Kelebekler Hangi Mevsimde Çıkar?

Kelebekler Hangi Mevsimde Çıkar?
08.12.2021 16:00
Bilimsel literatürde; pulkanatlılar veya Lepidoptera olarak bilinen kelebekler, binlerce çeşit renge sahip, kimi zaman baharın müjdecisi olan ve gören herkeste güzel görünümleriyle, güzel duygular uyandıran uçan böceklerdir. Kelebekler hakkında bilinmeyen birçok şey olduğu gibi, oldukça yanlış bilgiler de mevcuttur. Narinliğin simgesi olan kelebek, sanatsal eserlere ilham konusu olduğu gibi, birçok metaforun betimlenmesine yardımcı olmuştur. Kelebekler hangi renk olur, hangi gruba girer? Kelebekler ıslanırsa ne olur, kaç gün yaşar? Kelebekler hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Metaformoz (Başkalaşım) süreci geçiren kelebeğin ilk aşaması yumurtadır. Dişi kelebek yumurtalarını yaprakların üzerine bırakırlar. Yumurtadan oldukça aç çıkacak olan tırtıl için en iyi yaprak seçilir. Dişi kelebek kalite kontrolünü ayaklarıyla yapacaktır. Korion isimli sert bir kabukla örtülü yumurta, bu yapısıyla tırtılın sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlar. İlkbaharda tırtıl yumurtadan çıkar ve daha sonra kelebeğe dönüşür.

Kelebekler Hangi Renk olur?

Dünya üzerinde toplamda 20.000 kelebek çeşidi olduğu bilinmektedir. Antarktika dışında neredeyse dünyanın tüm bölgelerinde hayat süren kelebekler, neredeyse tüm renklere sahip olabilmektedir. Fakat genelde sarı, pembe ve beyaz renkte görünmektedirler. Kelebeğin kanat yapısı tıpkı bir çatının kiremitleri gibi dizilmiştir. Kelebeğin kanat yapısını oluşturan pullar sabun köpüğü gibi gökkuşağı renklerini kıran bir yapıya sahiptir. Ayrıca kelebeğin kanadını oluşturan renkler, birkaç rengin oluşumdan meydana gelmektedir.

Kelebekler Hangi Gruba Girer?

Kelebeğin doğada önemli bir rolü vardır. Tozlaşma, yiyecek sağlama ve güzellikleriyle doğanın zenginliğinin bir parçasıdır. Besin zincirinin önemli bir halkasıdır. Çiçek tozlarını taşıyıp, tozlaşmayı sağlayan kelebekler bu görevi yerine getirmek için çiçekten çiçeğe konarlar. Kelebekler ayrıca diğer böcek türlerine, kuşlara, kertenkelelere, kurbağalara ve farelere de yem olmaktadırlar. Kelebeklerin yaşam döngüsü dört bölümden oluşmaktadır; yaşam döngüsünün ilk aşaması olan yumurtadönemi, larva olarak bilinen ve yaşamlarını yaprak yiyerek geçirdikleri tırtıldönemi, kelebek olmadan önce koza (krizalit) denek kabuk içinde geçirdikleri pupa dönemi ve yaşam döngüsünün son dönemi olan kelebek dönemi olarak yaşamları tamamlanmaktadır. Kelebekler; omurgasızların en büyük şubesinden olan eklembacaklılardan, Lepidoptera sınıfına ait olarak bilimsel olarak sınıflandırılmaktadır. Ülkemizde 360 civarında kelebek türü mevcuttur.

Kelebekler Islanırsa Ne Olur?

Kelebekler soğukkanlı hayvanlardır ve iklimden çok fazla etkilenirler. Bu sebeple iklimlere göre ömürleri değişkenlik gösterebilir. Bazı güçlü kanatlı kelebeklerin binlerce kilometre yol kat ederek göç yaptıkları da bilinmektedir. Yağmurlu havada kelebekler, kanadının özel yapısı ile birlikte yağmurdan etkilenmezler. Ama buna rağmen yağmurlu havada uçmayı tercih etmezler ve güçlü yaprakların altında saklanırlar. Bir şekilde ıslanan ve vücut sıcaklığı 28 derecenin altına düşen kelebekler uçamazlar. Tekrar ısınabilmek için kanatlarını güneşe doğru çevirirler.

Kelebekler Kaç Gün Yaşar?

En kısa kelebek ömrü 2-3 gün olmakla birlikte, en uzun kelebek ömrü 13 aydır. Ortalama ömür ise yaklaşık 1 aydır. Kelebeğin ömrünü etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar kısaca tür, yaşam alanları ve yılın hangi dönemine denk geldiğidir. Ki bu sadece kelebeğin yetişkinlik dönemi olarak el alındığı zamandır. Metaformozun tüm basamakları ele alındığında kelebeğin ömrü oldukça uzamaktadır. Neredeyse herkesin aynı şekilde bildiği kelebeğin ömrü 1 gündürbilgisi yanlıştır. Bu durum Mayıs Sinekleri (Bir gün evde sinekleri) ile karıştırılmaktadır. Oysa tüm basamaklarıyla ele alındığında bile Mayıs Sineklerinin ömrü de birkaç yılı alır fakat mayıs sinekleri kelebek değildir. Kelebekler; canlı yaşamının devamı için, tıpkı diğer türler gibi doğanın vazgeçilmez bir türüdür. İrili ufaklı ve renk renk kanatlarıyla, doğaya kattığı güzellikler, insanlar tarafından her zaman dikkat çekmenin yanı sıra, bitkiler âleminin devamının ana unsurlarından biridir. 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir