Keto Nedir?

Keto Nedir?
24.06.2022 23:39
Keto diyeti ya da ketojenik diyet; düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı bir diyettir. Kilo kaybı ve belirli sağlık koşulları için etkili olan keto diyeti, özellikle tip 2 diyabet ve metabolik sendromu iyileştirmek için faydalıdır.

Bir keto diyetinde, yağ yakmak için karbonhidratları azaltırsınız. Bu başlangıç ​​kılavuzunda, güvenli ve etkili bir şekilde en iyi sonuçları elde etmeye nasıl başlayacağınız da dahil olmak üzere ketojenik diyetler hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.

Ketojenik Diyet Nedir?

İnsanlar "keto" yapacaklarını söylediklerinde, genellikle "ketojenik diyet" denen bir şeyi uyguladıklarını kastederler. Birçok modern diyet, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ gibi farklı diyet materyallerini tüketme biçimine dayanmaktadır. 

Birçok yönden ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı programlardan sonra tercih edebileceğiniz mantıklı bir seçenektir. Keto, bir kişinin tükettiği kalorilerin çoğunun protein ve yağdan gelmesi gerektiğini vurgular. Bu diyet; şeker, hamur işleri ve ekmekten kaçınmak anlamına gelir. Bazı diyetler uzun vadeli yaşam değişiklikleri için tasarlanırken, keto diyeti kısa vadede ani kilo kaybı için en iyisidir.

Keto Diyeti Nasıl Çalışır?

Keto diyetinde, vücudunuzun kan şekerini kullanma şeklini değiştirmeniz gerekir. Karbonhidrat tüketiminizi günde 50 gramın altında tutarsanız, kan şekeriniz eninde sonunda düşecektir. Bu aşama ketoz aşamasıdır. Vücut; daha sonra enerji ihtiyaçları için protein ve yağ depolarını kullanmaya çalışarak kilo kaybına yardımcı olur. Araştırmacılar, ketozisin nöbetleri azaltabileceğini öğrendikten sonra, epilepsi hastaları, özellikle de pediatrik hastalar için diyet geliştirdiler. O zamandan beri, birçok çalışma başka faydalar aradı. Bilim adamları, keto diyetinin Alzheimer, baş ağrıları ve Parkinson'a yardımcı olabileceğini kanıtlamaya çalıştılar, ancak henüz kesin bir sonuç yok.

Keto'da Ne Yiyebilirsiniz?

Keto diyetinde olanlar için çok sayıda yüksek yağ ve yüksek protein kaynağı mevcuttur. Bunlara et, balık, tereyağı, sağlıklı yağlar, işlenmemiş peynir, avokado dahildir. Keto diyetinde işlenmemiş gıdalara da ağırlık verilir. Ortalama bir keto diyeti, çok sayıda yumurta ve pastırma, ekmeksiz sandviç, hamburger ve çok fazla yağla pişirilmiş yiyecekleri içerir. 

Keto'nun yüksek yağ içeriği, açlıktan kaçınmaya yardımcı olur. Karbonhidratlar daha doyurucu diyet malzemelerinden biri olabilir. Bununla birlikte, birçok diyet kalori kısıtlamasını vurgular, bu da açlığa yol açar. Keto diyetinde bu kadar yüksek miktarda yağ tüketmek tokluğu artırır ve biri kendini tok hissettiğinde, diyetin özelliklerini karşılamayan yiyecekleri atıştırarak “hile yapma” olasılığı daha düşüktür.

Keto Diyeti Tehlikeli mi?

Aşırıya kaçıldığında bütün diyetler tehlikeli olabilir. Keto diyetinden kaçınması veya vücutlarının tamamen ketoza girmesine izin vermesi gereken birçok insan var. Keto diyetinden; diyabet için ilaç kullanan veya pankreas, karaciğer, tiroid veya safra kesesini etkileyen bir rahatsızlığı olan kişiler kesinlikle uzak durmalıdır.

Aynı zamanda bu diyet, insanların uzun süre boyunca uyması gereken bir diyet değildir. Takip etmesi zor olan bu diyetin yan etkileri var ve bir veya iki haftadan sonra sürdürülmemesi gerekir. Bunun yanı sıra meyve ve sebzelerin çoğunun diyetten kısıtlanması, vitamin ve mineral yoksunluğunun uzun vadeli etkileri konusunda soru işaretlerine neden oluyor. 

Sonuç olarak, her diyet her insan için geçerli değildir ve herhangi bir yeni diyet veya fitness planına başlamadan önce doktorunuza danışmanız her zaman en iyisidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir