde kalemi eline alan herkes kendini yazar olarak tanımlamaktadır. Yazar olmak, kitap yazmak ve belirli bir kitleye seslenmek kolay bir iş değildir. Kitap yazmak ile ilgisi ve bilgisi olmayan kişiler sektörde fazla tutunamaz.
Bilgisizce girdikleri yoldan elleri boş dönmek zorunda kalırlar. Kitap yazmak zor ve uğraştırıcı bir iştir. Büyük emek ve özen gerektirmektedir. Kitap yazmaya yeni başlayanlara ya da kitap yazma düşüncesi içinde olan kişilere bazı püf noktaları belirtmek iyi olacaktır.
Kitap yazmak isteyen kişiler öncelikle amaçlarını belirlemelidir. Niçin yazdıklarını ve gerçekten yazmak isteyip istemediklerini güzel bir şekilde düşünmeleri gerekmektedir. Kitap yazmaya başlamadan önce mutlaka bir konu seçilmelidir. Siyasal, macera, varoluşsal ya da sizi neyin en iyi ifade ettiğini düşünüyorsanız o konu hakkında yazmaya başlamalısınız. Belirsizlikle adım atmanız yolunuzdan çabuk dönmenize neden olacaktır. Yolunuzun uzun olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Karakterleriniz fantastik dahi olsa onların gerçek hayatla ilgisi olmasını sağlayın. Yani her karakter üzülebilir, sevinebilir diye düşünmeniz doğru olacaktır. Çünkü duygu yüklü ve duyguyu karşısındakine geçiren kitaplar her zaman daha fazla okunan türler olur. Konunuz her ne olursa olsun iyi ve sık bir araştırma yapmanız gereklidir. Böylece etkileyici ve daha doğru anlatımla yazılarınızı ortaya çıkarırsınız. İnsanları ve çevrenizi daha fazla, detaylı gözlemleyin. Çünkü kitaplarınız ütopik olsa da insanlarla ya da çevredeki öğelerle kaplı olacak. Bu nedenle iyi bir gözlemci olarak yaşamı var eden şeyleri fark etmelisiniz. Farklı insanlarla tanışın ve onlardan hikayeler dinleyin. Kişilerin başından geçen farklı olayları hayalinizde canlandırın. Öğrendiklerinizi, dinlediklerinizi ve yazdıklarınızı düzenli bir şekilde aktarın. Olay bütünlüğüne ve akıcılığa önem verin. Sayfalar dolusu yazılar yazmadan önce taslak metinler oluşturun. En önemli nokta ise; kendinize güvenin.
Kitap Nasıl Yazılır?
Kitap yazma bir meslek olduğu gibi birçok kişi içinde hobidir. Boş zamanlarını aklındakileri kağıda geçirerek değerlendirmek kişiler için güzel bir aktivitedir. Ancak bir kitabın nasıl yazılması gerektiği ise herkes tarafından bilinmemektedir. İlk yazınızda bir Orhan Pamuk olmanızı tabi kimse sizden beklemez. Ama beğeni görmek önemli bir olaydır.
Kitap yazacak olan kişilerin öncelikle bir konu belirlemesi gerekir ve hangi alanda yazacağını iyi düşünmelidir. Okuyucu kitlesini, kitabın kimlere hitap edeceğini güzel bir şekilde düşünmelidir. Resmin önce büyük bölümü düşünülmeli. Ardından detaylara inilmelidir. Yazılan konu her ne olursa olsun iyi bir araştırma yapılması şarttır. Bu şekilde kendinizi daha fazla geliştirme imkanı bulacaksınız. Kitabınızda yer alan bir karakteri unutulmazlar listesine ekleyin ve karakterini benzersiz olarak tasvir edin. Bütün olayların o karakter çevresinde geçmesini sağlayın. Olayların hikayeyi geliştirdiğinden emin olun. Yazdıklarınızı tekrar tekrar okuyun. Okumaktan ve öğrenmekten asla vazgeçmeyin. Eksik ve yetersiz gördüğünüz yerleri tamamlayın. Yazdığınız konu ile ilgi kitap okumak sizlere bu dönem içinde faydalı olacaktır.
Kitap Nasıl Basılır?
Kitap baskısı için en önemli kriter dizgi işleminin düzgün yapılmasıdır. İmla kurallarına dikkat edilmelidir ve dizgi işlemi eksiksiz yapılmalıdır. Bu aşamada profesyonel çalışanlar görev almalıdır. Kitap basmak için kullanılacak kağıt 1. kalite ve 80 gram ağırlığında olmalıdır. Kitapların daha şık ve parlak görünmesi için kapakta selefon uygulaması yapılmalıdır. Kitap içeriğine uygun, ilgi çekici bir kapak tasarımı yapılması oldukça önemlidir. Ciltleme için genellikle Amerikan cilt tercih edilmektedir. Ancak maliyetten kaçmayan kişiler iplik dikişi tercih edebilir. Uygun grafik tasarımları da yapıldıktan sonra basımı yapılması için kitap matbaaya verilir. Kitap basılır ve ciltlenir. Kitap baskıya gitmeden önce kitabın ebadı ve sayfa sayısı belirtilmelidir.
Kitap Nasıl Yayımlanır?
Kitabınızın yazma işlemi tamamlandığında kitabı yayımlama sorunu ile karşılaşacaksınız. Kitaplar yayınevleri tarafından yayımlanır. Bu nedenle yazmış olduğunu kitabın dosyasını mail yolu ile ilgili yayınevine göndermelisiniz. Ayrıca özgeçmiş ve kitabınızı anlatan kısa bir bilgi göndermenizde gereklidir. Dosyanızın türü ve içeriği hakkında bilgi sahibi olan yetkililer size daha çabuk geri dönüş yapacaklardır. Aksi halde geri dönüş yapmaları uzun zaman alacaktır. Olumlu geri dönüş yapan yayınevi ile görüşme aşamasına geçiş yapabilirsiniz eğer olumsuz cevap aldıysanız başka yayınevlerine eserinizi mail olarak göndermelisiniz. Yayınevinde çalışan ilgililerle ortak bir hareket içinde olmanız gereklidir. İlk kitabınız ise muhakkak içinde noktalama işaretleri ve yazım yanlışlıkları olacaktır. Bu yanlışlıkların düzeltilmesi için yayınevindekiler ile ortak çalışmanız gerekecektir. Gerekli düzeltmeler de yapıldığında editörler tarafından kurula sunularak kurul onayı alınması gereklidir. Bu aşamayı geçen kitaplar artık basıma hazırdır. Kitap kapak tasarımı, teknik işlemler yapılarak kitabınız ilk aşamada genel olarak 1000 adet olarak basılıyor. Fiyatlandırma işlemi de gerçekleştikten sonra kitabınızı raflarda görme imkanına ulaşabilirsiniz.