Anne sütünü yeni bırakmış ya da yeteri derecede anne sütü alamayan bebeklerde biberon mamasına geçilir. Bebeklerde ek gıdaya geçiş yaşanmadan önceki en önemli aşama budur. Bu biberon mamaları, kimi zaman evde yapılır kimi zaman da hazır satın alınabilir. Bebeğin kaç aylık olduğu veya beslenme düzenine göre biberon maması tüketimi de o derece değişmektedir.
Bebeklere Evde Biberon Maması Nasıl Yapılır?
Yeni doğan bebeklerde anne sütü tüketimi ilk 6 ay çok önemli olsa da bazı durumlarda anne sütü yetersiz kalabilmektedir. Bunun için bebeğinizin ihtiyacına göre besin takviyesi sağlayabilecek doğal mamalar yapabilirsiniz. Yazımızın detaylarında siz ebeveynler için yeni doğan bebeklere mama nasıl verilir? Biberonla mama nasıl hazırlanır?
Biberonla mama hazırlanılmasında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken, mamanın üzerinde yazan talimatları sırasına göre uygulamaktır. Biberon maması hazırlanırken 30 cc suyu mamadan önce ekleyecek şekilde biberona koyarak sonrasında mama suyun üzerine ilave edilerek homojen karışım elde edilecek şekilde çalkalanır. Ebeveynlerin burada dikkat edilmesi gereken nokta, suyun içme suyu olarak tercih edilmesidir. Her ne kadar kaynamış su da olsa çeşme suyu tercih edilmemelidir. Önce su kaynatılarak dinlendirilmeli daha sonrasında biberona aktarılarak üzerine toz mama ilave edilmelidir. Mamanın hazır olduğunu düşündüğünüzde öncelikle bebeğinizin tüketeceği uygun sıcaklıkta olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Bebeğe Biberonla Mama Nasıl Verilir?
Ebeveynlerin bebeklerini biberonla, anne sütü veya hazırlanan mamayı daha rahat tüketebilmesi için biberonla besleme tekniklerini öğrenmesi bebek bakımı konusunda sizlere yarar sağlayacaktır.
Öncelikle yeni doğan minik bebeğiniz için ideal beslenme pozisyonu bulmanız gerekmektedir. Bu oldukça önemli bir husustur, en uygun ve ideal pozisyonu bulamadığınız takdirde bebeğiniz mamayla birlikte hava kabarcıkları da yutabilir ki bu durumda mama bebeğinizin soluk borunuza nüfus edebileceği gibi bebeklerde gaz sancısı problemlerini de beraberinde getirir.
Ayrıca biberonda bulunan mamanın doğru tutma şekli ayarlanamadığında bebeğin boğulma tehlikesi yaşamasına sebep olabilmektedir. Yeni doğan bebeğinizi mamayla besleyebilmeniz için işte dikkat edilmesi gerekenler önemli hususlar;
• Öncelikle ebeveynin bebek için uygun biberonun seçtiğinden emin olunması gerekmektedir. Bununla ilgili uzman yardımı almanız doğru seçim konusunda size yardımcı olacaktır.
• Biberonun içerisinde bulunan sütün ya da mamanın sıcaklığı ebeveyn tarafından muhakkak kontrol edilmelidir ki bu durum bebeklerin hassasiyeti açısından önem teşkil etmektedir. Sıcaklığın uygun olup olmadığını anlamanız için bileğin iç kısmına birkaç damla mama ya da süt damlatarak sıcaklığı kontrol edilebilirsiniz. Biberon içerisinde bulunan gıda bileğinizi yakacak sıcaklıkta olmamalıdır, ılık olması bebeğinizin gıdayı tüketebilmesi için yeterlidir.
• Bebeğinizin başı yukarıda olacak şekilde aşağıya eğik pozisyonda olmadan kucağınızda hafif dik oturur pozisyonda durmalıdır. Böylelikle bebeğiniz besin gıdasını daha kolay tüketebilir.
• Biberondaki gıda bebeğe yavaşça verilmelidir, sıvının hızlı bir şekilde yoğun miktarda boğazına dolması ani boğulmaya sebep olabilir bu durumda ebeveynler oldukça dikkatli olmalıdır.
• Bebeğiniz biberondaki gıdayı emerken sık sık duruyor ve derin nefes alıyorsa, emzirmeye ara verilmeli ve bebeğinizin dinlenmesi için vakit ayırmalısınız.
Besleyici Bebek Maması Tarifleri Nelerdir?
Minik yavrunuz için lezzetli tarifleri vermeden önce bebeklerin aylara göre ek gıda listesinden bahsedelim.
• 0-6 ay arası bebeğinizin sadece anne sütüyle beslenmesi önerilmektedir.
• 6. ay ile birlikte bebeğinizin besin takviyesinde anne sütüne ilave olarak devam maması, meyve ve sebze suları, pekmez tüketilebilir.
• 7. ay itibariyle bebeğiniz ¼ oranda yumurta sarısı, sütlü mamalar, yoğurt, tavuk ve balık eti, sebze püresi, sebze çorbalarıyla birlikte devam mamaları tüketebilir. Bu besinleri tüketirken katı gıdaları minik parçalar halinde vermeniz bebeğinizin sindirimi için önemlidir.
• 8. ay ile ezilmiş kıymalı katkısız ev yemekleri, kuru baklagiller ezmesi, süt ve sür ürünleri tüketebilmektedir.
• 12. ay minik yavrunuz aile sofrasına oturup kendi isteğine göre yeni yiyecekleri keşfederek seçmeye başlar. Bu aşamada ebeveyn olarak dikkat etmeniz gereken daha öncesinde de belirttiğimiz gibi besinlerin tüketim sırasında büyüklüğüdür.
İşte minik yavrunuza anne lezzetiyle harmanlanmış, tamamen katkısız ve doğal içeriğe sahip mutfak lezzetleri;
• Kabak ve havuç püresi
1 kahve fincanı ölçüsünde, irmik
1 adet orta boylarda kabak
1 adet orta boylarında havuç
1/4 kuru soğan
1 tatlı kaşığı ölçüsünde zeytinyağı
Kabak, soğan ve havuçların kabukları iyice yıkayıp temizledikten sonra soyalım ve her birini küp küp olacak şekilde minik ölçütte doğrayalım. Tenceremizin altını hafif açarken zeytinyağını koyduktan sonra yakmadan soğanları hafifçe soteleyelim. Daha sonra tavamıza havuçları ekleyip 1-2 dakika tahta kaşıkla karıştıralım. İyice karıştırdıktan sonra tavamızın içine bir bardak sıcak su ekleyerek 15 dakika kadar pişirelim. İnce bulgurumuzu da ekledikten sonra son olarak Kabuklarını soyduğumuz kabakları tencereye ekleyelim ve kapağı kapatarak 10 dakika daha pişirelim. Pişirme işlemimiz tamamlandıktan sonra sebzeleri bir çatal yardımıyla ezip püre haline getirelim. Püremiz ılıklaşınca bebeğinize servis yapabilirsiniz.
• Pirinç püresi
1 adet küçük boy kabak
1 kase taze semiz otu
1 kahve fincanı pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Pirinci bol su ile yıkadıktan sonra ayıklama işlemini gerçekleştirerek süzelim. Pirinci küçük bir tencereye koyarak az miktar su ilavesiyle kaynamaya bırakalım. Küp küp doğradığımız kabak ve semiz otunu da tenceremize ekledikten sonra10 dakika kaynatalım. Kaynama işleminin gerçekleşmesinin ardından tencerenin altını söndürüp son olarak üzerine zeytinyağı ekleyip püremizi dinlenmeye bırakalım. Mamamızı püre kıvamına getirebilmek için blendırdan geçirerek hazır hale getirelim.
• İrmikli muz püresi
2 yemek kaşığı ölçüsünde irmik
İsteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı pekmez
1 adet muz
1 çay bardağı devam sütü
Devam sütü ve irmiği küçük bir tencereye koyup 10 dakikalık süre içerisinde pişirelim. Pişirme işleminden sonra soğumaya bırakalım. Püremiz ılık hale sonra muzu içine ezelim isteğe bağlı olarak pekmez koyup hazır hale getirdikten sonra lezzetli mamayı bebeğinize yedirebilirsiniz.
• Bebek muhallebisi
1/2 çay bardağı devam sütü
1 su bardağı soğuk su
1 yemek ölçütünde kaşığı yulaf unu
1 yemek kaşığı ölçütünde pirinç unu
2 yemek kaşığı pekmez
Soğuk suyu, pirinç ve yulaf ununu küçük bir tencereye koyalım. Daha sonra un eriyinceye kadar karışımımızı karıştıralım. Karışım işlemi tamamlandıktan sonra ağır ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına getirelim. Pişirmeyle birlikte yoğun kıvama gelen muhallebiyi soğumaya bırakalım, biraz ılıklaşınca devam sütüyle birlikte pekmezi ekleyip iyice çırparak muhallebi işlemimizi tamamlayalım.
Rüyada Bebeğe Biberonla Mama Vermek Ne Anlama Gelir?
Rüyada bebeğe biberonla mama vermek alimlerce farklı yorumlansa da genel olarak hayırlı bir haberin geleceğine yorulmaktadır. Gören kişinin beklediği yardımın geleceğine, dar zamanında ferahlık duyacağı ve kendisine iyilik yapılacağına yorulduğu gibi bazen de yeni doğacak bir bebeğin habercisidir. Rüyayı gören kişi bekarsa da kısa süre içerisinde sevdiğine kavuşacağına işarettir.