Emekli Sandığı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

 Emekli Sandığı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
23.09.2021 20:30
Ülkenizde pek çok vatandaş çeşitli sektörlerde çalışıp, belli bir süre sigortaları ödendiği zaman emekli olarak güvence altına alınırlar. Emekli sandığı nedir, sicil numarası neye göre verilir, emeklilik hesaplama nasıl yapılır, emekli sandığı ile SGK arsasındaki gark nedir? Emekli sandığı ölüm yardımı için nereye başvurulur? Emekli sandığı yetim aylığı için nereye başvurulur, emekli sandığı ne kadar maaş alıyor, ne zaman SGK oldu? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Ülkenizde pek çok vatandaş çeşitli sektörlerde çalışıp, belli bir süre sigortaları ödendiği zaman emekli olarak güvence altına alınırlar. Bundan sonra aylık maaş ve sağlık giderleri karşılanıp, hizmetlerin karşılığını almış olur. Bu görevi ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur gibi güvenceler vatandaşların çalıştığı sektöre bağlı olarak gelişmiştir. Bu güvencelerden biri olan emekli Sandığı ise Maliye bakanlığına bağlıyken, 16 Mayıs 2006 yılında çıkarılan bir kanun sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı kurumlardan, sosyal güvenlik kurumuna geçmiştir. Bundan sonra Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı bir yerde toplanmış olup, vatandaşları güvence altına alan sistemlerdir.

Emekli Sandığı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunan Emekli Sandığı, memurların emekli olduktan sonra sosyal güvencelerini sağlar. Bu güvence sağlık alanda ki giderlerin karşılanması ve emekli memurlara her ay maaş ödenmesini kapsar. Günümüzde ise Emekli Sandığı’nın ismi 4C olarak bilinmekte olup, bu kapsamda memurlar yer almaktadır.

Emekli Sandığı Sicil Numarası Neye Göre Verilir?

Emekli vatandaşlar sektörlerine göre sicil numarası almakta olup, bu sicil numaraları online sorgulanabilmektedir. Emekli olan vatandaşlar sigorta türüne göre 4A, 4B ve 4C olarak sicil numaraları alırlar ve bu kapsama girerler. Memurlar da Emekli Sandığı’na bağlı ve 4C sicil numarası kapsamındadırlar.

Emekli Sandığı Yaşa Göre Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Emekli Sandığına bağlı memurlar 4C kapsamında yer alırken, buna bağlı çalışanların emekliliklerinin hesaplanması artık kolaydır. Bu işlemi yapmak için hem Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden, hem de bazı çeşitli sitelerde bilgilerinizi girip, bu hesaplamaları yapabilirsiniz. Artık sadece bilgilerinizi girerek, yaşa göre bu hesabı yapabilmektesiniz.

Emekli Sandığı İle SGK Arasındaki Fark Nedir?

Emekli Sandığı 4C kapsamındaki devlet memurlarının emeklilikleri ile alakalı bir durumken, SGK ise bir kurum olarak, SSK özel sektördeki işçilerin 4A kapsamı ile alakalıdır. Bunların arasındaki fark, özellikle emekli sandığı emeklilerinin aylığı daha yüksek olup, daha az prim günü ile emekli olmaları ile ayrılmaktadır.

Emekli Sandığı Ölüm Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Emekli sandığından emekli olan kişilerin ölümünden sonra, geride kalan aile üyeleri belirli şartlar taşırsa bu aylığı almaya devam ederler. Bu aylığı almak için gerekli belgeler ile Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekir. Ölen kişi için cenaze yardımı almak adına ise yine gerekli belgeler ile Sosyal güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik merkezine başvuru yapılmalıdır.

Emekli Sandığı Yetim Aylığı İçin Nereye Başvurulur?

Emekli sandığına bağlı çalışan ya da emekli olan kişilerin, ölümünden sonra çocuklar yetim aylığı için başvurabilmektedir. Belirli yaşlar altında bu aylık verilirken, şartları taşıyanlar evraklarla bazı yerlere başvurulmalıdır. Bu başvurular online olarak SGK üzerinden yapılabilirken, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun İl müdürlüklerine de belgeler ile başvurulur.

Emekli Sandığı Ne Zaman SGK Oldu?

Emekli Sandığı eskiden Maliye Bakanlığına bağlı olurken, emekli memurların sosyal güvencesi olarak karşımıza çıkar. Emekli Sandığı 16 Mayıs 2006 yılında ise 5502 numaralı SGK kanunu ile devredilmiştir. Devredilen kurum ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak belirlenmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir