Kitap Yazma Hakkında Merak Edilenler

Kitap Yazma Hakkında Merak Edilenler
29.11.2021 12:30
Kitap yazmak sanıldığının aksine kolay bir iş değildir. Eserinizi bir kitap haline getirmek pek çok aşamalardan geçirmeyi gerektirir. Yazdıkları eserleri kitap haline dönüştürmeyi hayal edenlerin bu aşamaları bilmelerinde fayda var. Kitap incelemesi nasıl yapılır, tanıtımı nasıl yapılır? gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Her insanın bir hayal dünyası vardır. Çoğumuz hayal dünyalarımız gerçek olsa nasıl olurdu diye zaman zaman düşünerek vakit geçiyoruz. Hayal dünyalarını bir noktada gerçek kılan bir şey var ki; o da kitaplar. Kitap okumak, yazarın iç dünyasına, farklı bir dünyaya yolculuk etmek ve kendi yaşantımızdan kısa bir süreliğine de olsa sıyrılıp farklı yaşamlara tanık olmak demek. Kitap yazarak kişilerin hayal dünyalarında kurguladıkları, kurgusal karakterlere hayat vermelerinin ilk aşaması. Ancak hayal dünyası hemen herkeste bulunabildiği gibi kitap yazmak herkesin yapabileceği bir şey değil.

Bu yüzden kitap yazmayı düşünenlerin yazma süreci ile ilgili merak ettiği pek çok soru var.


Diyelim ki kafanızda kurgusal bir dünya, kurgusal karakterler var ve bunu kitap haline getirmek istiyorsunuz; önce kitabı yazıya dökmek için kendi kendinize bir karar alın. Kitap yazmanın düzenli ve disiplinli bir iş olduğunu unutmayın. Kitabı yazmaya kesin olarak karar verdiğinizde öncelikle, karakterlerinizi ve kurgusal olaylarınızı not alın. Her bölüm neler olacağını kısa bir şekilde not alırsanız kitabınızı yazıya geçirme konusunda çok daha rahat hareket ederseniz. Karakterlerinizin iç dünyasına, bir karakter olarak taşıdıkları özelliklere not alma aşamasında mutlaka yer verin. Bu her karakter için gereken özeni göstermenize ve kitap içerisinde karakterlerle daha yakından bağ kurmanıza yardımcı olacaktır. Bölümlerinizi planlı bir şekilde yazdığınız sürece kitaba olan dikkatiniz de dağılmayacak böylece maksimum verim ile yazdığınızı göreceksiniz.

Kitabınızda yaşanacak her olay kurgu niteliği taşıyabilir, ancak kendi isteğiniz doğrultusunda gerçek yaşantınızdan esinleneceğiniz olaylara da yer vermekten çekinmeyin. Kitap yazarak sürecinde zaman zaman eserinizle aranızda kopukluk hissedebilir, hatta bazı zamanlar yazma isteğinizi kaybedebilirsiniz. Böyle vakitlerde yazmaya küsmek yerine kendinize biraz zaman verin. Yeniden motivasyon bulmak için kitabınızla ilişkilendirdiğiniz şarkılar dinleyin. Yalnız başınıza yapacağınız uzun yürüyüşlerin ilhamınızı arttırmaya yardımcı olabileceğini unutmayın. Kitap yazmanın kolay bir iş olmadığını bu yolda zorlansanız bile sonunda eserinizi elinize aldığınızda yaşayacağınız iç rahatlamasını düşünerek bolca motive olabilirsiniz.

Kitap İncelemesi Nasıl Yapılır?

Kitap incelemesi, okunan kitapların daha iyi anlaşılmasını sağlayan bir uğraştır. Daha önce okunan kitaplar için yapılan inceleme yazılarını tekrar okuduğumuz zaman, söz konusu kitabı yeniden okumuş gibi oluruz. Bu sebeple yazılan bir kitap incelemeleri kitaplar için kalıcı bir özet niteliği taşımaktadır. Kitap incelemeleri genelde iki ana başlık altında yapılır; kitap hakkında ve kitap olayı hakkında. Bir kitap incelemesi yapılırken, kitap hakkındaki bazı bilgiler maddeler halinde paylaşılır. Bu maddeler kitap ile alakalı olmak üzere;

Kitabın İsmi

Kitabın Yazarı ve Çevirmeni

Kitabın Basıldığı Yer, Tarih ve Basım Sayısı

Kitabın Sayfa Sayısı

Söz konusu kitap hakkında bilgilere bu kısımda yer verilir. Kitap olayı kısmında ise; kitabın incelemesine dair en önemli yerlere değinilir. Kitap incelenmesinin bu noktada 8 basamağı vardır. Bunlar basamaklar şu şekilde sıralanır;

Olay Özeti: Bu bölümde kitapta yer alan konular baştan sona sıra halinde verilir. Detay vermeden, dönüm noktaları üzerinden önemli olaylardan bahsedilir.

Kişi Özellikleri: Kitabın kurgusunda yer alan ana karakter ve yardımcı karakterler fiziksel ve duygusal olmak üzere iki başlık altında incelenir.

Mekan Özellikleri: Olayların geçtiği önemli yerler ve mekanlara yer verilir.

Zaman: Olayların geçtiği dönem anlatılır.

Anlatıcı: Kitabın kimin ağzından anlatıldığına yer verilir.

Kitabın Anlatım Özelliği: Kullanılan dilin anlaşılırlığı, edebi bir dil mi, yalın bir dil üzerine mi kurulu olduğu incelenir.

Kitabın Türü: Kitabın hangi tür bir eser olduğu belirtilir.

Ana Fikir: Kitabın vermeyi amaçladığı ana fikir aktarılır.

Kitap Tanıtımı Nasıl Yapılır?

Kitap tanıtımı, en az kitabı yazmak kadar önemli bir aşama. Kitabı okuyucu kitlesine doğru bir şekilde tanıtabilmek, okunma oranlarını hedeflemek açısından son derece önemli kabul ediliyor. Bu nedenle kitap tanıtımı, kitabınızın satışı için son derece önemlidir. Ancak kitabınızın tanıtımını doğru bir şekilde yapmanız için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

İlk olarak merak uyandırıcı basın bültenleri hazırlayın. Bu bültende, kitabınızı diğer kitaplardan ayıran özelliklere mutlaka yer verin.

Basın bültenine çarpıcı bir başlık atmayı ihmal etmeyin. Basın bülteni gönderimleri; gazetecileri ve medyayı kitabınız ile ilgili bilgilendirmenizde yardımcı olacaktır.

Basım bültenleri aracılığıyla hedefleyeceğiniz kitleleri iyi bir şekilde belirleyin.

Kitabınızı basın bültenine tanıtırken, kurgunuza dair ayrıntıları vermekten kaçının.

Kitabınızı anlatırken, basım bültenine ve potansiyel okuyuculara reklam hissi vermemeye dikkat edin. Burada en önemli hususun anlatım diliniz olduğunu unutmayın.

Mutlaka sade ve anlaşılır bir anlatım dili kullanın.

Kitap Tahlili Nasıl Yapılır?

Son yıllarda kitap tahlilleri üzerine ciddi çalışmalar yürütülüyor. Kitap tahlili yapılırken, kitabı kısa bir paragraf ile kitabı özetlemek gerekir. Karakterlerin tahlillerine yer verilmelidir. Daha sonra, kitap içerisinde değinilen her konu tahlili yapan kişi tarafından yeniden yorumlanmalıdır. Kitapta yer alan ancak tahlili yapan kişinin görüşleriyle uyuşmayan noktalara da yer verilmelidir. Kişinin kitapta katılmadığı her türlü tespit ve fikir burada yer almalıdır. Yazarın yeteneği ve edebi kişiliğine dair yorumlar da kitap tahlili içerisinde bulunmalıdır. Son olarak kitabı kimlerin okuması gerektiği ve hangi kitleye hitap ettiği gibi konulara da mutlaka alan ayırılmalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir