Kediler avcı hayvanlar olduklarından dolayı şafak vaktinde ve alacakaranlıkta aktif olarak görülebilirler. Avlanmak içinde gerekli donanımlara sahip olduklarından dolayı genelde bu zamanları aktif geçirerek geriye kalan vakitlerini uyku ile geçirmeyi tercih ederler. Bu yüzden gündüz sürekli olarak uyuyorlarsa bunu belli bir noktada normal karşılamak gerekir. Yani aslında aktif oldukları zamanlar bu noktada insanlara göre farklılık gösterebilmektedir. İnsanlara oranla çok daha fazla uykuya zaman ayırsalar da aslında uyku evreleri de bir o kadar insanlara benzerlik göstermektedir. İnsanlardaki gibi enerjilerini belli oranda tüketerek yorgunluk zamanlarında uykuya dalarlar. Önce yavaş yavaş uyku dalgasına girerler ve daha sonra REM uykusu adı verilen uyku derinliği safhasına girerek uyku ihtiyaçlarını giderirler. Bu nokta da yavru kedilerin ve yetişkin kedilerin uyku periyotlarında farklılıklar gözlemlenebilir. Yavru kediler için kedi yatağının kullanılması daha faydalı olacaktır. Uyku süresi maksimum 20 saatlere kadar çıkabilirken yetişkin kediler gün içerisinde normal olarak günde 12 ile 16 saat aralığında uyurlar. Ayrıca bazı kediler cinslerine göre farklı uyku rutinlerine sahip olabilirler. Bu yüzden kedinizin cinside uyku düzenini etkileyebilen faktörler arasında yer alır.
Kedilerde Uykuda Titreme Neden Olur?
Kedilerde uyku esnasında titreme durumları sıklıkla karşılaşılan normal durumlardır. İnsanlar gibi kedilerde uyku esnasında rüya görebildiklerinden dolayı titreme refleksleri harekete geçebilir. Fakat titreme belirtileri vücut içinde ters giden bazı durumlardan da kaynaklanabilmektedir. Kedilerde titreme durumları kan şekerinde azalma olması yönünde de gerçekleşebilmektedir. Kabızlık, kusma gibi durumlar kedilerin kan şekerini düşürücü etki yaparlar ve buda titreme durumuna yol açabilir. Bunun yanı sıra titreme problemine ortam soğukluğu, hipoglisemi gibi nedenlerde sebebiyet verebildiğinden dolayı uyku halinde bu durumların yaşanması titremeye sebep olabilmektedir.
Kedilerde Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde zaman zaman uyku problemlerinden doğan uyku apnesi şikayetleri oluşabilmektedir. Uyku apnesi uyku sırasında solunum sıkıntılarından dolayı oluşan ve uyku sırasında yaşanan solunum duraklamalarına verilen isimdir. Hatta uyku apnesi uzun süre solunum duraklamalarına sebep olduğu süreçte ölüme varacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden eğer kedinizde böyle bir durum varsa bunu ciddiye almanız önemlidir. Kedilerde uyku apnesi belirtileri hissetiğiniz zaman tedavi sürecine başlamalısınız. Tedavi sürecini de veterinerinizle gerekli kontroller sonucu belirleyerek uyku apnesi durumunu çözümleyebilirsiniz.
Kedilerde Uykusuzluk Problemleri Nasıl Çözülür?
Kedilerde uyku düzeni insanlardaki uyku düzenine göre benzerlik gösterse de uyku vakitlerinde oluşan zıtlıklar sonrası kedilerinizin gün içinde sürekli uyuması ve gece çok aktif olması oldukça normaldir. Fakat kedilerin gece uyumama alışkanlıkları basit yöntemler ile kontrol altına alınabilmektedir. Kedilerin gece uyumasını sağlayabilmek için öncelikle kedinizin rahat edeceği ve uyumak isteyeceği sıcak ve konforlu bir yatak yeri hazırlayın. Ayrıca uyurken yatak odalarınızın kapısını da kapatmayı unutmadan geceleri oynamak için sizi rahatsız etmesini önlemelisiniz. Kedileriniz gündüzleri uyuma alışkanlığına sahipse haliyle geceleri aktif olacaktır bu yüzden gündüz daha aktif olmasını sağlayarak gece uyumasını sağlayabilirsiniz. Bu sebeple gündüz kedinizle vakit geçirerek uyumamasını sağlayabilirsiniz. Daha çok gün içinde yapılan aktiviteler gece kedinizin uyku süresini etkileyerek gece uykularına başlamasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Uyku Pozisyonları Nelerdir?
Kedilerde genel olarak görülen bazı uyku pozisyonları bulunur. Hatta bu uyku pozisyonları kedileriniz hakkında size bazı bilgiler de verebilmektedir. Kedilerde görülen uyku pozisyonlarına değinecek olursak bu uyku pozisyonları: kıvrılarak uyuma, somun ekmeği veya sfenks pozisyonunda uyuma, göbek tamamen açıkta uyuma, gözleri yarı açık uyuma, yan yatarak uyuma, yumak pozisyonunda uyuma gibi kedilerde görülen farklı uyku pozisyonları vardır. Bu uyku pozisyonlarında da kedilerin ruh hallerine göre tespitler yapabilmek mümkündür.