Kefir Mayası Ne Zaman Çoğalır?

Kefir Mayası Ne Zaman Çoğalır?
29.12.2022 21:37
Köpüklü, koyu kıvamlı bir yapıya sahip olan fermente süt ürününe kefir mayası denilmektedir. Kefir mayası hakkında merak ettiklerinizi yanıtlayacağız. Kefir mayası ne zaman çoğalır, donmuş nasıl çözülür, dışarıda ne kadar dayanır? Kefir mayası eczanelerde satılır mı, en benine iyi gelir mi, evde nasıl yapılır, kefir kültürü arasındaki fark nedir? Merak ettikleriniz yazımızda.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, vücudu hastalıklara karşı koruyan sütün fermente edilmiş hali olan kefir mayası kendi kendine çoğalan bir üründür. Kefirin taneleri kendi kendine çoğalır ve yoğurt kıvamını alır. Bu işlem yaklaşık 1 hafta sonra gerçekleşmektedir. Daha sonrasında isteyen yakınlarınız ya da komşularınızla çoğalan kefirinizi paylaşabilirsiniz.

Donmuş Kefir Mayası Nasıl Çözülür?

Kefir mayanızı yaklaşık olarak 10 gün boyunca uygun muhafaza koşullarında buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Buzlukta da kefir mayası tanelerini 2 aya kadar güvenle saklayabilirsiniz. Donmuş kefir mayasını kullanmak için içme suyunu bir tabağa koyun ve donmuş kefirleri de süzgecin içerisine alın. Havuzlama yöntemi ile yıkayın. Yani yukarıdan su dökmeyin.

Tabağın içerisindeki suya kefirleri hafif hafif değdirerek sallayın. Yıkadığınız kefirleri süzgecin içerisinden tahta ya da plastik kaşık ile temiz ve kuru bir cam kavanoza alın. Üzerine oda sıcaklığında kavanozun yarısına gelecek kadar süt ekleyin. Kavanozun ağır kısmını kağıt havlu ya da peçete ile sarın. Ve kapağını kapatın.  Kuru, nemsiz ve güneş görmeyen bir dolabın içerisinde 3 saat kadar bekletin. 3 saatin sonunda içindeki sütü süzgeçten geçirin.

Tekrar bir tabağın içerisine temiz içme suyu koyun. Süzgecin içerisindeki kefirleri hafif hafif sağa sola sallayın. Aynı işlemi 3 kere 3 saat aralıklarla tekrar etmelisiniz. En son yaptığınız işlemde kavanozun ağız kısmına örttüğünüz kağıt havlunun üzerine lastik geçirin ve 2 gün bekletin.2.günün sonunda kefir tüketmek için hazır hale gelecektir.

Kefir Mayası Dışarıda Ne Kadar Dayanır?

Kefir mayasının bozulduğunu ekşi ve acı kokusundan anlayabilirsiniz. Rengi sarıya dönmüşse ya da taneler birbirine yapışmışsa da bozulduğunu anlayabilirsiniz. Kefir mayası buzlukta 1 ay, şişelenmiş kavanozunda buzdolabında 10 gün dışarı da ise yaklaşık olarak 1-2 gün kadar dayanacaktır.

Kefir Mayası Eczanede Satılır Mı?

Son yıllarda gıda sektöründeki hilelerden kaynaklı olarak insanların doğal yaşama ve beraberinde doğal beslenmeye yönelmesi ile önemi artan kefir mayaları, beyaz görünümlü bol kıvamlı ürünlerdir. Kefir mayasını evde kendiniz yapabilir ya da dışarıdan satın alabilirisiniz.

Organik ürün satışı yapan aktarlarda, mandıralarda, online satış mağazalarında, büyük marketlerde, ziraat fakültelerinde kefir mayası satılmaktadır. Ancak eczanelerde satılıp satılmadığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

Kefir Mayası Et Benine İyi Gelir Mi?

Kefir, vücudu mikrobik enfeksiyonlara karşı korur ve sindirim-bağışıklık sistemini düzenler ve iyileştirir. Sedef ve egzama başta olmak üzere birçok deri rahatsızlığına da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Ancak et benini yok edip etmediği hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.

Evde Kefir Mayası Nasıl Yapılır?

Orta Asya’dan günümüze gelen milli bir içecek olan kefir keçi, dana, manda ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen süt ile hazırlanmaktadır. Sizde evinizde kefir yapmak isterseniz yapımı oldukça kolaydır. Öncelikle kefir için 1 Lt çiğ ya da günlük süt kaynatmalısınız. Bu sütün oda sıcaklığına inene kadar soğuması gerekmektedir.

Bu işlem sütün içerisindeki mikropları arındırmak için yapılmaktadır. Daha sonrasında sütün içerisine bir ceviz büyüklüğü kadar kefir taneciği koyun. 8 saat kadar bekleyin. Kefir taneciği kendi kendine çoğalacaktır. Kıvamı yoğun bir kefir mayası elde etmek isterseniz de 2 gün kadar bekleyebilirsiniz.

Kefir Mayası İle Kefir Kültürü Arasındaki Fark Nedir?

Kefir kültürü, belli başlı bakterilerin kefir oluşturabilmek için laboratuvar ortamında çoğaltılmasından elde edilmektedir. Tek kullanımlıktır ve süt üreticileri tarafından tercih edilmektedir. Ticari olarak da yaygındır. Evde yapılması olası değildir. Kefir mayası ise kefir kültürüne göre daha doğaldır ve evde de yapılabilmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir